Oksalik asitin sıvısı mı, buharı mı daha etkili?

Yıl içerisinde diye bir tanım yaptığımıza göre varroa baskısını hissettiğiniz, an bal akım dönemi hariç olmak kaydıyla arı uçuşunun yoğun olmadığı saatlerde rahatlıkla yapabilirsiniz.

Mehmet ağabey yıl içerisinde toplam kac uygulama, toplam kaç ml gram,her ayrı uygulamada üst üste kaç uygulama yapmalıyız?

Yavrunun azaldığı veya olmadığı dönemi bulduğunuz anda buhar uygulamasını yapabilirsiniz.

Herkes kendi bölgesine göre takvim oluşturmalı.

Varroa baskısının çok olduğu dönemde yani yaz döneminde, üç gün arayla iki uygulama yapabilirsiniz.

Bunun dışında zamana yaymak kaydıyla, bir kaç kez daha yapılabilir ama kış döneminde yapılırsa daha etkili olur.

Doz her zaman, her türlü hava şartlarında, koloninin gücüne bakılmaksızın koloni başı 2 gr.

Malesef buharlaştırma aparatı yok mecbur sıvı kullanacağım salkıma girsinde vereyim diye beklerken iyi siz hazır üşümüşken ben sizi ıslatarak dondurayım dergibi olmuyormu bu sıvı asit uygulaması.

Sıvı Oksalik asitle ilaçlama yapacaklar şuna dikkat edecekler:

Eğer kovandaki arı ailesi 3 çerçeveden aşağıysa yapılmamalı.
3 çerçeveli arı ailesi zayıf sayıldığından salkımda küçük olur.
Az sayıdaki arı topluluğu kendini kurutamaz.

Islanmış arılar üşüyüp kısa sürede ölürler.

3 çerçeveli arı ailesini ilaçlarsanız, zaten kış salkımında olan arı, bir bakarsınız baharda söndüğünü görürsünüz.

**Oksalik Asiti aparat ile buharlaştırıp, kavan giriş deliğinden verdikten bir müddet sonra, Kovan üst kapağını açmaya gerek var mı? Yoksa aynen kapalı şekilde bırakacak mıyız?

Buharlaştırdın diğer kovana geç.

Kovan kapaklarına elleme.

**Tamam Kenan Abi, o zaman hiç havalandırma yapmıcam, aynen bırakıcam.

Buharı nasıl birşey sanıyorsun hocam?

Toz gibi düşün…

Birkaç dakika sonra açsanda çıkacak bişi yok…

Kenan Abi, Halil Abi çok teşekür ederim.

**Yarın sabah ilk uygulamayı yapıcam inşallah.

**8 er çerçeve de olan 3 kovana 2’şer gramlık oksalik buharı vericem, Fakat 4 er çerçeve olan bölmerime de aynı dozumu uygulamalıyım?
(Cahit Abi, mevcudu az olan kovanların, buharın oluşturduğu nemi gideremeyeceğinden bahsetmiş. )

Hakan hocam, hepsine 2 gram…

Nem olayı buharlaştırmada değil, damlatmada…

Buharlaştırmada nem olayı yok…

**Tamamdır.Teşekür ederim Halil Abi.

Hakan Bey,
Bu anlama gelebilecek sözü nerede söylemişim? :slight_smile:

Buharlaşsın diye konulan formik asit ve buharlaştırılarak kullanılan oksalik asit için, ‘‘öncelikle kovan hacmi dikkate alınmalı’’ demişimdir.
Kovanda kaç çerçevelik arı olursa olsun, arıların ıslatılması şeklindeki uygulamaları benimsemiyorum. Daha önce söylememiş olsam da soğuk havalarda ilaçlı sularla ıslatılan arıların biraz kalabalık olmaları gerekir.

Bölme dediğiniz dört çerçevelik koloniler yarımkovanlarda mı, kovanlarda mı? Kovan hacmi azalmadıkça çerçeve sayısına göre dozu düşürmek doğru olmaz.

Kolonisini katlı kışlatanyokmu vardır mutlaka bu çifkatlı kışlatan 20 ful çıtalı koloni budamı 2 gr buharlaştıracak.?
sıvı%40 asit disk başı 5mll verilerek dozaj artıyor sanırım.

Kovan iki katlı olunca hacım aynı mı kalıyor ki, verilecek olan ilaç miktarı aynı olsun?

Alıntıdaki son cümlenin altını çizerek bir de tersten yazayım:

Kovan hacmi azalmadıkça çerçeve sayısına göre dozu düşürmek doğru olmaz.

Kovan hacmi artmadıkça çerçeve sayısına göre dozu artırmak doğru olmaz.

**Benim 4 çerçevelik kolonilerim normal kovanlarda Cahit Abi, ben yanlış anlamışım, sizin kastettiğiniz ıslatma şeklinde yapılan uygulamaymış.Buharlaştırmada böyle bir problem yok sanırım.

**Bu sabah 5 kovanıma da 2 şer gram buharlaştırma uygulaması yaptım.Resimlerini akşam eve gidince atıcam.Hepsi de salkımdaydı, hiç uçuş yoktu.Bir kovanımda 10-15 tane arı dışarı fırladı ve biraz debelendikten sonra öldüler.Bunun sebebini anlayamadım :frowning:

Hakan Bey,
Boruya çok yakın oldukları için boruyu tehdit olarak algılayan ve koloniyi koruma dürtüsüyle saldırıya geçen ya da çok yoğun buhar etkisinde kalan birkaç arının ölmesi kaçınılmaz oluyor.

Buhar borusunu salkımdan uzak bir yere tutmanın önemi özellikle kalabalık kolonilerde, bal kemeri geniş olduğu için arı salkımı aşağılara kadar inmiş olan kolonilerde önem kazanıyor.

Abi otomatik 4 gıram buharlaşacak ozaman.

formik asit havadan agır aşagıya dogru basıyor onda problem yok uygun dozu verdin.

Oksalik asiti te havadan agırmı bukez bir kısım arı fazla buhar maduru olup kayıplar yaşamayalım.

Ana arıyı öldürmeyelim gerçi sıcak buhar olacak neticede yükselebilir fakat çift kat 4 gırammı yani.

Ben hiç Çifkat 4 gıram olacak diye bir yayına yada söyleşiyi okumadım.

**O halde boruyu kovanda boşluk olan tarafa doğru(çerçeve olmayan) tutma lazım, değil mi Cahit Abi?

Evet…
Bu sayede oksalik asit-dihidratın buharı kovandaki her noktaya, arılara zarar vermediği halde varroları öldürecek şekilde ulaşır.