Halil bey, kontrollu formik asit, ısıya göre buharlaşma oranınında değişkenlik gösterdiği için, her yörede aynı yöntemle uygulamak ve doz ayarlamak çok zor oluyor.
Buharlaştırmanın tam etkili olabilmesi için, günlük 8-12 mlgr arasında olması gerektiği söyleniyor.
12mlgr’ın üzerinde ana arı kayıpları yaşanacağı vurgulanıyor.
Yaptığım denemelerde, kendi yaptığım basit aparatlarla, günlük olarak 10 mlgr’lık dozda formik asidi kovan içersine yerleştirerek, buharlaşma süresini izledim.
Dış ortam ısısı ortalama 20-25 derece civarındaydı.
Kovan içersine yerleştirilen aparatları, arının yoğun olduğu kolonilerde orta kısıma çerçeve üzerine, zayıf olan kolonilerde ise boşluğa sallandırdım.
Buharlaşma süresi, arının yoğun olduğu kolonilerde tam istenen düzeyde, diğerlerinde ise asidin buharlaşma süresi uzadı.
Ortam ısısı ne olursa olsun, koloni içersindeki bölgesel ısı, asidin buharlaşma süresinde daha etkili oluyor, bu da mücadelenin başarı oranını etkiliyor.
Aynı yöredeki bu küçük değişiklik bile standardı bulma açısından zor görünüyor.
Enjektör kullanarak, damlama yöntemiyle denediğim başka bir kolonide, yine günlük 10 mlgr asidi, 24 saat içersinde damlayıp, buharlaşacak şekilde ayarladım.
Sonuç daha verimliydi, damlayan asit yaklaşık 20 saatte enjektörden boşalıyor, damladığı noktadaki emici malzemeden de buharlaşıyor.
Bu uygulamada, kovan içi ısısının arının yoğun bölgedeki etkisiyle arının yoğun olmadığı bölgedeki etkileşiminin farklı olması gibi bir sorun olmadı.
Oksalik asidini buharlaştırmak için yaptığım aparatları, kongrede Muhsin Doğaroğlu hacamla paylaştığımda, çok beğendiğini, aynı yöntemle ısıyı kontrollu olarak ayarladığımızda , formik asidi de verebileceğimi söyledi.
Formik asidin sadece sıvı formunu bildiğim için, söylediklerinin bir dil sürçmesi olabileceğini düşünerek o anda soramadığım soruyu bir ara sorduğumda , formik asidin oksalik asit gibi kristal yapıda olanınında olduğundan bahsetti.
Söyledikleri o zaman aklıma yattı.
Tabi ki dozu, etkisi, ve kullanım yöntemleri, deneyler sonucunda geliştirilip ayarlanacak, bir çalışma gerektirecek.
Sıvı formik asidin, dikkat edilmediğinde, kullanıcıya büyük hasarlar verebilmekte olduğunu hepimiz biliyoruz.
Gereken önlemleri almadan pervasız hareket edenlerin de uğradığı zararları ibretle izliyoruz.
Eğer kristal formdaki formik asidi uygulamaya sokabilirsek insan sağlığına zararlı etkisi, oldukça aza indirilecek
Yada sıvı uygulamada zarar görmemek için kullanıcıyla teması minimum düzeye çekmek olacak.
Bu yöntemleri, kulanıcının asitle fazla temas etmeden uygulayabileceği şekle getirdiğimde, anlattıklarım daha iyi anlaşılacak sanırım.