Oğulu engellemek için tüm memeler kesilmeli mi?

Şu ana kadar oğul verdirmediğim bir arım var. 2. ilaveyi attım ve şu an 6 çıtada. Bugün kovan kontrolü yaptım ve bir kaç tane meme gördüm. Memelerin tamamını kestim. Kovandaki tüm memeleri kesmek doğru bir davranış mıdır? Yoksa bir kaç tane meme bırakmalı mıydım?

Oğulu engellemek için memeler bozuluyorsa, memelerden bir kaç tane niye bırakalım?

Kenan abi, dün bir arıcının yanındadım. bir klonisi 7 çıta olduğu halde çok sayıda ana memesi yapmış. kendiside arıların yanına fazla uğramadığı için oğul verirse oğulu mutlaka kaçırırım deyip 2 meme hariç tümünü kesti. 2 memeyi de şu sebeple bıraktığını söylüyor: kloni ana değiştirmek istiyor olabilir. arıcının yaptığı doğru mu böyle bir durumda ne yapmak gerekir.

Koloni ana arı değiştirecekse zaten 2 3 memeyi yukarı geçmez.

Ana değiştirecek kolonilerde memeler çıtanın orta kısımlarında olur oğul verecek kolonilerde ise memeler daha gizli saklı köşelerde olur.

Eğer bir kolonimiz oğul vermeye meyletmişse ana arı bulunup tüm memeler kesilmeli ve koloniye yumurta atacak ve bal stoklayacak alan açılmalıdır.

benimde kovanlarımdan biri ikinci oğulu verdi o kovanın başka oğul vermesini istemiyorum o nedenle kontrol ettim anayı bulamadım 18 meme saydım gizli yerlere yapmışlar bende anayı bulamadığım için 2 meme bıraktım diğerlerini kestim kaçgün sonra baştan kontrol etmeliyim tşk

Doğumu takip edin.

Sonra da yumurtlamayı.

ogul engellemek için önceden memeleri kesmeliyiz

Bütün ana arı memeleri kesip oğul engellemek yerine önce neden oğula gittiğini araştırsak olmaz mı?

Ondan sonra da meme düzenlemesi yapsak.

Hoş geldiniz.

8 çerçeve kapalı yavru, bir çerçeve poleni doldurmuş. Geri kalan her alanda açık yavrusu karmakarışık şekilde,

Geceleri kovana girmekte zorlanan 10 çerçeve arım var gelin memeleri bozarak oğul vermesini engelleyin.

Meme kesmek ile oğul engellemek tekerin havası birazcık inmiş arabaya sen tamirciye kadar bile gidemezsin demektir.

Yanıltır sizi

enjektör kullanın. oğulu biraz daha geciktirir

Ahmet Bey Merhaba
Enjektör ?
Birazcık açabilirmisiniz ? :slight_smile:

hatalı petek bağlamayıp.
arıyı sıkıştırmayıp
10 günde bir de kontrol etme imkanımızda yoksa eğer ana memesi yapan kovanın ana memeleri bozulmadan enjektorle meme içi çekilirse bu arıcıya ekstra 10 gün daha kazandıracaktır ozaman 20 günde bir meme kontrolü yapılabilir.

Hımmmm…

Denediniz mi en az 30 oğula yönelmiş kolonide?

Teşekkür ederim. Ben iğne batırılacak dersiniz diye düşünmüştüm. :slight_smile:

30 kolonim olmadı daha. olunca denerim.

O işlem işe yaramaz.

Toplamanız gereken meme sayısı da fazla ise, her çerçevede eksiksiz bu işlemi

Yapabilir misiniz? Yapamazsınız.

Oğula götüren süreci iyi bilmek gerekiyor.

İşin sırrı o süreci dengelemek.

herkese selamlar…
8 çıtalı olan kolonimde 5 gün önce 15-20 arası meme temizliği yaptım bir kısmı kapalı bir kısmı açıktı. o gün günlük yumurtası var diye ana arı orada yorumunu yaptım ve oğula meyletmiş herhalde deyip hepsini temizlemiştim. Dün baktığımda ise günlük yumurta hiç yoktu ve yine 5-6 adet meme yapmış. kolonide bir durağanlık var genç işçiler kovan önü ve iç duvarında öylece duruyorlar. Bu koloni gerçekten oğulamı meyletmiş yoksa anasınımı değiştirmek istiyor? tecrübeli arkadaşlarımın ve ustalarımın yorumlarını rica ediyorum…

Günlük yumurta yoksa, anayı arayınız. Bulamazsanız iki seçenek var; ya eski ana oğul vermiştir ya da başına bişey gelmiştir.

Her iki durumda da, sizin kalan koloniniz için değişen birşey yok; bir açık içinde kurtçuk olan, bir de kapanmış meme bırakarak diğerlerini temizleyiniz…

Bu arada koloni sayınızı arttırmak isterseniz, yukarıda yazdığım şekilde, her bölmede memeler bırakarak bölme yapabilirsiniz.

caner abi teşekkürler yorumunuz için… dediğiniz gibi anayı bulmaya çalışıyım önce. yoksa artık seçip bir meme bırakalım…
forumda bazı arkadaşlar kapalı meme var ise anası yoktur gibi birşey yazmışlar. ama günlük yumurta vardı kovanda…
ya da oğula meyletmiş kovanda ana arı yumurtlamayı kesip uçmak için zayıflıyor gibi yorumlarda vardı… bunlar ne kadar doğru acaba…

Oğula meyleden kovanda , an arı yumurtlamayı azaltıyor, tamamen kesmiyor.