Petek isletme

Guclu kovanlarda bos dolu sistemini yapanlar bilgi verebilir mi

Bal geliyorsa nüfus kalabalık ise bir hafta hem kabartırlar hem bal doldururlar ,çerçeveleri şurupla da ver daha çabuk benimserler.

Konu ile alakali degil fakat bir sorum olucak hazir petekleri kullanmak istemiyorum bunun yerine koloniyi 20 citaya cikartip balliktaki cerceveleri alip yerine sadece telli cerceveleri verdigimizde bunu hem kabartip hemde bal stoklamaya zaman bulabilirmi? Yer ist nektar ihlamur

Balı süzüp verecekseniz boşuna uğraşıyorsunuz derim.
klavuz petek ile yapılan işlem daha verimli olacaktır. hatta mümkünse kabarmış petek kullanmak gerekli…

Yok ben balmumuyla peteğiyle beraber tüketeceğim veya satacağım diyorsanız bu işi bal akımında yaparsanız verim düşer.
Bal akımı öncesi karakovan çerçevesi olarak satılan kasnaklı çerçevelerden kullanabilirsiniz. ancak onlarda dahi küçük bir parça da olsa klavuz petek bulunur.
Kısıtlı deneyimime göre arılar klavuz mum olmadığında çerçevenin üst çıtasının kenarlarından kabartmaya başlayabiliyor. kimi yerde çıtaları
balmumu ile ortalarından birleştirebiliyor. yani siz klavuz petek vermezseniz arı nasıl uygun görüyorsa o şekil petek örecektir. o vakit üst katta çalışamazsınız. ortasına çıplak tel takarsanız arının bu telleri dikkate alacağını ve bu teller balmumunun arasında kalacak şekilde işlem yapacağını düşünmek doğru olmaz. Arılar; İtinayla gömdüğüm kimi telleri bile çıkarmak için uğraşıyorlar…

Tavsiyem kasnaklı çerçevelerden kullanmanız ve kabartma işlemini Mayıs ayı sonuna kadar bitirmenizdir. Çerçeveleri kabartırken kraliçe yavru atabilir. ancak o mevsimde yavru atmasın diye önlem almak zor olur.

Tamam anladim peki kendi petegimi sadece ust katta kullanacagim petekleri kendim basmak istiyorum mum biriktirmeyi nasil yapmaliyim yarim yemligin altina dalak ordurup alarak biriktirmek mantiklimi burda amacim malum kimyasallar,ambar hapi gibi maddelerin petekte kalinti birakmasi

Dalak ve petek sırlarından elde edebilirsiniz.