Petek kabartma ne zaman ve nasıl yaptırılmalı

6 şar çıtasında arı olan 10 çıtalık iki kovanım var. bunlardan birer oğul alarak bu sen hem bal almayı hemde kovan sayımı 4 yapmayı düşünüyorum. öğrendiğim kadarı ile bol bal için bol nektar ve bol arılı koloni yanında nektar zamanında elde hazır bulunan kabarmış petekler
gerekli. malesef ben yeni başladığım için elimde hiç kabarmış petek yok. bal sezonu başlamadan petek kabartıp kovandan bunları çıkarıp yerine temel petek koyarak belli bir süre arıyı petek kabartmaya çalıştırmam mümkün mü? eğer mümkünse bunu ne zaman ve ne şekilde yapmam gerekir. yani kısaca sormak gerekirse bal sezonundan önce nasıl kabarmış petek temin edebilirim.

Hem bal almak ve hem de arı kolonisi sayısını çoğaltmak verimli olmayan yıllarda biraz zor. Arı kolonisi sayısını arttırmayı bal sezonu sonrası hazır döllenmiş ana temin edip, bölerek yapabilirsiniz.

Kabartılmış petek için ise, özellikle bulunduğunuz bölge için bol bol beslemenizden başka çare yok. Dışarıdan gelen nektar ile kabartılan petekler kar gibi beyaz, besleme ile kabartılan petekler daha sarımtrak olur.

Ancak siz elinizdeki kolonileri tamamen bala yönlendirirseniz, petek kabartılmasında sorun olmaz.

Arıcılıkta başarı = Güçlü koloniler

bal sezonundan önce günlük yumurtalı 2 çıtayı ruşet kovanına yada normal bir kovana alsam ANA kovan hem zayıflamamış hemde kovanı çoğaltmış olmazmıyım. ayırdığım iki çıtayı sürekli beslesem başarı şansım nedir? yada sizin tavsiyenize uyarak (öncelikle buradaki nektar sezonunu öğrenmem gerek) bal sezonu sonrası çogaltma yapacağım .

kabartılmış petek için besleme ile sanırım şeker şurubu ile yapılacak. ??

Arı çoğaltma, az kolonisi olanlarda bal sezonu sonrası yapılmalıdır.
Sıvı besleme şeker şurubu ile yapılır.

teşekkürler.

nisan sonunda artık petek kabartmaya başlanılmalı.

peki bu petek kabartma işleminin detayları nedir ? nasıl yapmalıyım

iyi gunler ben arıcı teknker mesajınızı okudum petek kabartma işlemine şimdi başlar arılar ama sizde belli ğünlerde şurup verin ör iki günde 250gr uygun bir şuruplamadır iki kilo şeker ve 1 lt su verinn biliyorsunuz arılar petek yapında bal kullanır ve ikinci katı atınca şurubu kesin

Bölgesel farklılıkları hiç bir zaman göz ardı etmemeliyiz.
Bulunduğumuz bölgelerin çok yakınlarında bile kolonilerin gelişimleri çok farklı olabiliyor. Aslında petek kabartma işlemi için arılara özel bir işlem uygulamaya gerek yoktur. Nektar akışının artışı ve kolonide petek üretimi sağlayacak işçi arılar çoğaldığında koloni petek örmeye başlar. Hiç müdahale edilmez ise, zaten dalak tabir edilen doğal petekleri indirirler. Sık kontrol edilen kolonilerde bu tür küçük dalak indirmeler başladığında kılavuz petekler verilerek kabartılması sağlanabilir. Bu dönemlere rastlayan ilkbahar teşvik beslemesininde petek örme işlemlerini hızlandırdığı bir gerçektir. Ancak şerbet ile kabartılan peteklerin rengi, doğal nektar akışında kabartılan peteklere göre daha koyudur. Koloninin mevcudu 8-9 çerçeveyi bulduğunda ihtiyat amaçlı 1 çerçeve kılavuz olarak verilmesi kolonideki petek üreten genç işçi arıların bu işlemi yapmalarını sağlar ki aynı zamanda oğul önleme çalışması içersinde de bu işlem sayılabilir.

petek kabarttırmak için uygun mevsimde peteklerin en sondaki peteğe bakılır kabarık ise ve yavru yok ise bundan bir önceki petekle arasına ham petek verilirr ve besleme yapılır.yani ham peteği sondan bir öncekine vereceksiniz.böylelikle arılar ana arının yumurtlama alanını oluşturmak için o peteği hemen kabartmaya başlayacaklardır.tabi bu dediğim bal akımı iyi olduğu zaman yapılırsa olur birde koloni kuvvetli ise yoksa peteği geç kabartır.

Ben peteği hep en dışa veriyordum. Temel petek verince hemen azda olsa şurupluyorum bahardan beri 12 kovana 8 kg temel petek verdim ruşetlere veridiğim genelde biraz kabartılmış petekleri veriyorum sıfırdan kabartmak onlar için daha zor oluyor ve bazan teli takip ederek peteği kesiyorlar Referans alınması gerekirse ilk bahardan kışa kadar, kıştan 10 çıta çıkmış bir koloniye bir yılda kaç kg temel petek kabartmak normaldir.
Geçen yıl ben 10 kovana 17kg petek verdim bütün ustalar arıyı çok yormuşsun durmadan petek kabarttırmışsın dedi şimdi de salkımı görünce temel petek veriyorum.

Arılarını kestaneye çalıştıracak arkadaşlara tekrardan hatırlatmakta fayda var;

Artık şu andan sonra ana arıya yavru attırmak için alan açmayın,

Yoksa tam bal zamanı her taraf arı olur ama bal olmaz. Aniden yağmur yağar , sıcak olur bal olmaz :slight_smile:

sayın murat_e ana arıya alan açmayın sözünüzden ne kastettiniz tam açıklayabilirmisiniz bende yeni arıcı olmaya çalışan birisiyim sinopta 4 kovanım var kestane balı için

Kovanda biriken bal, tarlacı arıların getirdiği nektardan kovan içinde tüketim sonucu kalan miktardır. Bu durum kolonide verimliliği ifade eder ve “popülasyon dinamiği” olarak adlandırılır. Popülasyon dinamiği yüksek olanlar popülasyon düzeyleri ve tarlacı oranları ölçüsünde bal yapar, düşük olanlar ise kuluçka yapma eğilimindedir.aynı güçte koloninin biri bal yaparken diğerinin kuluçka üretmesi bu nedenden kaynaklanmaktadır. Popülasyon içersinde ne kadar çok tarlacı var ise üretim o kadar artacak aksi takdirde popülasyon güçlü olsa bile istenilen düzeyde bal alınamayacaktır. (DOĞAROĞLU)

Yukarıda belirtildiği üzere amaç kovan içersinde tüketicileri azaltmak ve popülasyon dinamiğini arttırmak oluyor.

Genelde yapılan duygusal davranış, şu anda arı güzel gelişiyor diyerek aralara ham mum koymak oluyor. Ve finalde şu sözü duyuyoruz; " Bu sene harika gelişiyordu arıda 20-30 çıtadaydı, balda çok güzel geliyordu ama aniden nektar kesildi"

Seneye inşallah :slight_smile:

Yapacak olduğunuz şey şu andan sonra çerçeve düzenini bozmamak olacaktır.

En altına ek yapayım ; Şu anda web de görülen durum fotoları var, kestaneye çalışacak arkadaşların kovan durumları ,alttan üste çerçeve çekerek alta 3-4 ham koymuşlar. BU arkadaşların sıfır çekeceklerini biliyorum.
Baldan sonra hatırlatıldığını söylemek için bizde buraya not düşelim tarih 2 haziran 2010. :slight_smile:

:wink:
kestaneye çalışan arıcılar kestaneden sonra bir yere gitmeyecekseniz anaları kovandan alın yada tek çerçeveye hapsedin civardaki arıcılar misal 10 kilo alırken siz 20 kilo alın

s.a. sayın yalovalı yusuf. tam da kestaneye gidecekken senin yazını okudum.biraz daha açarmısın.ana nasıl hapsedilir,nasıl fazla bal alınır.bunlar nasıl olacak .bekliyorum. iyi günler.

Merhaba,
Bende arıcılığa bu yıl başladım
2 kovanım var, İkisinin de 2. katlarını nisan ayında attım. Alttan 1 çerçeve de alarak üste 9 temel petek koydum. Onları hala yavaş yavaş kabartıyorlar. İlk kovanım 3 çerçeveyi, diğer kovanım 2 çerçeveyi kabarttı.

Zamanla üstten bir çerçeveyi alttan 9. çerçeve ile değiştirsem, alt katta daha hızlı kabartırlar mı?

Elimde fazla temel petek var. Bunu yemliğe koysam, ordan alıp çerçeve kabartmak için kullanırlar mı?

Sayın eresso:

Birden 10 tane yeni petek takılmış çerçeve koyunca arının gelişme hızını yavaşlatmışsınızEğer bu işlemi bir veya iki çerçeve ekleyip yapsaydınız arınız daha çok gelişmiş olabilirdi.

Kuluçkalıktaki kapalı yumurtalı çerçeveleri birer veya ikişer ballığa alıp altta koyacağınız yeni petek takılmış petekleri kabarttırabilirsiniz.

Yemlik demekle neyi anlatmak istiyorsunz belli değil ama Petek takılmış çerçeveler kuluçkalık veya ballıkta kabarttırabilir başka yerde değil.

Murat Bey,
Bende birer birer koymak istedim aslında. Ancak 2. gün baktığımda 3 -4 yerden dalak atmaya başlamışlardı. Bu yüzden 10 çerçeveyide koydum.

Yemlik ten kastım yemlik :slight_smile: Hani kovan ın içinde olur ya. Kek, şurup vermek için kullanırız. Yani oraya elimdeki temel petekin birini parçalayıp koysam, ordan alıp, üstteki çerçeveleri kabartmak için kullanırlarmı.

keşke yorumunuzu daha önce okusaydım şu an kestane bitmiş olduğundan bu yöntem geçti artık.
ben kendim haziranın beşinde kovanlardaki mevcut ana arıları kovanlardan aldım genç olanları kafesledim yaşlı olanları öldürdüm sonuç olarak bulunduğum yöredeki arıcılarla kıyasta 100 de 35 gibi bir oranda fazla bal elde ettim hemde kovanların anaları kendiliğinden gençleşti