Oksalik Asit Buharlaştırma

Oksalik asit buharlaştırma işini Mehmet Gencünal ağabeyimden edindiğim aparat ile ilk tecrübemizi yaşayarak uyguladım.

Önce bu buluşun sahibine tüm arıcılar adına teşekkür etmek istiyorum.

Edindiğim tecrübeden şunları söyleyebilirim.Çok iyi bir maskesiz,eldivensiz ve geniş bir gözlüksüz çalışmamak gerekir.

Bir kısım kurum arttı bu normalmi oksalitin kalitesindenmi bilemiyorum?

Isıtıcı gazı az açmakta fayda var.

Birde kepçe ile koyuyoruz aparatın içine oksaliti bir kepçe bir gr mı Mehmet ağabey :slight_smile:

http://img256.imageshack.us/img256/7816/dscn0747l.jpg

Mustafa Kemal Bey, ölçek silme doldurulduğunda 2 gram alıyor.
Saygılar.

Mustafa bey, ölçek
silme dolu olduğunbda iki gram alıyor.

Kurum attı derken aparat haznesi içersinde kalıntı kaldı ise oksalikasit kalitesinden ve dihidrat olmamasından kaynaklanıyor.

Buhar borusundan sıvı şeklinde aktı ise, kapak ve borunun sıcaklığı gövde sıcaklığına yaklaştığı anda bu sorun ortadan kalkıyor.

Aparatı mümkün olduğunca arka kısmı aşağıda olacak şekilde eğimli kullanırsanız sıvılaşma olduğunda tekrar hazneye akacağı için sorun ortadan kalkacaktır.

Alevi çok sert kullanmamak gerekir, yaklaşık 180 derece civarında buharlaşma tamamlanıyor.

Birinci kovana sorunsuz uyguladım,ikinci kovana geçerken hazneyi soğutmadığımdan verimli duman alamadım,daha sonra bir soğutma kabıyla bu sorunu aştık.Bir miktar küf şeklinde artık kaldığını gözlemledim fakat bunun Oksalik asitin kalitesiyle alakalı olduğunu düşünüyorum.Asitin plastik kavanozda topaklandığını farkettim.Serin odada saklamıştım belki de sebep budur bilemiyorum.Oksalik asit Balmumcu kimyadan alındı.

Aparatın icerisinde kalıyor demekki oksalitin kalitesinden.

Birde ağabey sen elli kovan için yeterli tekli aparat dedin bu yüz elli olmasın bu pratiklikle.

Aparatın içersinde kireç kalıntısı gibi atıkların kalması, kullanılan oksalik asidin dihidrat formunda olmamasından kaynaklanıyor.

Bunu aşmanın tek yolu uygun formüllü oksalik asit kullanmak.
C2H2O4-2H2O, olması gereken formül bu, bir de analiz laboratuvarlarında kullanılan kalitede (saf) olursa tam isabet olur.

Mustafa bey pratiklik ele göre değişir biliyorsun.:slight_smile:

150 koloniyi de ilaçlayabilirsin, fakat bir iki günü bu işe ayırırmak gerekir.

Kolonilerimi kış öncesi alt kısımları açık olacak sekilde branda ile kapadıktan sonra İmkanlar dahilinde imalatını yaptırabildiğimiz bu aparat ile oksalik asit buharlaştırma uygulamasını yapmış bulunmaktayım.Görüntüsü pek içaçıcı olmasada kullanımda sıkıntı yaşamadım.Enazından geçici bir süre işimizi göreceği kanaatindeyim. :-\ :-\

http://img824.imageshack.us/img824/9666/img2819me.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/4338/fotora1p.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/8904/fotora2.jpg

Organik ilaçlar ile mücadele yapma konusunda gereken hassasiyeti gösterebilmiş isek forumumuz adına ne mutlu bize. :smiley:

Değerli arkadaşlar varroa ülkemiz arıcılığının başbelası. Bütün arı hastalıları,yavruhastalıklarının tetikleyicisi. ülkemiz arıcılarının çoğu organik sözcüğünü ağzınaalıp arılığında hayata aktarmak istiyor.Çeşitli kaynaklardan OKSALİK ASİT kullanımını öğrenmeye çalışıyoruz,eksiklik hissediyorz Bu uygumayı uygulamalı şekilde (arı mevcudu.ısı v.bdurumlar göz önünde bulundurularak)videoya çekip yayınlayabilirmisiniz.

İrfan senin bu uygulamandan oksalit kaçağı çok olur kaliteli bir maskesiz vede gözlüksüz çalışma,sıvı şeklindede dışa akmalar çok olmuştur sanırım oksaliti koyduğun hazinenin duruşu onu gösteriyor.

Seni kutluyorum en kısa zamanda çok daha iyisini yaptıraçağına eminim.Mehmet Gencünal beyin aparatını dikkatli incelemeni tavsiye
ederim.

buharlaştırma bence çok sağlıklı değil zira teneffüs ile iç organlarımızı tehlikeye sokabiliriz hem de asit metalde ısınırken etkileşime girebilir ne tür bir madeni kapta ısıtıldığı belli değil yani tam etki alınamayabilir , asiti sulandırarak vermek
ayrıca ilk kovana ısıtıldı sonra 2. kovan için asit konulduğunda soğumadan konduğu için bir miktarda boş yere buhar olacaktır,

Ziya bey bu konuda ne kadar araştırma yaptınız? ve bu kanaate nasıl vardınız?

Buharlaştırmanın insan sağlığına negatif etkileri konusunda zaten hemfikiriz…

Çay tabağında buji ile oksalik buharlaştırma yapanlar bile bugünlerde başımıza ulema kesildi…

Maske konusunda tartışmaya bile gerek yok ama maalesef…

Bu iş gerçekten ciddi bir iş…

Benim arılıkta 4 sıra arı var…

3-5 gün ara ile sadece 1 sıraya oksalik buharlaştırma yapıyorum…

Dolayısı ile de uygulama sonrası polen kutularında gözlem…

2 gün önce uyguladığım sıranın polen kutularını hemen şöyle kontrol edeyim dedim ve birikintileri de fırça ile temizlerken dikkatimi çeken bir şey oldu…

Dikkati çeken şey çok basit…

Rahatsız edici toz etkisini hissettim…

Süpürdükçe polen kutusunu birikmiş toz tanecikleri bile rahatsız edici oluyor…

Hatta bir ara bu işlemde bile maske takılması gerektiği kanısına vararak temizlemekten vazgeçtim ve sadece gözlem yaptım…

Uyarılar gerçekten sürekli yapılmalı…

Önemli değil buji-çay tabağı uygulaması yapanlar bile uyarsın, yok zararı…

1. kovana uygulama yapılırken aparatı suyun içerisine konulan süngere bastırırarak soğutuyoruz. Zaten soğutmazsanız daha oksalik asidi koyar koymaz köpürüyor… :slight_smile:

Benim merak ettiğim oksalit buharlaştıktan sonra duman hali depo edilirse soğuyunca duman özelliği kaybolurmu?

Ha bunu niye dedim?Küçük bir tüpün içini boşaltalım su ile gerekli gaz boşaltımını tamamen yapalım,suyu boşaltıp içine bir miktar oksalit koyalım alttan ısıtalım içeride oluşaçak gazı şamala sistemiyle arılara uygulama olurmu?

Mustafa bey öncelikle böyle bir şeye niye gerek duyalım.

Sizden ve bu konuyla alakalı sorusu olan arkadaşlardan da konuya katkı yapmasını bekleyerek, nelerin olup nelerin olmayacağı konusunda açıklama yapayım.

Oksalik asit nedir? Kullanacağımız oksalik asit hangi özellikleri taşımalıdır?

Oksalik asitle çalışırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bütün bu soruların ve aklınıza takılan diğer soruların cevaplarını hep birlikte ortaya koyalım.

Önce adında anlaşalım…
Bizim kullanmak için seçtiğimiz asidin adı, ‘‘Oksalik asit-dihidrat.’’

Neden sadece oksalik asit değil?
İkisinin arasında buharlaşma açısından çok fark var da ondan…

Aslında bizim ısı uygulayarak yaptığımız işlem, sıradan bir buharlaştırma işlemi değil, süblimleştirme…

Katı haldeki suya ‘‘buz’’ diyoruz. Buza ısı enerjisi verilince ya da buz ısı enerjisi alıp ısınınca eriyip ‘‘su’’ oluyor; su da iyice ısınıp sıcaklığı 100 °C olduktan sonra kaynaya kaynaya ‘‘buhar’’ oluyor.

Peki, süblimleşme nedir?

Süblimleşme, ilk kez duyacak olan kişilerin şaşıracağı bir olaydır: Katı bir maddenin, bizim için oksallik asit-dihidratın, uygun biçimde ısıtıldığında sıvı hale geçmeden gaz haline geçmesidir.

Oksalik asit-dihidrat pelteleşme sıcaklık derecesi:101-102 °C
Oksalik asit-dihidrat süblimleşme sıcaklık derecesi:149 - 160 °C

Özellikle bundan sonrası için Sayın Gençünal’ın onayı gerekiyor…

Isı öyle kaliteli ve kontrollü verilmeli ki, asitin sıcaklığı 101-149 santigrat derece arasında uzun süre kalmamalı; olabildiğince çabucak 150-160 dereceye çıkmalı.

Dihidrat formunda olmayan, susuz oksalik asit de süblimleştirilebilse bile daha fazla ısı gereksinimi; bu ısı enerjisinin kontrol güçlükleri gibi sorunlar gündeme geliyor.

İyi bir maske,geniş bir gözlük ve eldiven.

Çok rüzgarlı olmayan bir hava,hızlı hareket etmek,buharlaştırılaçak gazın miktarını ayarlamak,ısı ayarını iyi ayarlamak.

Oksalik kullanımında benim aklıma gelenler bunlar.

Baştan sorduğum soru fabrikasyon gerekirse üretilebilirmi ye çevap aramaktı verdiğim ilkel fikir ise çözüme yaklaşmak içindi.(gec cevap içinse lütfen kusuruma bakmayınız)

Cahit bey arkadaşlardan soru gelmeden konunun özüne direkt giriş yaptınız.

Verdiğiniz örnek konuyu tam olarak anlatma açısından yeterli.

Buz ısıtıldığında eriyerek su haline dönüşüyor, devam ettiğinizde buharlaşmaya başlıyor yani maddenin üç hali( katı+sıvı+gaz).

Isı uygulamaya devam ettiğinizde, oluşan buharı basınca dayanıklı bir kapta toplama imkanınız oluyor.

Depoladığınız buharı basıncını kontrollu olarak istediğiniz miktarda serbest bırakabilirsiniz.

Oksalik asit bahsettiğiniz gibi süblimleşme özelliğine sahip bir sentetik kimyasal.

Katı halden buhar haline geçtiğinde oluşturduğu basınç yok denecek kadar az(0,01 mm HgC), oluşan bu buharı depolamak ve kontrollu serbest bırakmak bu özelliğinden dolayı mümkün değil.

Sıcaklık arttıkça, 157 derceden sonra bozunma başlıyor ve insanlar tarafından solunduğunda toksik etki yaratıyor.

Bu yüzden oksalik asidi kullanırken muhakkak surette koruyucu maske öneriyoruz.

Kullanacağımız oksalik asidin dihitrat formunda olması, muhakkak gerekli bir özellik.

Kullanıldığı alan gıda olduğuna göre analitik özellikte (saf) olması ve içersinde ağır metal olma riski içermemesi gerekiyor.

Konuyla alakalı araştırma yaptıkça, piyasada güvenilir ürün bulma konusunda artık ümitsizliğe düşmeye başladım.

Üç gündür tıbbi kimyasal satan bir işyerinde bu konu üzerinde araştırma yapıyorum.

Daha önceden aldığım ürünlerin etiketini kontrol ettiğimde dihidrat olmadığının farkına vardım ve geri götürdüm.

Başka bir oksalik asitten nümune verdiler onu denediğimde daha kötü bir sonuçla karşılaştım, buharlaşma mümkün olmadığı gibi, aparat içersinde kireç gibi kalıp sertleşiyor.

Bu gün tekrar giderek ne yapabileceğimizi konuştuk.

İlk aldığım ürün KİMETSAN firmasının ürünü, yerli üretim ve güvenilecek tek firma gözüküyor ama dihidrat özelliğinde şu an piyasada ürünleri yok.

Firmayla görüşüldüğünde söylenen, dihidrat oksalik asit üretiriz fakat en az 500 kg isterseniz.

Burdan ümit kalmayınca, Alman MERCK firmasının ürünlerinden 25 ve 50 kg lık paketlerin fiyatı için yazışma yapıldı ve gelen cevap, 1 kg’lık ambalajda 45 EURO olan ürün, 25 kg lık ambalajda alınırsa 1 kg’mı 65.00 TL olduğuydu.

Kalitesi tartışılmayacak marka olan bu üründen temin etmesini istersek, sipariş miktarının tamamını alacağımızı garanti etmemiz gerekiyor.

Eğer 25 kg 'ı paylaşacak şekilde bir organizasyon yapılırsa, kuşku duymadan kullanacağımız ürüne sahip olacağız yoksa herkes kendi imkanlarıyla ne bulursa onu kullanmak zorunda kalacak.

Bu alınacak oksalik asidi 100’gr’lık ambalajlarda kişinin ihtiyacına göre bölerek adrese kargo sözünü de aldım.

Bu konuda arkadaşlardan gelecek, kafasına takılan soruları bilgim dahilinde cevaplamaya devam edeceğim.

Ağabey 25 kilo 65 tl mi eğer öyleyse istanbulda ise yarın gidip alayım.

Abi bugünlerde okuduğunu anlamama durumu gözlemliyorum…

Bir sağlık kuruluşuna başvurun… :smiley: ;D :wink:

Mustafa bey ben cevap verene kadar, her zaman olduğu gibi Halil bey gereken cevabı yazmış.:smiley: