Oksalik asitin sıvısı mı, buharı mı daha etkili?

Merhaba,
Oksalik asit ile ilgili buharlaştırılması ve şekerli su ile karıştırılarak arıların üzerine serpilmesi yöntemi var. Yavrulu olmadığı dönemde ve 5 derecenin altında öneriliyor. peki buharlaştırma mı daha etkili, yoksa üzerlerine serpilmesi mi. Forumda buharlaştırma birkaç defa yapılabilir şeklinde görüş ve uygulamalardan bahsedilmiş. Bu konuda görüşlernizi rica ediyorum.

Anladığım kadarıyla, her iki uygulama da yavru üretiminin olmadığı dönemler için öneriliyor… Amaç, uygulamanın daha etkin olabilmesi. Bu dönemlerde hava sıcaklıkları 10 °C 'nin altında oluyor. Uygulama için sıcaklıkların 5 °C 'nin altına düşmesi beklenmiyor.

2012 Ocak ayında (on dört gün arayla) iki kez, buharlaştırma yöntemiyle oksalik asit-dihidrat uyguladım… Aldığım sonuçtan hoşnutum.

Arıların ve kovanın hiçbir dönemde ıslatılmasını benimseyemediğim için oksalik asiti de arıların salkımda olduğu bir dönemde, bu ıslatma yöntemiyle uygulamadım.
Asitli, şekerli su ile ıslanan salkımdaki arılarda ve kovan tabanında ne gibi olumsuzluklar oluştuğunu; uygulama sırasında ne gibi hatalar yapılabildiğini ben de merak ediyorum.

Oksalik asitle varroa mücadelesinde iki metod da geçerli.

Sıvı damlatma şeklinde uygulanması senede bir kere ve arıların salkım düzenindeyken yapılırken, buharlaştırma metodu her türlü hava şartlarında sene içersinde aralıklarla birkaç kez yapılabiliyor.

Cahit beyin yaptığı şekilde, on dört gün aralıklarla olabildiği gibi, kapalı yavrunun olduğu dönemlerde ise üç dört gün arayla iki uygulama yapılabilir.

Sıvı damlatma da üç çerçevelik ve daha az durumdaki arılarda koloni kaybı yaşanırken buhar uygulamasında sorun yaşanmamaktadır

Sıvı damlatmada sadece ölçekli bir enjektör gerekirken buharlaştırmada aparat ve buhardan korunmak için organik asit buharına karşı koruyucu maske gerekmektedir.

Uygun zamanda yapılacak her iki yöntem de varroaya karşı etkili, hangi yöntemi kullanacağına arıcı elindeki imkanlara göre karar vermeli.

Sıvı uygulamanın bir handikapı da arılar temizleme davranışı ile birlikte oksalik asidi de tüketiyorlar…

Olmaması gereken bir durum olduğundan sadece 1 kez öneriliyor…

Buharlaştırmada da temizlenme davranışı var ama sıvıdaki kadar yüksek değil…

Oksalik asit damlatma yönteminde, oksalik asitli karışım önce arıların bünyesine geçip sonrasında hemolenfin emilmesi sonucu mu varoaya etki ediyor, yoksa temas yoluyla mı varoayı etkiliyor? Temas yoluyla etki ediyorsa karışıma neden şeker ekleniyor? Selamlar…

Hayır…

Kontak yani temasla etkileniyor…

Şerbet ile verilmesi asidin arıya yapışması için…

Ve temizleme davranışı nedeniyle kolonide asit dağılıyor…

1 Beğeni

Varoa ile ilgili makalelerde, oksalik asitin varoaya nasıl etki ettiğini bulamamıştım. Teşekkür ederim Halil bey.

Sıvı damlatma uygulaması daha çok arılar gevşek salkımdayken yapılıyor.
Daha çok ta aralık ayında uygulanıyor.

Bu yüzden damlatma kışın olduğundan işlem sonu kovan kapatılıyor, artık ilginme az olduğundan 3 çerçeveden az kovanlar baharda açılınca söndükleri görülüyor.

3 çerçeveden az kovan arısı az olduğundan kendini kurutamıyor, damlatma uygulamasını yapmak riskli oluyor.

Okuduğum almanca kaynaklar arılar tarafından en iyi tolere edilen yöntemin oksalik asitin buharlaştırma yöntemi olduğu. Damlatma yönteminin ikiden fazla uygulanmasının arılar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu okumuştum.

Anlaşılan buharlaştırma olacak. Ancak bunun içinde aparat almak gerekiyor. Birde Sayın GENÇÜNAL 'ın birkaç yerde oksalik asitin kalitesi ile ilgili yazılarınıda okudum. Bunada dikkat etmek gerekir sanırım.

Mehmet Bey,
Bandırma /Erdek gibi ılıman yerlerde bazen arı yavruyu neredeyse hiç kesmiyor. Avuç içi kadar olsa da kapalı yavru görüyoruz. Hava 10 derecenin altında iken kovanı açmak da cazip gelmediğinden, arıda yavru durumundan emin olamıyoruz.

Buharlaştırmayı 3 gün arayla 4 sefer veya 4 gün arayla 3 sefer yapsak ne olur sizce?

Oksalik asit, diğer etken maddeler gibi sürekli kullanılacak bir etken madde değil…

Tek atımlık barutunuz var.

Ne zaman kullanmanız gerektiğine siz karar verin…

En üstün kalitede olsa da önemli olan o değil; formu… Molekül yapısında su olacak.
Bu durum, adının sonuna eklenen dihidrat (dihydrate) ekiyle ifade ediliyor:
Oksalik asit-dihidrat / oxalic acid dihydrate.

Yine avrupada yapılan bir araştırmaya göre yavru olmayan durumda oksalik buharlaştırmada uygulama verimi %96 , Yavru durumu hakkında bilgi yok iken yapılan uygulamada %94, yavru var iken yapılan uygulamada verim (yada etki) % 92

bu sonuçlara göre yavrunun tamamen kesilmesinin fazla bir anlamı yok gibi

Kaynak:Mellifera e.V birliği

Yine aynı araştırmanın başka bir bölümünde değişik sıcaklıklarda oksalik buharlaştırma yapılıyor.Her
bir uygulama 100 civarı arı ailesi ile

sıcaklık -2 - 0 arası uygulama etkisi % 72
sıcaklık 0 - 2 arası %99.4
sıcaklık 2- 4 arası %97.2
sıcaklık 4- 6 arası %96.1
sıcaklık 6-8 arası %94.9
sıcaklık 14-16 arası %94.5

İsmail bey gerçekten ilginç.

En etkili olduğu sıcaklık derecesi 0 - +2 derece gözüküyor.

Şu ana kadar yaptığımız uygulamalarda buna hiç dikkat etmedik.

Yavrunun olmadığını tahmin ettiğimiz günlerde uygulamayı yaptık.

Her ne kadar detaylara inemesek te sonuçlar bize göre mükemmel.

Kapalı yavrunun olduğu dönemle açık olduğu dönem arasında fazla fark olmadığını yazmışsın.

Daha önceki paylaşım yaptığın bir çeviride oksalik asit buharının dolaştığı yüzeylerde ince bir film tabakası oluşturduğundan bahsetmiştin.

Demek ki kapalı yavru olan bir kolonide uygulama anında önce açıktaki varroa etkileniyor, buharın etkisi devam ettiği için yeni çıkan varroalarda kaçamıyor olmalı ki %2-4 lük bir fark gerçekleşiyor.

Üs tüste 3-4 gün arayla uygulama yapılabildiğini defalarca denediğim için rahatlıkla önerebiliyorum.

Bu konuda AGAM’da hocalarla da aynı görüşü paylaşıyoruz.

İspanya’dan gelen bir akademisyen U.Üniversitesinde yapılan bir konferansa (maalesef ben katılamadım) orada organik arıcılık yapan birisinin kullandığı körük benzeri bir aparat getirmiş ve sürekli yaz kış varroa mücadelesini bu şekilde yaptıklarından bahsetmiş.

Sayın GENÇÜNAL,
Şimdi şunu anlamaya çalışıyorum. 3-4 gün arayla yapılabildiğini söylemişsiniz. Forumda bazı yerlerde uygulama tek seferde bir defaya mahsus yapılır deniliyor. Uygulamanın etkinliği açısındanmı?. Eğer böyle ise illaki buharlaştırmak mı gerekir? Şuan 3-4 derece en düşük sıcaklaıklarda , etkin olmayan bir salkımda bu uygulama yapılabilinirmi?

Sn ErenG, forumda tek uygulamadan bahsedilen oksalik asidin sıvı damlatma yöntemiyle kullanımı içindir.

Buharlaştırma uygulaması yıl içersinde birkaç kez yapılabileceğini hep söylüyoruz.

Ben kendi uygulamalarımda üç dört gün arayla yapılabileceğini söylüyorum.

Bunu söylerken yaptığım denemelerin daha ileri düzeyde ve paylaşmadığım şeylerin olduğunu bilin yeter.

Tam sonucundan emin olmadığım bir uygulamayı asla önermem, şimdilik iki uygulamada karar kılalım.

İsmail Taşer arkadaşımızın çeviri yaptığı kaynak bilgiler, oksalik asitle yıllardır varroa mücadelesi yapan ülkelere ait.

Uygulamanın yapıldığı mevsim şartları ve koloninin yavru durumuna göre etki oranlarına bakarsak, ille de kışın yavrunun olmadığı veya en az olduğu dönemi beklemeye gerek yok.

Oransal değerleri veremesem de yaptığım uygulamaların varroa mücadelesinin başarılı olduğunu biliyorum.

Buharlaştıma uygulamasının salkım düzeninde olması diye bir kural yok.

Yıl içersinde diye bir tamım yaptığımıza göre varroa baskısını hissettiğinz, an bal akım dönemi hariç olmak kaydıyla arı uçuşunun yoğun olmadığı saatlerde rahatlıkla yapabilirsiniz.

Mehmet Bey,

aynen katılıyorum oksalik asitin buharlaştırılarak uygulanması hususunda illa da sıcaklık yada yılın belli bir zamanı diye bir kısıtlama yok, diğer ilaçlarda olduğu gibi burada da en etkili olma yavrusuz olma durumuna bağlı; vakit bulursam okuduğum yabancı kaynaklardan aktarmaya çalışacağım

selamlar

Oksalik asiti kullanmak için zamanı ötelemenin avantajı olurmu.
Yani varroa miktarı arıda yok denecek kadar az önceki tetbirler sonuç vermiş ilk salkımda vermelimi işi yeni yıla sarkıtmalımı ocak sonlarına kadar.
yani yavru başlangıç takvimi en erken nezaman başlar ondan 15 gün öncesi kafimi.