Peteğin kabartıldıktan hemen sonra kovandan alınmasının yarar ve zararları

İşçi arı gözüyle düzgün bir biçimde kabartılmış petekler, erken baharda hemen hemen altın değerinde oluyor.

Sağlıklı biçimde kıştan çıkan ve besin sorunu olmayan kovanlarda, şerbetlenerek duvar içine verilen boş kabarmışlar, anaarının yumurtlaması için çok kısa sürede hazırlanıyor; koloninin hızla gelişmesini sağlıyor.

Balözü ve çiçektozu akışının hızlandığı bugünlerde, petek kabartma hızı da oldukça yüksek.

Peki, bu durumda kolonilerimize kullanabileceklerinden fazla petek kabarttırmak yararlı mıdır? Düzgün kabartılmış iki, üç çerçeveyi koloniden alıp uygun koşullarda saklamamızın sakıncası var mıdır?

Mumun bal açısından bir maliyeti var ama bu maliyeti erken ve hızla gelişen bir koloninin kazanımlarıyla karşılaştırdığımızda hangisi daha bilinçli bir yaklaşım olur?

Örneğin 15 çerçevelik güce erişmiş bir kolonide en fazla kaç petek kabarttırmak gerekir?

Tam kabarmadan alınmış petekler, bir sonraki baharda verildiği koloninin arıları tarafından daha az istekle mi kabartılır?

Konu üzerinden 5 yıl geçmiş 1700 küsür defa okunmuş ama hiç kimse yorum yapmamış, gözden kaçmış olabilir mi? Yeni başlayan biri olarak benim de cevabını merak ettiğim sorular bunlar.

kabarmış peteğiniz varsa güçlü bir silahınız var demektir,siz petek kabrtma için nekadar sıvı besleme yaparsanız yapın,arıyavruları beslemekten ve kovan bakımını ihmal edip haydi herkes petek kabartmaya diye bir durum yok,siz baharda,ana bal akımından önce nekadar petek kabrtabilirseniz kabartın,bal akımı başladımı zaten artık beslemeli kabartma yapamıyacaksınız,yapmamanız gerekir…

Bendeki kolonileri gözlemim sonucunda yazabileceğim;Bence bir sayı vermek doğru olmayacaktır.Arı popülasyonu,genç işçi arıların mevcudu ,Ana arının kalıtımsal özellikleri gibi etkenler var.Bunlar koloninin davranışları etkileyen faktörler.Gözlemim; 15 çercevelik güce erişmiş kolonilerimde petek kabartma davranışları farklı.kimi 5 tane kimisi 3 tane daha petek kabarttı kimisine yetmedi 3.kat koymak durumunda kaldım.
Arının ihtiyacı dışında ham petek vermek doğru’mu?İlk zamanlar yaptığım bir hataydı;Koloni dalak ördükçe petek verdim.Bal akımında bile petek kabartmak isteyen koloniler oluyor.Sonuç elimde yarım ballı peteklerlerle birlikte bir sürü kabarmış boş petek :slight_smile: