merhaba batı karadeniz bölgesinde hobi amaçlı olarak 5 kovan almak istiyorum ticari bir kaygım yok çevremizde kestane balı diye tabir edilen bal üretilmektedir su anda bir kursa gitmiş degilim açılıcak ilk kursa başlıcam inşallah… sizde degerli büyüklerime bir kaç sorum var tecrübelerinizden yola cıkarak en dogru yolu göstereceginizden eminim
batı karadeniz bölgesinde en iyi ırk nedir sonucta çevremdeki kişilerden temin edicem arımı ve bilen biri kontrolünde almayı düşünüyorum kovanları
ikinci sorum ise en büyük sorun gözümde büyütüyorum günlerdir internet üzerinden araştırmama ragmen tarım ilçe müdürlügünün arıcılık için yer tahsisi konusunda dişe dokunur bir bilgi bulamadım bunu detaylı olarak yazabilirmisiniz ben şimdi tarım ilçe müdürlügüne gitsem ben şu mekana arılarımı koymak istiyorum orman arazisine zorluk cıkma olasılıgı nedir yasal prosedürler nelerdir uzun sürermi arılarımı koydugumda orman arazisinde kalıcı degilde hiç degilse yabancı kişilerden korumak amaçlı portatif bir şekilde dikenli tel kalın kümes teli ile arıların etrafını çevirmeme izin verirlermi… orman arazisine koyma sebebim kestane ormanına yakın olmak.köylerde muhtarlar yardımcı oluyormu bu konu hakkında ve tarım ilçe müdürlügü yerleştigimizde sürekli olarak burada ikamet etmemize izin veriyormu kışlatma dahil
kusuruma bakmayın hevesliyim uzunca bir yazı oldu siz degerli arı dostları tecrübelerinizle yol gösterirseniz çok sevinirim saygılarımı sunar esenlikler dilerim
sayın halil bilen balormanı projesine baktım benim gözümden kaçıyor galiba konaklama ve yer tahsisi ile bir bilgi bulamadım tamam sonucta balormanı kuruluyor arıcılık için tabiki arıcılar faydalanıcak akçakoca düzce çevresinde balormanı projesi yok gördügüm kadarı ile en önemli kafamdaki soru dikenli tel ile arılıgın etrafını cevirebilirmiyim orman muhafaza memurları buna izin verirmi yasal olarak buna izin varmı
kadir bey ilginiz için çok teşekkür ederim zaten bu işi bilen biriyle arıları almak istiyorum kendi gözü ile görsün onay versin hobi amaçlı yapıcam sonucta yanlış kararlar verip sonradan pişman olmamak adına ama en büyük sorunum yer sorunu aslında kestane ormanına yakın kendime ait 13 dönüm arazim var ama iki ayaklı akraba yılanlar rahat bırakmaz yakarlar kovanları sırf zarar vermek adına onun için o yeri kullanamıyorum orman arazisi aklıma yatıyor ama hiç degilse etrafını cevirebilsem zarar vericek kişileri bir şekil caydırabilirim diyorum çalıstıgım için sürekli başında duramayacagım anca akşamları mesai cıkısı arılıga gidebilirim
murat bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim bulundugum bölgedeki ilçe tarım müdürü elinden gelen yardımı yapıyormus imkanlar dahilinde iyi bir insan olarak anılıyor duydugum peki orman arazisinde 5 kovanı tel çitle cevirsem bu portatif olucak tabiki orman muhafaza memurları buna karışıyormu aslında şunu demek istiyorum sonucta çok deneyimli yıllarını vermiş arıcılar var bu forumda ben x şehrinde yeri begendim koydum etrafınıda makul düzeyde kimseyi rahatsız etmiyecek şekilde dikenli telle cevirdim orman müdürlügü buna izin verdi böyle bir tecrübe yaşamıs olan varmı benmi çok detaylı düşünüyorum yoksa
Orman içinde istediğiniz gibi bir yeri dikenli telle çevirip, baraka vs yapma imkanınız yok.
Ancak orman işletme şefliğinin müsadesiyle ve sıkı bir protokol imzalayarak, bütün evrakları da tamamlayarak koyabiliyorsunuz.
Yine karşılıklı iyi niyet çerçevesinde, arıları koyduğunuz yerin özelliklerine uygun olarak, sınırlı miktarda güvenlik gerekçesiyle etrafını çevirme ya da malzemelerinizi koyabileceğiniz evsafta bir barakaya izin verebilirler.
Bu kısmı da yine orman işletmesinin inisyatifinde.
Genelde ormanda boş alanlara, gerekli evrak ve sözleşmeleri imzaladıktan sonra, arı konulmasında sorun çıkarmıyorlar.
Fakat etrafını çevirme ve baraka türü şeyler inşa etme şeklinde bir girişime karşı hassas oluyorlar.
o zaman tamamen bu iş memur arkadaşın o anki psikolojisine baglı baraka degilde 4 tane 5*10 inşaat kalasını cakıp 3 sıra dikenli tel diye düşünmüştüm ben göstermelik bir nevi baraka tarzı birşey istemiyorum zaten en iyisi ben tarım ilçe müdürlügüne danışayım yada bir orman muhafaza memuru ile yüz yüze görüşeyim bu konuyu olmadı çevre köylerden tanıdık eş dost birini araya sokup en makul yere koymak sorularıma cevap yazan degerli üyelere teşekkür eder saygılarımı sunarım istemeyerek vaktinizi aldım
Orman ve mera için ayrı kanunları var bildiğim kadarıyla arılığın çevresini tel veya benzeri bir şeyle sınırlandıramıyorsunuz.
Bu sahiplenmiş anlamına geldiğinden istenirse izin verilmiyor.
En iyisi kendi arazinize koyun çevresini çevirin, çalınma ve diğer seçeneklere göre sigorta yaptırın.
Zarara uğrarasnız onlarla jandarma uğraşsın.
murat bey kanun ve kurallara son derece hassasım tekrardan belirtmek isterim kanuni bir hakkım var ise dikenli tel ile çevirmek isterim yoksa bunu yapmam o şekil kullanırım memurların hassas oldugu konular elbette vardır ben şimdi cevirip dikenli tel ile 10 sene sonra hak iddia etme düşüncesinde degilim ben ne kadar iyi niyetli olsamda memur haklı olarak başım agrımasın diye yada suistimal ihtimaline karşın karşı çıkıyosa kanuna karşı boynumuz kıldan ince çevirmeyiz olur biter bu işi hobi amaçlı yapmak istiyorum kafamın rahat olmasını istedim sadece kendi arazim üzerine koyamıyorum çokta güzel olmasına ragmen araziye en yakın yerleşim yeri 10 km tamamen kestane içinde gel gelelimki ben ne kadar iyi niyetli olsamda akrabalardan pürüz olanlar zarar vermek adına her yolu deniyecekleri için böyle bir girişim düşündüm en iyisi bölge müdürlügü ile görüşüp olmadı en kötü ihtimal çevre köylerden tanıdık bulup bir şekil köylünün rızası ile yada muhtarın uygun gördügü bir yere yerleşmek. hobi amaçlı olarak kafa dinlemek için giriştigim işte akrabaların luzumsuzlugu yüzünden kendi yerimi kullanamıyorum farklı alternatiflere yöneliyorum yerleşecegim yerdede arılıgımın bulundugu yerde çevreyi rahatsız etcek hareketlerde buluncak ahlaka sahip degilim tabiki bu zamanla anlaşılır karşılıklı ilişkiler geliştikçe saygılarımla
murat bey en iyisi ilçe tarım müdürlügüne danışmak çalıstıgım için işten cıkıp gidemiyorum ben işten cıktıgımda onlarda cıkıyolar anca izin almam lazım yada eş dost akraba hatır gönül işi olarak uygun bir köy bulmak kendi arazime keşke koyabilsem akrabalardan cekinmesem hemen koyarım benim oraya arı koydugumu duysalar ertesi gün sinek ilacını sıkarlar güvenlik güçleri ile sürekli başı belaya giren şahışlar 13 senedir görüşmüyoruz kendileri ile jandarma olayı çözer ama ben sinir oldugumla kalırım açıkcası onlara uymak istemiyorum aramda belli bir sınır var onlarla gereksiz yere muhatap olmak istemiyorum arazimde kulube ve su olmasına karşın etrafı çevrili olmasına ragmen başka yere yedi kat elalemin yerine koymak daha güvenilir geliyor akrabanın yaptıgını akrep yapmaz misali çok yaşadıgım için bulaşma geregi duymuyorum
Eğer o kadar uzakta arılarınız varsa kusura bakmayın da böyle cins akrabalarınız da varsa kısa süre de yerinde yeller eser.
Bu durumda arılarınızı yakınıza korunaklı bir yere koyun veya sinir olacağınıza hiç başlamayın.
Ben gezginci arıcılık yaparken; yıllardır kovanlarımı götürüp köyden uzak bir yere koyardım kış aylarında hiç gitmeyi düşünmedim, yaz aylarında ancak hafta sonlarında gittim böyle bir olay hiç başıma gelmedi.
Olumsuz bir durum olursa oradan geçen birisi olursa düzeltip bırakırlardı, arılıkta bir şey unutsam ertesi hafta yerinde bulurdum.
Ne şanslıymışım.
Şimdi sabit arıcılık yapıyorum uzak bir yerde arılarım var, uzun süre yanlarına gitmiyorum bile.
Arazi tapulu araziniz değilmi? Koyun başına iki tane sağlam köpek elektrikte varsa bir kamera ve sensörlü ışık sistemi. Kimse birşey yapmaya cesaret edemez. Cesaret etselerde verirsiniz kayıtları mahkemeye sorun kökten çözülür. İnsanın kendi yerinde bu kadar çekimser davranması cesaretsizliğinden ileri gelir.
Arıcılığa yeni başlarken bende çok korkular yaşıyordum… 2 çerçevelik bi arı almıştım onuda ormana arılık yapmayı düşündüğüm yere koydum… Sabah işe gitmeden önce, işten geldikten sonra gidip kontrol ediyordum çalacaklar diye Toplumumuz o kadar vijdansız olmasada bu işe başlarken insanlarla ilişkilerde dikkat etmek lazım…
Madem bu işe gönül verdiniz bir yerden başlamak lazım…
Korkunun arıya faydası yok,çoğalın koyun ormana koyun araziye çalınırsa biri ikisi çalınsın nasıl olsa çoğalaçaksınız,korkmazsanız kolay korkarsanız işimiz zor.
Ben de aklıma takılan bir-iki soruyu sorabilir miyim? 1.Arılara şerbet verdiğimizde bir süre sonra kovan önünde uçuş yapıyorlar.Yani bir nevi sevinç turları atıyorlar.
Bu uçuşu kovan içindeki şerbetin yerini tayin etmek için mi yoksa dışarıdan nektar geliyormuş hissini vermek için mi yapıyorlardı? 2.Kovan uçuş pistinde bir arıyı etrafındaki 4-5 arı temizliyormuş ya da ısırıyormuş ya da gıdıklıyormuş gibi bir davranış sergiliyorlarsa bu ne anlama geliyordu?
Bu sorulara dair hiç bir şey anımsayamadım her nedense?