halil abi sagol 2 sorum daha olacak bu oksaliti arıya bir defamı yoksa bir kaç defamı uygulanacak? 2 bu hazırladıgımızı daha sonra tekrar kullana bilirmiyiz? teşehkürler
Oksalik asit damlatma 1 kez…
Kalan ürün buzdolabında saklanabilse de tavsiye etmem…
Ne kadar lazımsa o kadar hazırlayın…
sagol abi
sağolun halil bey
Oksalik asit damlatma konusunu bende takip ediyordum.
varroa için 11 aralık günü arıların yanlarına gittim.oksalik asiti şöyle hazırladım.1 kg.su,250 gr toz şekeri suda erittikten sonra kristal oksalit 35 gr tartarak eriyiğin içine koyup iyice çalkaladım.arıların üzerine spreyle arının gücüne göre 4-5-6 fıs fıslattım.tek dez avantaj arıların kovana girip çıkmalarıydı.aslında 0-5 derecede oksalik asit uygulaması yapılmalıydı.Yanlarına gitmişken uygulamayı yaptım.sonucunu bilmiyorum.kontrol etmem kovanların altı sabit olduğundan dolayı mümkün değil.
arıları açtığım da iyi olmuş.Şöyle ki;örtü bezleri 3 kovanda dışa sarkmış.yağmurda suyu emerek kovan içine taşımış,nemden korumak için bıraktığım gazete ve toz şeker ıslanmış.şekerleri aldım.kovan örtülerini değiştirdim.normal hale getirdiğimi sanıyorum.‘‘oksalik asit uygulaması 1 defa yeterlimidir.baharda tekrar yapmalı mıyım’’.Tüm arıcı dostlara saygı ve sevgiler.
4-5-6 fıs ???
yani akşam üzerimi?birde hava sıcaklıgı farkedermi?teşekkürler
Merhaba,
alıntı yaptığınız bölümde salkımdaki arıda diyor.
Arı salkımda ise sorun yok. Hangi sıcaklıkta arı salkımda oluyor biliyorsunuz değilmi?
Arı salkımda olduğu için akşam üzerini beklemenize de gerek yok.
Selamlar
İnternette araştırdığınızda her türlü bilgiye ulaşmanız mümkün, ama doğru bilgiye ulaşmak istiyorsanız bunu birkaç yerde aynı olduğunu teyit eden kaynaklara göre değelendirin.
Yaptığınız uygulamaların doğru olup olmadığını işlem bittikten sonra değil baştan sorunuz.
İş bittikten sonra doğru mu yaptım yanlış mı yaptım sorgulamasının hiç bir anlamı yok.
Her ne uygulama yapıyorsanız yapın, doğru metodu öğrendikten sonra uygulayın.
Unutmayın canlılar üzerinde yapılacak her yanlış uygulama, dönüşü olmayan zararlara yol açabilir.
Halil beyin vermiş olduğu reçete, ülkemiz şartlarında bu gün için en geçerli reçete.
Bu oranlardaki denge arı gibi bir canlıya zarar verilmemesi için deneme yoluyla bulunmuştur.
Genel olarak katılan oksalik asit toplamın oran olarak 35 te biri kadar oluyor.
Bazı sitelerde şeker ve su oranlarını başka türlü kullanıp oksalik asit daha farklı konulsa da oran yine buna yakın oluyor.
Kullanılan şeker oran olacak fazla olursa kuruma süresi uzayınca ; arıların vücut tüyleri vücuduna yapışık kalır.
Çünkü arılar salkım durumunda oldukların işlem yavaşlığı var.
Şeker oranı verilen oran kadar olursa; içindeki su oranı uçmadan arılar tarafından daha kolay kurutuluyor, tüylerinde bir sorun olmuyor.
3 diskten aşağı arılara yapılmamasının nedeni kurutmayla ilgili
Meteorojik verileri iyi izleyip, ılık olacak günlerin öncesinde biraz daha güçlü olanlar belki yapılabilir .
Konunun içine balıklamamı atlamış olacağım bilmiyorum ama. Aklıma takılan bir seyi soracağım.
Daha önce varroa için periyotlar halinde kullanılan ilacın değiştirilmesinden bahsediliyordu. Organik asitler için yada oksalik asit içinde bu durum geçerlimi? Yoksa her seferinde aynı etkiyi yapabiliyormu?
Mesela geçen yıl aldığım formik asiti cesaret edemediğimden hiç kullanmadım daha.
Sayın Hüseyin İncesakal:
Burada konu bağışıklık kazanılmasının en alt düzeye indirilmesi için değişik ilaç yapılması ve dönüşüme alınması gerekli olduğudur.
Organik asitlerde ilaçlamada bağışıklık kazanılmaz.
Teşekkür ederim benim anlamak istediğim buydu. Bundan organik asitlerden uygulamada zorlanmadığım herhangibirini, sartlar sağlandığı müddetçe sürekli ve başka ilaç kullanamadan, kullanabilirim sonucunu çıkarabilirmiyim?
Asitlerle ilaçlamalara önem verin de ama ilaçlama sıralamasına diğer ilaçlardan da yararlanmayı sürdürünüz.
Hüseyin bey başka ilaç kullanmadan sadece organik asitlerle varroa mücadelesi yapabilirsiniz fakat uygulamaları zamanında ve yeterli düzeyde yaparsanız.
Arılarınızda varroa bulaşıklık düzeyini bilmeden yaptığınız uygulamaların yeterli olup olmadığını bilemezsiniz.
Bu konuda deneyim kazandıktan sonra sadece organik yöntemlerle çalışabilirsiniz.
O yüzden Murat hocamın önerilerine de kulak verin.
Değişik zamanlarda dönüşümlü kullanılacak ruhsatlı ilaçlara karşı varroa direnç kazanamadığı için başarı oranı da yüksek olur.
Arkadaşlar ben oksalik asiti ilk defa kullanacağım Yani uygun olanı buharlaştırmadır, Mecbur kalınırsa damlatma yapılabilir demekmidir sonuç.
Hasan Bey,
En uygunu şudur dememiz doğru olmaz.
Etken madde aynı olduktan sonra gerisi her yiğidin yoğurt yiyişine göre değişir.
Her uygulamanın kendine göre avantajları var.
Mecbur kalınırsa…
Damlatma uygulamasında yavrulu dönemde yapılan çalışmalarda %37 başarı oranı yakalanmış…
Yavrusuz dönemde ise %97 başarı oranı…
Böyle olunca yavrusuz dönem için tek çare arının yavruyu kesip salkıma girmeye başladığı günler…
Arı salkımda olunca verilen asidin birbirlerine bulaştırmaları daha kolaylaşıyor ama ben arı salkımda olsun ama az da olsa hava çok soğuk olmasın diyebilirim…
Mesela ne günler var böyle…
Hava fena değil, tek tük arı uçuyor ama arıya baktığınızda salkımda…
Neden damlatma bir kez öneriliyor?
Zaten yavrusuz dönemde yapıldığında %97 başarı oranı yakalandığına göre…
Üstelik oksalik damlatmada arıların temizleme davranışı aksadığında kadro kayıpları yaşanabiliyor.
Sonbaharda yapılma sebebi de çok net aslında…
Yavrusuzluk yanında balda bıraktığı tat kalıntısı…
Bahara kadar ve yoğun bal akımı ile o tat kalıntısı sönümleniyor…
Oksalik buharlaştırmanın birden fazla uygulanmasına veya uygulanabilmesine gerekçe nedir?
İşte bu soruya cevap arıyorum aslında…
Sonuçta damlatma ile ya da buharlaştırma ile kovana giren oksalik asit 2 gr. kadar…
Damlatmada tat kalıntısından bahsedilirken daha da homojen dağılım gösteren buharlaştırmada bu etki göz ardı ediliyor gibime geliyor…
merhabalar herkeze,belki defalarca kez sorulmuştur ama ben yine sormak istiyorum.1 hafta önce oksalit asit damlama yaptım.bir kez yapılması öneriliyor.tamam.peki buharlaştırmaya geçsem mesala erken ilk baharda.uygun olurmu.
uygun değilse formik uygulasak olurmu?
Oksalik asit damlatmayı yaptın. Sezonu kapattın…
Şimdi 1. tur yavrunun çıkışını gözlemle…
Çıkış başlayınca buharlaştırma olabilir…