Perakende ile ilgili

Merhabalar, hesabımın aktive edildiğine dair aldığım e-postaya göre aranızda ki en yeni üye olarak hepinizi selamlarım.

karıncası, kertenkelesi, güvesi, eşek arıları, kovan yapımı, longstrot, organik arıcılık vs. birde son yıllarda başınıza gelen adını unuttuğum o arı kenesi mevzusu ciddi bilimi olan bir işmiş, ben sıradan bir insan olarak duvar kenarlarında bile arıların yuva yaptığını görünce “kovanda bu iş ne kadar zor olabilirki kendi kendilerine bile yapabiliyorlar” gibi saçma sapan bir düşünceye kapılmıştım,bu sitede yazılanları okuduktan sonra ise işinize son derece saygı duyuyorum.

2.5 yaşında bir kızım var onu hastalıklardan korumak için bal yedirmek istiyorum ama malumunuz nasıl bir sektör olduysa Kola veya cips ürünlerine bile daha çok güvenir hale geldik. yıllarca bal yerine glikozlu kimyasal karışımlar yemişiz haberimiz yokmuş.

Sitenize çok aşina değilim arattım ama perakende satışı yapanların kendi başlıklarını açtığı bir bölüm göremedim. Ama onu ararken arıcılıkla ilgilide epeyce bilgi edindim :D, ileride kendimde amatörce bu işle uğraşmak ister hale geldim. Şimdilik hem konum hemde şartlar itibari ile kovanlar çok ilgimi çekti.

Bir çoğunuzun yazılarını okudum, site ve üyelerin bir çoğu bende bir güven duygusu oluşturduğu için içinizde perakende satışı yapanlardan bal almak istiyorum. Lütfen böyle bir bölüm açıp benim gibiler için vicdan sahibi üreticilerden gönül rahatlığıyla arı ürünleri almalarını sağlayabilirmisiniz?

Hepinize saygılarımı sunarım.

Yücel bey faoruma hoş geldiniz. Forumu okudukça bağımlılık yaptığını göreceksiniz ve buradan çok şey öğreneceksiniz buma eminim. Şahsen ben yazılanların bir satırını bile kaçırmıyorum. Aramızda size doğal bal verebilecek bir çok arkadaşımız olabilir. Tekrar aramıza hoş geldiniz.

Yücel bey öncelikle hoşgeldiniz.

Güzel bir konuya parmak basmışsınız lakin şöylede bir durum var.

Komşularımızla kahvaltı sofrasında toplandığımızda balımızdan tadan nerden aldın diye sordu. Kendi üretimim dediysemde inandıramadım ilk başlarda. ancak bir kaç resmi gösterince ikna oldular ve stın almak istediler. Bende ürettiğim balın kalitesine göre satıcı değilim ancak bir kaç yerden duyup gördüğüm fiyat olan 60tl istedim kilosuna. Arıcılık bedava gibi görünüyor ancak baya bir masrafı var. Onun bir kısmını karşılasın bari diye düşündüm. Gelen cevap bir çok arıcı dostlarımın başına gelen bir şeydiki oda “Yok artık çarşıda en babası 35TL dedi”. Bende Reçelinmi dedim. Ne reçeli yahu simsiyah karakovan balı dedi. Afiyet olsun dedim ne diyim. Ben kendim için üretiyorum ve sadece kendi üretimimi yiyorum, satmıyorumda. Burada meslek edinmiş üstadlar ve satabilecek kişiler mutlaka vardır. Ancak tv de gördüğünüz gibi 6 kilo bal + 70 tl lik polen hediyesiyle 100 tl ye satılan şeylerle , burada karşılaşacağınız fiyatları sakın kıyas etmeyin.

Bence sizde bu işe el atıp kendi balınızı üretmek için harekete geçin :slight_smile: Çok kolay değil ancak çok zorda değil.

Alpay bey ve Özcan bey’e teşekkür ederim.

Öncelikle Alpay bey’in önerisine cevaben, hem kendi imkanlarım oldukça kısıtlı hemde arıcılık konusunda amatörlüğün en başında olduğum için bu canlıları riske atmak istemem üstelik gözüme çok meşakatli göründüğü içinde ayrıca cesaret edemem, apartmanların olduğu bir bölgede yaşıyorum ve etrafımda oldukça fazla güvercin, karga ve martı bulunmaktadır. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı kendi balımı üretmek bana uzak bir durum, bu sektörle alakalı tek yapabileceğim şey kovan üretmek, bir arkadaşım ahşap kereste işleri ile uğraşıyor, mobilya üreticilerine her çeşit ahşap hammadde temin ediyor, ahşap işleri ile ilgili ekipman konusunda da sıkıntım yok. elimde yatkındır bu işlere organik tarıma uygun kovan bile üretebilirim.

Özcan bey sizede iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Benim ailem için bal ihtiyacım kendi tüketimimiz için, bu sitede satış var ama onlarda teneke ile toptan satıyorlar, birde henüz tam kavrayamadığım bir bal çeşidi var sanırım, arılara yedirmek için bal satılıyor, benim tüketimim 1kg civarında, tenekelerde de 5kg dan az satılmıyor,

birde cinslerinden henüz anlamıyorum. Karakovan, ayçiçek, Böyle referans üzerine çalışan bir sistem olsa, satışı yapılmış bitmiş alışverişlerin referanslarını görebilsek bu güven unsurunu pekiştiren bir durum olur diye düşünüyorum.

Saygılar.

Yücel bey foruma hoşgeldiniz.

Öncelikle hoş geldiniz diyorum genelde yazmam ama bu kez yazma ihtiyacı hissettim. herkezin malumu burası bilgilerimizi paylaştığımız öğrenmek istediğimiz şeyleri sorup cevaplarını araştırdığımız bir forum bu işin içine prakende satışını da soktunmu iş mecrasından uzaklaşır sonuçta her üreticinin satış yapmak gibi birde niyeti var burası bunu kaldırırmı bilmiyorum. birde her konu altına satış ve reklamlar eklenirse bu baya itici olur tabi bunlar benim kişisel fikrim olur mu olur.

Toptancıya satış harici üreticiler perakende bal satmaları kanunen mümkün değil. Size en yakın arıcı arkadaşımız ile temas kurun size balından tattırsın en kolay ve güvenilir çözüm bu.

sevgili yücel kardeşim aramıza hoşgeldiniz.
siz arıyı biraz araştırmışsınız ve az çokda bilgi sahibisiniz, eger saglık varsa işin içinde üçüne beşine bakılmaz bu işin,
hem zevkine varır hemde kendi balınızı yemenin tadına doyamazsınız,
bulunduğunuz yer müsait olmayabilir, müsait olan bir yer ayarlayın bir iki kovan arı alıp koyun
sadece siz değil eşe dostada ikram edecek bir balınız olur teşekür eder şimdiden kolaylıklar dilerim

Formumuzda ticari düşüncelerle yorum yapmıyoruz.

Üyelerin daha önce olduğu gibi perakende de olsa fiyat bildiriminde pek istekli olmayacaklardır.

O yüzden güvenebildiğiniz, yakınınızda bulunabileceğiniz bir arıcı üyeye ulaşılabilirse sorun çözülebilir.

Bal alabileceklerin fiyatı genelde damak tadına göre fiyatlandırılır.

Ucuz deyip kötü, pahalı deyip iyi demek yüzde yüz doğru değil.

Ticari bal üretenle, ticari düşünceyle üreten amatörün ve amatörce üretenin ortaya koyduğu balın farklı olduğunu düşünmelisiniz.

Bu cümlenin doğruluk payı nedir arkadaşlar?

Forum üzerinden satış için belli kriterleri sürekli denetleyebilmemiz gerekiyor.

Satılan bal da belli kriterleri denetleyemiyorsak, 6 ay sonra forum güvenirliginden bahsedemeyiz.

Balda ki riskler nelerdir? Denetlenmesi gereken kriterler nelerdir?

1. Sahte bal

Sanılanın aksine sahte bal konusunun arıcılarla uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Farklı şekerleri, baldaki şeker oranlarına benzer şekilde karıştırıp, gıda boyası ve bal aroması ile arı görmemiş bal üretenin, dagda bayırda gezerek çile çekmesini gerektirecek bir durum yoktur.

Bu işin sorumlusu, gıda sanayi işletmelerinin yogun bulundugu yerler.

1. Aşırı besleme balı, sanayi balı.

Petekli bal üretiminde, tüccarlar ve tüketiciler bembeyaz ve çok düzgün sırlanmış üzerinde en ufak delik olmayan bal talep ediyor.

Bu yüzden profesyonel olarak petek baş üretenler, ister istemez, bal akımı döneminde yogun besleme yaparak petekli balların düzgün sırlanmasını saglıyor.

Bu bal sahte bal kapsamına girmiyor. Arı kursagından geçtigi için balı bal yapan enzimlerin çogunu ihtiva ediyor.

Tek sorun, tüketiciye yüzde yüz dogal kaynaklardan üretilmiş şekilde çok yüksek fiyatlara satılması.

Toptan fiyatı 7-8 lira iken, şarküterilerde yanına 0 eklenerek 70-80 lira oluyor.

Ucuz bulabiliyorsanız, suni petekli degilse, aromasını ve yemesini begendiyseniz afiyetle tüketin.

1. Kalıntı sorunu

Amatöründen profesyoneline bal ve diger arıcılık ürünlerinde en büyük sorunumuz bu.

Arı hastalık ve parazitleriyle mücadeleyi dogru zamanda ve şekilde yapmazsak, ballarımızda kimyasal kalıntı riski oluşturuyoruz. Şifa niyetine zehir satıyoruz.

1. Isıl işlem sorunu

Ülkemizde tüketicinin, kristalize olan balı sahte görme egilimi var. Bir çok arıcı bundan muzdarip. Çicek balının bir süre sonra donma egilimine girmesinin dogal bir süreç oldugunu anlatmaktan dilimizde tüy biter ama derdimizi hala anlatamayız.
Arıcı bu sorunu çözmek için balını ısıtıverir.
Belli bir sıcaklıga maruz kalan bal uzun süre donmuyor. Fakat içindeki enzimlerin bir çogunu kaybediyor.
Bal yerine basit bir şekerleme tüketmiş oluyoruz.
Isıl işlemi sadece arıcılar yapmıyor.
Dolum tesisleri, balı akışkan hale getirip daha hızlı işlemek için, bal firmaları donmayı engellemek için ısıl işlem uyguluyor.
Tabi onlar bunun ismini pastörizasyon koyarak normalleştiriyorlar.
Balın neyini pastörize ettin, kaç derece ısı uyguladın belli degil.
Arıcı uygulamalarında da bu belirsizlik sorunu var. Bazı arıcı arkadaşlarımız kontrollü ısı veren bal dinlendirme kazanlarına sahip.
Bazıları da koy sobanın üzerine gitsin.
Tüketici donmayan bal istedigi sürece de bu konunun çözümü yok.
5) Filtrasyon problemi
Firmalar, ürünlerinin raf etkisini artırmak, görüntüyü tüketicinin gözünde daha albenili hale getirmek için çeşitli işlemlerden geçiriyor.
Dogal bal gözümüzle farkedemedigimiz küçüklükte çiçek tozu (polen) ihtiva ediyor.
Zaten balın kaynagı da mikroskop altında bu polenlere bakılarak tespit ediliyor.
Baldaki polen varlıgı, gıda degerini artıran bir özellik. Ne kadar çoksa, tüketimi o kadar faydalı.
Fakat çiçek tozu yogunlugu hem balın berraklıgını azaltıyor, hem de donma olayını tetikleyen unsurlardan birisi.
Bu yüzden firmalar, rafta pırıl pırıl berrak gözüken bal elde etmek için, balı mikro gözenekli filtrelerden geçiriyor ve polen varlıgını yok ediyor.
Mikro filtreden geçirmek için de balın 70 -80 derecelere kadar ısıtılması gerekiyor.
Yeni bal tebliginde filtreleme yapılmışsa etikette belirtilmesi gerekiyor.
Bir çok firma balını filtre ediyor ama etiketlerinde yazmaya başladılar mı bilmiyorum.

Mesajıma cevap yazan herkese ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

Perakende bölümü ile ilgili kanunu hükümlülüklerin ne olduğunu bilmiyorum, forumun tarafsız duruşuna verebileceği zararlar konusunda da endişenizi anlıyorum.

Mesajlarınız için çok teşekkür ederim, hem özel mesaj hemde konuya yazılanlardan anladığım kendi balımı üretmemin en doğrusu olacağı, aslında bunu teklif etmenizin sebebi sizlerin arı ürünleri üreticisi durumunda olmanız. Üretici olarak mesleğinizi biliyorsunuz, eski mesajlarınızı okuduğumda hepinizin işin ne kadar derinliklerine indiğinizi görüyorum. Bu mesajlarınızı okudukça bu işin ne denli zor olduğunuda görüyorum.

Bütün bunlara cesaret edip yine bir kaç kovanla bu işe başlasam bile, bu iş için uygun bir yerim yok. Evimde yapacak olsam sadece bir balkonum var. Apartmanlar arasında bir hayat yaşıyoruz İstanbul’da. Çevrede doğru düzgün bir bahçelik veya doğal hayat yok. İstanbul’un iç kesimleri bu tarz işler için hiç uygun değil, belki Tekirdağ taraflarına doğru yaşıyor olsaydım cesaret edebilirdim.

Kısa vadede en doğru çözümüm yer olarak yakında olup bu forumda bu işle uğraşan kimselerden bal tedarik etmeliyim.

Murat Çakır bey’ın endişeleri neticesinde forumda perakende ile ilgili bir bölümün açılamayacak olduğunu anlamış oldum.

Murat Akın Bey’in önerisi gibi bazı üyeler ile özel mesaj şeklinde iletişimim oldu, Kayseri, Samsun, Adapazarı, Giresun çok sağolsunlar kendi üretimi olan ballardan vermeyi teklif ettiler, herkesten Allah razı olsun. Uzak olmalarından dolayı gidip gelemiyoruz. Yer olarak İstanbul avrupa yakasında, hanım ve çocuğu alıp, nispeten yakınımda olan bazı üyelerin yerlerini ziyaret edip, tadıp alışverişimi yapacağım.

İlgi ve alaka gösteren herkese tekrardan teşekkür ederim, saygılar.

yücel bey foruma hoş geldiniz herkez arıcılık yapacak diye birşey yok ama haklısın bir babanın yapması gereken
en önemli şey cocuklarına eniyi balı yedirmek fırına gidince en iyi ekmeği almak pazardan en iyi patlıcanı biberi secmek
sana bal vermek isterdim ama daha sağım yapmadım ve cıkardığım ballar defterde yazılı olanlara yetmicek diye düşünüyorum
ama bu forumda istediğini bulursun kolay gelsin

Teşekkür ederim Bekir bey,

Her baba gibi bende imkanlarımız dahilinde mümkün olan en iyi şartları çocuğuma sağlamaya çalışıyorum. Diğer taraftan eşit şartlara sahip olamayan çocukları, aileleri görünce insan çok üzülüyor, Allah yardımcıları olsun.

Bal tedarik problemim şimdilik kısmen çözüldü, konum itibari ile nispeten yakında olan bir büyüğümüz hem tadımlık gönderebileceğini hemde tedarik edebileceğini belirtti sağolsun. Şu anda hiçbir sıkıntımız kalmadı diyebilirim.

Saygılar.