Selam ustalar ve benim gibi çıraklara.Arıcılığa 4 kovan alarak başladım.Arılarım güçlü olduğu için katlarını attım şimdilik bir sorun görünmüyo arılarda yada ben göremiyorum.Şimdilik sorunum petek kabartma şöyle ki:
Temel petekleri verdim fakat biraz yavaş kabartıyolar hızlandırmak için şuruplama yapmak istiyorum fakat şurubun bala karışmasından korkuyorum çünkü bir yandan kabartıp bir yandan bal bastığını duymuştum.Nasıl bir yol izliyceğimi bilemiyorum bilgilerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim.Saygılar…
Kabartılması gereken kılavuz peteklerin tamamı ballık ilavesinde mi?
Ayrıca ballık olarak kat attığınızda, kuluçkalıktan yavrulu çerçeve çıkardınız mı?
Hangi bölgedesiniz?
Kuluçkalıkta kılavuz petek var mı?
3 yanlış bir doğruyu götürür, buyurun cevapları alalım…
ismailli kardeş ver şurbu ve kılavuz peteği kabartsın. Yada bir kaç petek al klavuz petek ver yine kabartsın
Egehan kardeş ilgin için teşekkürler.Ben zonguldak bölgesindeyim,ballıklara 3 yumurta+ballı çerçeve çıkardım,kuluçkalıktada 3tane temel petekli çıta var.
Kerim bey, “ismailli kardeş” kim?
Kerim bey, “ver klavuz petek ile şurubu kabartsın.” ne demek?
Acele etme abi nolur sakin… Karışmış iş iyice…
![]()
Halil bey, ismailli rumuzlu bir arkadaş. Yeni üyelerden. Benim mesajımdan önce mesajı vardı ama silinmiş. Peteği arılara nasıl kabarttıralım diye soruyordu. Bende cevap vermeye çalıştım ama galiba anlaşılır olmamış. Düzelttim. Umarım meramımı anlatabilmişimdir.
Saygılarımla…
>:( >:(Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar.Gerçekten çok aydınlattınız beni. >:( >:( >:(
>:( >:( Hay Allah sizden razi olsun be verdiğiniz cevaplar çok işime yaradı >:( >:( >:(
Buyurun cevabınızı…
Petek kabartması için koloninin hava sıcaklıklarının yükselmesi gerekir. Bu durumda yağmur duası gibi, sıcak duasına çıkmalıyız.
Zaten size sorulan sorularda yapılması gereken işlemler anlatılmıştı ve siz verdiğiniz cevapta yapılması gerekenlerin yapıldığını anlatmışsınız. Daha aydınlanmak için ne gerekiyor anlamadık bir türlü…
Petek kabarttırmada bir sürü etken var ve bu etkenler gerçekleşmeden mümkün değil. Öyle olsa Kasım ayında basarız şerbeti petek kabartırlar…
Sevgili egehan arkadaş petek kabartmak ile ilgili soru sormuş ama sizde soru ile karışık cevap verince burada tam anlamıyla anlaşılır olmuyor.Sizden ricam Bir arıya üst kat koyunca hangi petekleri hangi sıra ile nereye koymalıyız.ayrıca üst kat koyunca şerbet verirsek balmı yapar yoksa petekleri kabartırmı?Teşekkür ederim.
Geçen yıla ait ilave verme yazısı…
İyi akşamlar arkadaşlar yazılarınızda faydalandığım için hepinize tşkler
Benim sormak istediğim bal akımının günü varmı yerine göre değişirmi
Sivasta oğul verme mayıs sonu,daha çok haziran ayında yoğun olur buda
Beslemenin zamanı en idaali nasıl olmalıdır yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın nazımkaplan:
Bizim hasat ettiğimiz bal ana bal özü akımında olan baldır.
Böyle olduğuna göre arılarınızı az, az bala özü akımı olmayan zamanlarda aralıklı olarak beslenebilir.
Sizin bölge için ana balözü akımı genel olarak temmuz başında olur.
Murat bey ilginize teşekkür ederim sağol
Bal akımının başladığı nasıl anlaşılır?
Öncelikle hoşgeldiniz. Üstten bakinca çerçevelerin arasi beyazlamaya başlar. Günlúk kontrollerde hergün balin arttigini görürsünüz
Forumdan öğrendiğim kadarıyla şeker/su formatında; teşvik şurubu 1/1, petek kabartma 1,5/1 stok beslemesi ise 2/1 ölçek hazırlanan şuruplardır.
Peki ham petek kabartma için önerilen 1,5 ölçek şeker ve 1 ölçek su karışımı kovana ne sıklıkta verilmelidir? Teşvik şurubu gibi az az gün aşırı mı, yoksa
stok beslemesi gibi tek seferde çok miktarda mı verilmeli?
Eğer her gün arılıktaysanız,her gün az az
arılığa gitme gün sayısı uzadıkça miktarı arttırabilirsiniz, bunu siz ayarlayacaksınız.
Teşekkür ederim İbrahim bey. Benim asıl öğrenmek istediğim yemliğe 1,5/1 ölçek (petek kabartma) için tek seferde verilen fazla şerbeti acaba arılar stok yapar mı 2/1 ölçekteki gibi?
Her gün dolu dolu verirseniz stok yapmaya çalışır (mevcut durumu önemli)
3 günde bir verirseniz yapamaz.