Oksalik asitle damlatma yöntemi:

Oksalik asit damlatma yöntemini bir sefer biz de denemiştik.

http://aricimesut.blogspot.com/2010/01/okzalik-asit-uygulamasi_02.html

130 kovanın (10 yada 15 tanesi hariç) tamamı bahar da ana arılarını değiştirdi.

Uygulamadaki hatamız asit ve şeker oranlarını fazla kullanmışız.

Fakat tüm arıları varoa dan temizlediğine eminim.

Çünkü o yılın son baharında, ilk perizizin uygulamam da bir iki varoa saymıştım.

Sayın MESUT ÖZÇELİK:

Bloğunuza baktım.

Göz kararı 100 gram ölçmüşsünüz, demek ki çok gelmiş.

Siz varraoyu kökten kesmek istemişsiniz, varraonun intikamı gibi olmuş.

Ben üç yıldır yapıyorum sorun yok.
Belki ölen ana vardır ama normal düzeyde olduğu için göze batmıyor, baharda bir kaç ana arı kaybı zaten olur diye düşünüyorum.

Kılavuzunuz ( H.Er ) yanlış yönlendirmiş. eskiden onun formik asitlede sorunu vardı.
Ona selam söyle biraz daha dersine çalışsın.
Bu kadar şaka yeter H.Er iyidir.

Bugün yani 15 aralık günü arıların yanında idim.oksalik asit damlatma uygulaması sonucunu dıştan gözlemlemek istedim.Denizli’de hava sıcaklığı 18 derace civarındaydı.Arıların keyfi yerindeydi.Her kovan sanki bahardaymış gibi girip çıkıyordu.Oksalik uygulamasının mutlaka yararı olmuştur diye düşünüyorum.Formik asit uygulaması yaptığımda çok tedir gin olmuştum.Ana arı kaybı yaşana bileceğini okumuştum.Ama oksalik asit verdiğimde bu tedirginliği yaşamadım.
Sayın Halil Bey 5-6 fıs derken spreyi 5 -6 defa salkımın üzerine sıkmayı kastedmiştim.Acaba yetesizmiydi.kovan başı 3.5 ml. diye okumuştum.yukarıda da her diske 3,5 ml diye yazmışsınız.uygulamam az ise tekrar yapsam zararı olur mu? saygılar.

Her diske 5 cc…

Verin gitsin…

spreyi her sıkışınızda kaç cc attığını ölçebilirseniz sorun olmaz. Bir enjektörün içine 5-6 defa sıkıp, ölçüyü bulmakta fayda var.

Merhaba,daha önce de yazmıştım.okzalik asidin buharlaştırılması.H2C2O4 ısıya tutulursa neye dönüşüyor.
Kimya okuyanlar bilir Pek çok bileşik ısıya maruz bırakılırsa Başka maddeye dönüşür.Buhar olarak çıkan elementlerine ayrışıyorsa okzalik asit midir?

[b]Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi organik asit. Kapali formülü H2C2O4.
Suda oldukca kolay cözünür. Polar organik cözücülerindeki(dietil eter, metanol gibi) cözünürlügü de hayli yüksektir.

Fikriniz olmasi acisindan söyleyeyim; 0.1 M`lik sulu cözeltisi yaklasik 1.3 pH degerine sahip.[/b]

İsmail abi, bu yazdıklarınızın bir çoğuna açıklama getirmeniz gerekebilir…

Ben bir çoğunu anlamadım.

Afaki ve ucu açık bırakılmış şeyler bilmediğinizden midir yoksa biliyorum ama yazamam şeklinde midir?

2 gr derken kovandaki arılı çerçeveyi 10 üzerindenmi hesaplıyoruz ?

Tabi ki damlatmada 10 çerçeve üzerinden hesaplanırsa…

10 çerçeveye 50 cc.

(50 cc. %4’lük çözeltide yaklaşık 2 gr. oksalik olur.)

Bazı arkadaşlar hala okzalik asit kullanabiliyorlar okuduklarımdan anladığım kadarıyla.

Kayseride havalar soğuk çoğunlukla gündüzleri bile 0 ın altında oluyor. Bu şartlarda buharlaştırma yöntemini uygulayarak okzalik asit uygulayabilirmiyim? Zararı olurmu?

Hüseyin güzel bir konu arkadaşım, bende aralıkta ilaçlama ile salkım bozdurmanın faturasının nisanda supersadure olduğu
kanaati vardı, arkadaşlar denedi sonucunu beraber göreceğiz.

Varroanın bulaşıklık düzeyi soğuk bölgelerde daha az denebilir zaten gözlemlerimize göre…

Ilık ve nemli bölgelerde zaten çok olması gerektiğini Levent Aydın hoca da doğruluyor. Çok sever çok diyerek…

Şimdi ılık ve nemli bölgede çok ama gerçekten çok…

O halde bırak supercedure olayını ana arı kaybı mı koloni kaybı mı kararını vermek durumunda kalabilirsiniz.

Tabi bunu eşeğini kaybetmemiş adama anlatmak zor…

Hatta eşekten düşmemişe…

Nasreddin hoca bile eşekten düşen adamı çağırmamış mı halinden en iyi anlayan olacağı için… :slight_smile:

Abiler koloni kontrolümde azda olsa yavru var oksalikti henüz kullanmadım kafamda bir fikir var anayı hapsetsem bir sorun olurmu? 2 gündür havada bozuk ne yapabilirim teşekkürler

Ana hapsi gerekçesi nedir?

Oksalik ilaçlamasi yapamadım ne önerirsiniz

Önerim…

Ana hapsi gerekçesini öğrensek önereceğiz de.

Abi arı yavruyu tam kesmedi yavru var oksalık asiti yavrusız döneme daha etkili olması için diye düşündüm

Yavru devam ediyor olabilir sizin bölge için…

Buna rağmen mücadele yapmalısınız…

Zaten yavruyu bu saatten sonra sizin oralarda kesmeyecektir büyük ihtimalle…

Abi zaten duman veriyorum oksalik uygulamasını da yapayımmi yani

Duman dediğiniz nedir?