Cahit bey arkadaşlardan soru gelmeden konunun özüne direkt giriş yaptınız.
Verdiğiniz örnek konuyu tam olarak anlatma açısından yeterli.
Buz ısıtıldığında eriyerek su haline dönüşüyor, devam ettiğinizde buharlaşmaya başlıyor yani maddenin üç hali( katı+sıvı+gaz).
Isı uygulamaya devam ettiğinizde, oluşan buharı basınca dayanıklı bir kapta toplama imkanınız oluyor.
Depoladığınız buharı basıncını kontrollu olarak istediğiniz miktarda serbest bırakabilirsiniz.
Oksalik asit bahsettiğiniz gibi süblimleşme özelliğine sahip bir sentetik kimyasal.
Katı halden buhar haline geçtiğinde oluşturduğu basınç yok denecek kadar az(0,01 mm HgC), oluşan bu buharı depolamak ve kontrollu serbest bırakmak bu özelliğinden dolayı mümkün değil.
Sıcaklık arttıkça, 157 derceden sonra bozunma başlıyor ve insanlar tarafından solunduğunda toksik etki yaratıyor.
Bu yüzden oksalik asidi kullanırken muhakkak surette koruyucu maske öneriyoruz.
Kullanacağımız oksalik asidin dihitrat formunda olması, muhakkak gerekli bir özellik.
Kullanıldığı alan gıda olduğuna göre analitik özellikte (saf) olması ve içersinde ağır metal olma riski içermemesi gerekiyor.
Konuyla alakalı araştırma yaptıkça, piyasada güvenilir ürün bulma konusunda artık ümitsizliğe düşmeye başladım.
Üç gündür tıbbi kimyasal satan bir işyerinde bu konu üzerinde araştırma yapıyorum.
Daha önceden aldığım ürünlerin etiketini kontrol ettiğimde dihidrat olmadığının farkına vardım ve geri götürdüm.
Başka bir oksalik asitten nümune verdiler onu denediğimde daha kötü bir sonuçla karşılaştım, buharlaşma mümkün olmadığı gibi, aparat içersinde kireç gibi kalıp sertleşiyor.
Bu gün tekrar giderek ne yapabileceğimizi konuştuk.
İlk aldığım ürün KİMETSAN firmasının ürünü, yerli üretim ve güvenilecek tek firma gözüküyor ama dihidrat özelliğinde şu an piyasada ürünleri yok.
Firmayla görüşüldüğünde söylenen, dihidrat oksalik asit üretiriz fakat en az 500 kg isterseniz.
Burdan ümit kalmayınca, Alman MERCK firmasının ürünlerinden 25 ve 50 kg lık paketlerin fiyatı için yazışma yapıldı ve gelen cevap, 1 kg’lık ambalajda 45 EURO olan ürün, 25 kg lık ambalajda alınırsa 1 kg’mı 65.00 TL olduğuydu.
Kalitesi tartışılmayacak marka olan bu üründen temin etmesini istersek, sipariş miktarının tamamını alacağımızı garanti etmemiz gerekiyor.
Eğer 25 kg 'ı paylaşacak şekilde bir organizasyon yapılırsa, kuşku duymadan kullanacağımız ürüne sahip olacağız yoksa herkes kendi imkanlarıyla ne bulursa onu kullanmak zorunda kalacak.
Bu alınacak oksalik asidi 100’gr’lık ambalajlarda kişinin ihtiyacına göre bölerek adrese kargo sözünü de aldım.
Bu konuda arkadaşlardan gelecek, kafasına takılan soruları bilgim dahilinde cevaplamaya devam edeceğim.