bende son düzenlemede naylonla kapatıp üstüne kapak altını dolduracak kadar strafor koydum… alttan havalandırmalar tam olduğu için üstü iyice sıkıladım öylece gireceğiz artık kışa…
Ben 5-6 adet ana çiftleştirme kutularını strafor la kapladım ve bunlar la kış geçirtiyorum,mesela bu yıl yine 2 adetle kışa girmeye hazırlanıyorum.
Kovanları bez yerine naylon ile kapatmaya cesaret edemiyorum çünki bölgem çok nemli. Bir adet kovanı naylon ile örtüp deneyeceğim bakalım kıştan nasıl çıkacak.! ![]()
Yalçın hocam,
Eğer kovanlarınızın alttan havalandırması var ise korkmayın, vurun sera naylonunu. Üzerine de yani kovan kapağının alt kısmına bir strafor yerleştiriyoruz, yeterli oluyor.
Eğer strafor koyamıyor isek alternatif kolay. Şeker çuvalının içine laminant parkelerin altına döşenen şiltelerden çuvalın içine girecek şekilde kesip çuvalın içine güzelce yerleştiriyoruz. Evraklarda kullanılan tel zımba ile çuvalın kenar kısımlarından zımbalayoruz. Çuvalı ikiye katlayıp kapağın altına koyduğunuzda altı kat örtü ile yalıtım yapmış oluyoruz. Korkmayın. Ben iki yıldır bu şekilde kışlıyorum. Sorun yok.
Alt havalandırma yoksa naylon örtü sorun olur mu?
Üsten ve altan hava almassa aşırı derecede rutubet olur diye düşünüyorum.
Altı polenliksiz kovanda naylonda rutubet saha az olur. ![]()
Ama oksijen için uçuş deliği full açık olmalı.
Sepet kovanlar arılara doğal barınma imkanı sağlarlar. Biz ise fenni kovan kullanmaktayız. Kovanın üst kısmında ısınan havanın muhafaza edilmesi gerektiği bilinmekte. Bunu sağlamak için bazı arıcılar sera naylonu kullanmaktadırlar. Ben yaz/kış sürekli naylon kullanmaktayım. Bir olumsuzluk görmem durumunda başka bir sisteme de geçebilirim. Sadece ikiye katlanmış bir şeker çuvalının da yeterli olabileceğini (marmara bölgesi için) söyleyebilirim. Ama ben sera naylonu kullanmayı tercih ediyorum. Bunun faydalarını şöyle sıralayabilirim.
-
Kovan içinde ısınan havanın yükseleceği öngürüldüğünden, sera naylonu kullanılınca kovan içi sıcaklığı dışarıya kaçmamış oluyor. Adeta bir nevi sepet kovanda arı bakma gibi bir durum oluşmaktadır. (Bence tabi…) Özellikle şuruplama yapıldıktan sonra rutubet oluşabiliyor ama naylon üzerinde oluşan su/rutubet kovanın dış cidarına (duvarına) doğru yönelmektedir. Naylonun dış kısmına doğru (şuruplamadan sonra) oluşabilen su damlacıklarını bir süre sonra görememekteyim. Muhtemelen arılar bu sular ile su ihtiyaçlarını da karşılıyorlar mı? Bence karşılıyorlar.
-
Çerçevelerde ve arılarda herhangi bir olumsuzluk, küflenme, nosema oluşması vb. çok şükür rastlamadım. Kovanın alt kısımda iyi bir havalandırma imkanı sağlandığından muhtemelen. (Tabi ki arılı çerçevelerde… Yoksa arısız çerçeveye kimse garanti vermez, kışın kesin küflenir.)
-
Kışın kar yağarken bile bir şüpheye düşmem durumunda kovan kapağını usulcacık kaldırıp çuvalın altında bana tatlı tatlı bakan arıcıkları görebilmekteyim. (İşin püf noktası, kovan kapağının altında mutlaka sert bir strafor olmalı. Ben strafora güvenemediğimden şeker çuvalın içine laminant parkelerin altına konan şiltelerden kesip koydum ve zımbaladım. Bu şekilde çuvalı ikiye katlayınca 6 katlı bir izolasyon sağladım. Arılarım için bu yeterli oldu.)
-
Kovan kapağını yaz/kış kaldırdığımda bazen arıları hiç rahatsız etmeden kapatmam mümkün olmaktadır. Naylonun üzerinden kovana bakınca kovan ısısını azaltmadan, Kekini yemiş mi? şurubunu çekmiş mi? Kovanda herhangi bir olumsuzluk var mı? Kaç çerçeve arı var? Daraltma/çerçeve vermek gerekiyor mu? Bir fikir sahibi olabilmekteyim. Bu durum da bizlere büyük kolaylık sağlamaktadır.
-
Bu sistemi ben bulmadım. Dünyanın pek çok yerinde kullanıldığını gördüğümden denemek istedim. Denedim ve mutluyum.
-
Kovanın alttan güzel bir havalandırması yok ise lütfen sera naylonu kullanmayın.
plastik tabanlı kovanlarda naylon kullanabılırız o zaman.
bu naylonu yazında çuval yerine kullanabilir miyiz?
sera naylonu ile hırdavatçılarda satılan naylon farklımı?
Sera naylonu güneşte yanmaya dirençlidir, kilo ile satılır.
Diğer naylonlara nazaran kalındır.
24 adet 50*65 cm ölçüsünde naylonu 13.5 liraya mal ettim.
İbrahim bey, sera naylonu mu kullandınız? ben masa örtüsü olarak kullanılandan aldım bana pahalıya mal oldu… 1 metre karesine 18tl para verdim…
sağol ibrahim kardeş daha önce serayla işim olmadığı için bilemedim
sera naylonu bulamadınmı,serkan kayseride bende alıcam
olmaz olur mu abi eski sanayide de koçtaştada var faat doğaroğlu masa üstü naylonunu tavsiye ediyo diye sera naylonu hiç aramadım bile
Ben sera naylonu kullandım 9 lira/kg fiyatı. Bulunmayacak bir ürün değil. Kirlenince kaldır at, yenisini ser.
Çevreye dikkat…
Ahmet Bey uyarı için teşekkür ederim.
Yukarıdaki 'kaldır at’ı mecaz olarak kullandım.
Abi sana özel yazmadım ![]()
Bende mecazi olarak yazdım,
Yaşanan sıkıntı şu. Arıcı arkadaşlar kekleri poşetlerde veriyor kek bitti mi çıkar poşet i at, rüzgar o yana bu yana savuruyor.
arılık boşaldı mı bildiğin belediye çöplüğünü geçiyor. sanki orası bir daha kullanılmayacak.
Çöp kovası taşıyorum diye yurdum arıcısı bana gülüyor.