Orman arazisinde arılık kurmak mümkün müdür?

ARKADAŞAR İZİN ALMADAN ORMANA ARILIK KURABİLİYORMUYUZ YADA ORMANA ARILIK KURMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ BİR KAÇ AĞACI TELLE CEVİRİP 5-10 TANE KOVAN KOYSAK NE OLUR BU KONUDA TECRUBELİ ABİLERİMİZ BAŞLARINDAN GEÇEN OLAYLARI YADA BU KONUDAKİ YÖNETMELİĞİ BİZMLE PAYLAŞIRSA ÇOK SEVİNİRİM TŞK

Ormanda yapılacak her türlü işlem, Orman İdaresinin yetki alanı içinde.

Orman idaresinin etkili olduğu, orman koruma memurlarının işini iyi yaptığı alanlar içinde, ormanda izinsiz hiç bir işlem yapamazsın.

Gevşek olan yerlerde görmezden gelebilirler ama bu resmi olarak arıcının orada bulunmaya hakkı olduğu anlamına gelmez.

Kesinlikle izin alınması gerekiyor. Eğer bu tür bir izin alınmazsa, ormanda oluşabilecek her türlü olumsuz durumda kimin suçlanacağı da baştan belli oluyor.

HADİYA BENDE HEVESLENMİŞTİM MURAT BE ÇOK TŞK VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN

Sayın adalı Murat abi güzelce özetlemiş önce arılarınız kayıt altında olması gerekiyor eğer arılarınız kayıtlı ise arılarınızın bulunduğu yerden sorumlu olan köy veya mahalle muhtarından menşee belgesi,kayıtlı olduğunuz tarım il veya ilçe müd.den taşıma belgesi alıp arıları götürecek olduğunuz yerin bağlı olduğu orman bölge müd.ne dilekçe ile müracat ve verilecek izne bağlı.

Sayin abilerim arkadaslarim, uzun suredir takip ettigim Bu sitede karsilastigim ancak ne yapmam gerektigiyle ilgili bilgisi olan varsa ogrenmek istiyorum. Gecen sene aldigim bir kovana Bu bahar kat attim.bir ay suredir bulundugu yerin yabancilar tarafindan ifsa edildigini dusunuyorum. Ancak en fazlada 1 km yer degistirebilirim.ariyi guvenli yere tasimam sart. Bulundugu yer Orman arazisi.sehirde deyapmak istemedigimden is yerimin yakindaki ormana biraktim. Yer degistirmede sorun yasarmiyim.

Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak izin alın.
Koruma altına alabilir, sorun yaşamazsınız.

Benim arılık orman arazisinde, resmi arılık. Hiç bir masrafı da yok. 3-5 lira ilçe tarıma kayıt için evrak parası var.

Sayın Adalı profilinizde yaşınızı güncelleseydiniz itap etmeyi yaşınıza gore yapardım neyse arılık kurma konusuna gelince konu başlığınızın sonundaki müdür lüge baş vurmak sizi aydınlatır yada internetten müdürlük iletişim tlf mail vsb sorabilirsiniz kolay gelsin

Sayın hcdmkr vaktim biraz dar elimden geldigi kadar yardımcı olmaya çalışacağım kovanın yerini degiştireceksen kovanı en az şuanki bulunduğu yerden 5 km uzak mesafeye taşımalısın 20 gün kadar orda kalmalılar eğer yakın yere taşırsan arılar eski yerine dönerler buda kovanda güç kaybına neden olur 20 günden erken eski bulunduğu yerin yakınlarına getirirsen aynı sorunla yine karşılaşabilirsin sonrasında kovanı istediğin yere koyabilirsiniz kolay gelsin

Gece 1-2 gibi arilar toplandiginda Bu isi yapsam yine sorun yasarmiyim. 1200 metre tasiycam.

O kadar geç saate kadar beklemenize gerek yok akşam havanın kararmasıyla arılar toplanır fakat sizin söylediğiniz mesafe yakın sabah kovandan çıkan tarlacı arilar polen nektar topladiklarında eski yerlerine dönecektir buda sorun yani 5 km uzaklık şart hiç imkanınız yoksa artık tarlacı arıları gözden çıkaracaksınız kalan sağlar bizim [emoji15]

Mustan35 Bey,
Formda okurken 5 km uzağa üç yada bir hafta olarak okumuştum. Siz yirmi günden önce götürdüğünüzde sorun yaşandı mı? Ya da bilginin kaynağını verebilirseniz sevinirim. Kafam karıştı.

Sayın FERHAT TEKİN bey bende bu konuda önceleri araştırma yaptım taşıma işi başımdan geçti konu başlığını hatırlamıyorum ama 20 gün olmalı diyorlardı evet gün konusunda çeşitli söylenler var zaten sizin yazdığınız 3 haftada 21 güne geliyor benim zaman sıkıntım yok 20 bekletiyorum ( kovan taşıma mesafesi ) konuları okursanız daha iyi aydınlanırsınız saygılar

Yazım yanlışı yapmışım üç gün ve bir hafta olarak okumuştum formun çeşitli yerlerinde. Okuduğum diğer şey de arı kovandan üç gün çıkmadığı zaman eski yerini unutuyormuş. Bu nedenle üç gün yeterli değilmidir.

Bütün bu içinden çıkılmaz hâle dönüşen karmaşayı gidermenin tek yolu var: Bilgiye erişmek.
Neden üç hafta beklemeliyiz?
Ne değişiyor?

Bunların cevabını sağlıklı bir veriye, sınanmış bir bilgiye dayanarak verirsek ortada sorun da kalmayacaktır.
Tanımamız, bilmemiz gereken en önemli kavram, arıların yaşam döngüsü.

Yaz ayları temel alınır ve de istisnai şartlar dışarıda tutulursa, arıların yaşam döngüsünün ilk üç haftası petek gözünde, ikinci üç haftası kovan içi bakım işlerinde, üçüncü ve son dönemlerini oluşturan üç haftası ise tarlada geçer.

Bu döngüden çıkartmamız gereken bir sonuç var: Kovanı yerinden kaldırıp başka yere taşıdıktan sonra üç hafta geçmeden geri getirirsek, kovanın önceki yerini hatırlayan tarlacılar karmaşaya yol açacaklardır.

Üç hafta, aslında kovanı geri getirmenin değil; kovanın önceki yerini hatırlayan son tarlacının hayat süresinin sınırı…

hocalarım benzer bir konu olduğu için buradan yazayım dedim.
Kovanlarımı kışlatmak için 12 km öteden getirdim.
Gece karanlığında kafam çalışmadı hem birbirlerine yakın koydum, hem de arkalı önlü koydum.
arka sırada 7 ön sırada 4 kovan var.
Kışlattığım yer düz.
iki sıra arasında da 1.5 metre var.
bir arıcı abim ön sırayı her gün 30 cm - 40 cm bir ucundan tutarak ileri alabileceğimi böylece böylece bir kaç gün sonunda L şekline getirebileceğimi söyledi.
Sizce uygun mu ? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Kovan sayınız az istediğiniz gibi değişim yapabilirsiniz.Günde 30 cm çok uygun öne doğru alımlarda daha fazlada yapabilirsiniz.

Aynen hocam öne doğru almayi dusundum ama her şekilde sirtimi Ariya verecek olduğumdan bundan vaz geçtim :)) en mantiklisi L sekli gibime geldi :))

VIA_V8C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Orman arazisine Orman İşletmelerinden izin alınarak arılık kurulabilir ancak güvenli olacağını düşünmüyorum. Orman işletmesi size bir sözleşme imzalatıyor bu sözleşmede bulunduğunuz bölgeyi size zimmetliyor o bölgede kesilen ağaçlar veya çıkan yangın atılan çöpten bile siz sorumlu oluyorsunuz birde sabit kalacak bir bina yapamazsınız sadece baraka tarzı orada da yaz kış kalmak sıkıntı olabilir. Ancak orman köylerinde ikamet ederseniz her gün gözünüzle gördüğünüz bir yerde o zaman olabilir.