Petek kabartma ne zaman ve nasıl yaptırılmalı

üstatlar benimde petek kabartma sorunum var seneye 30 adet kabarmış peteğe ihtiyacım var ama elimde hiç yok ham petek alıp okuyup anladığım kadarıyle şöyle yapacağım

1. Kuluçkalıkta şuanda 1 kovanda 6 petek var sondaki peteğin önüne yeni ham petek vereceğim ve besleme yapacağım
  2. petek kabardıktan sonra onu kenara alıp yerine yenisini koyacağım beslemeye devam
    3.kuluçkalık dolduğunda kat attığımda alttan yavrulu biriki peteği üste alıp yanına 2 yada 3 ham petek koyacağım kabaran petekleri kenara alıp yerlerine yenilerini koyacağım
    Doğrumu acaba yapacaklarım zira bu işi öğrenmeye çalışıyorum işin çok acemisiyim

Breh Zeki hocam, sen ver şu Varostop’ları da…

Bahara halledelim petek şişirtmeyi…

tamam üstat bugün saat 18.30 itibarıyle şeritler buyük ataç ile peteklerin arasına asılmıştır inşallah faydasını görürüzde bahara çikarız kolay gelsin

Bu sezon Birkaç tane peteği temel petek vermeden arıya yaptırmayı düşünüyorum. Bunun için Boş çıtalara Üstten bir santim genişliğinde kılavuz petek takarak vermeyi düşünüyorum.

Ancak bu peteklere taktığımız teller sorun çıkarırmı? Ayrıca yine sondan ikinciyemi vereceğim? Bunun özel bir püf noktası varmı?

Telli olsun yine…

Diğer yapılacakları planlamışsınız zaten…

Sıkıntı yok.

Ancak zaman zaman tel ile dalağın bütünleşmesi için küçük müdahaleler iyi olur.

Cevap için Teşekkür Ederim.

Birden çok boş çerçeveyi yanyana koymayınız.
Birine bağlayıp yamuk olarak işleyebilirler.

Boş çerçeveyi son çerçeve ile bir boş kabarmış çerçeve arasına koyarsanız daha iyi olur.

sayın arkadaşlar
geçmişte tam kabartılmamış çerçeveleri nasıl düzelttiririz

Bu peteklerdeki düzelttirilecek olan nedir?
Petekler herhangi bir nedenle kamburlaşmışsa, yer yer bombeler varsa zor düzelir, hattâ düzelmez.

Cahit bey,arkadaşı yanlış anladınız herhalde,nasıl düzelttiririz den maksadı yarım kabarmış çerçeveyi nasıl tamamen kabarttırırız demek istemiş benim anladığım bu şekilde.

sayın Turalın dediği gibi yanlış ifade etmişim yarım kabaranları nasıl tamamlatırım
kamburları hallediyorum fakat diğerinde kafama yatmıyan tarafı daha öncede bazı kovanlara verdim kabartmadılar

İsa abi ben arının geçenseneden gönülsüz işlediği petekleri şuan kullanıyorum.

Hiç sıkıntı yok kabartıyor.Acaba sıkıntı kovanla yada bulunduğunuz yerle bizim bulunduğumuz bölgedeki

farkllıkmı ki bana ikinci ihtimal daha güçlü geliyor.

petek kabarttırma işini bir kovanda 1/1.5 oranında şerbet vererek,kabartma makinası gibi çalıştırsak nasıl olur? :wink:
burdan aldığımız petekleri başka yerde kullanırız?

Kabartılmış petek ihtiyacı varsa, arılarımıza petek kabarttıkları ölçüde temel petek vererek kabarttırabiliriz. 1/1 oranıyla besleme yapmak daha doğru olması lazım (doğadan gelen ortalama nektar yoğunluğuna sahip olması bakımından). Yalnız, sadece bir tek koloniye bu işi yaptırmak yeterli olmaz.

teşekkürler mayıs ayında yoğun şerbetlemede tekrar denerim

Soruyu doğru yerde mi soruyorum emin olamadım ama yanlış yerde ise moderatörlerimiz gerekli işlemi yaparlar…

Bugün 1 kg mum aldım. Paketten 13 adet mum çıktı.

1 adet mum yaklaşık 77 gram geliyor. (1000 gr/13)

Değişik kaynaklarda 1 kg mum işletmek için 10-12 kg bal tüketildiğinden bahsediliyor.

1 adet hazır mum vererek yaklaşık 1 kg bal tüketiminden tasarruf ediyoruz veya üretimimiz hızlanıyor.

Ben şunu merak ediyorum: arının, mum takılmış standart bir çerçeveyi ideal olarak kabartmak için ne kadar mum salgılaması gerekir, bu mumu salgılamak için ne kadar nektara ya da şerbete gerek duyar?

İdeal kabarmış bir çerçevede arı tarafından salgılanıp işlenmiş ne kadar mum vardır?

Bizim 1 kg mumda, 15 adet çıkıyor.

1 kg mum kabartmak için harcanan balın 10/12 kg olması bence bir tahmin

Bana göre arı balda harcamıyor petek kabartmak için

Öyle olsa benim çok az bal üretimim olması gerekir

En azından çevremdeki arıcılar arasında en az balı benim almam gerekirken kovan başı ortalamaya bölünce en yüksek rekolteyi ben alırım genelde

Sezonda benden çok petek kabarttırma meraklısı yok içimizde

Örneğin geçen yıl 60 koloniye bahardan kestane ıhlamur balı hasadına kadar 380 ham petek buda 30 kg eder kabarttırmışım

Köydeki bir arıcımızda aksine hiç ham petek kabarttırmadan sezonu geçirdi,ölen kolonilerinin peteklerini kullandı sezon boyu 100 üzerinde arısı var bu arıcının

Kestane balı hasadı rekoltesinde kovan başı 4 kg fark atmışım o arıcıya

Petek kabarttırmayan arıcının kabarmış petek avantajı nereye gitti ?

Bu sezonda ben 90 kusur arıya daha şimdiden 350 üzerinde petek kabarttırmışken o arkadaş 130 küsur arıya 100 ham petek dağıtmış arı güçlerine bakarsak benim koloniler daha öndeler

Yani petek kabartmak arıya yük değil

Zafer Abi bu işin inceliklerini bizimle de paylaşabilirseniz memnun oluruz.

Arıların 1 kg balmumu üretmek için tükettiği bal olarak kitaplarda değişik bilgiler var.
Bazılarında 10 - 25 kg, bazılarında 8 - 10 kg var.
Farklılıkları gözlem sonuçları olarak görelim.

Arılar dışarıdan getirdikleri bal özünün (Nektar) içindeki su oranı farklı olduğundan balmumu üretmek için kullandığı miktarda değişiyor.

Çerçeveye takılan hazır peteğin kalınlığı yaklaşık 1,5 mm kadardır.
Arılar peteği kabartırken; kendi ürettiği balmumun yanında hazır petekten de biraz alırlar.
Arıların ürettiği petek gözü kalınlığı 0,25 mm kadar olduğundan hazır peteğinin inceldiğini pek anlayamayız.