Petek sırlama sorunu

Selamun aleyküm
Rahmetli babamdan kalma kovanlarla 3 4 senedir Yalova esenköyde arıcılık yapıyorum
Kestane balına çalışıyor. Bu sezon mevsimin sıcak gitmesinden nektar akışı bitmiş bulunmakta kovanlarda bal var fakat hiç sırlama yok. Kovanların nüfusu yoğun ve balları yemeye başlamışlar. Bu süreçte ne yapmam gerekiyor? Balı sırlamadan sağmalı mıyım?

Aleyküm selam
Arılar balın nemini uçurmak için kanat çırparlar ve uğultu oluştururlar
sıcaklıktan gece yarılarına kadar kapı girişinden soğutma yapabilirler
Sabah dinleyin kovanları ses yoksa sağabilirsiniz.
Olgunlaşmış bal petekten akma yapmaz.
Sağımdan sonra invert şurup şerbele takviye edersiniz.

2 Beğeni

Kovanlarda ızgara yoksa ızgara atın. Kuluçkalıkta en fazla 6-7 çerçeve bırakıp kuluçka alanını daraltın. Normal şartlarda arının günlük tüketimi stokları hızlı tüketecek kadar değildir. Bal bulunan bölgede-katlarda yoğun yavrulama faaliyeti stokları hızla azaltır.

1 Beğeni

Ana arı ızgarası var. Mayısın sonunda ızgarayı koyup kuluçkalıkta 8 çerçeveye sıkıştırmıştım. Peteği sallayınca bal akmıyor
Daha fazla arılara yedirmeden sağmam en doğrusu sanırım

Sırlamayı garanti olsun diye diyorlar bilmeyenler için
Bu yıl sıcaklardan dolayı bi kıtlık varmış.

Bu sene bizde de sert poyrazlı günler olumsuz etkiliyor malesef. Varraodan 3 kovan kapattım şimdiden.oysa Birlikten aldığım formik asiti baharda 3 gün arayla 8 defa aparatlarla vermiştim. Yinede söndü 3 koloni .Anlamadım gitti doğrusu.öncesidende de duman vermiştim oysa.

Aynı asiti kullanan arıcılarla görüşün benzer sorun var mı aynı yöntemle mi kullandınız.

Kanat çırparak buharı yavru alanından uzak tutmuş olabilirler.

Ek başka bir neden de olabilir. Araştırmak lazım.

Formik asit ve diğer kimyasalları, mümkünse analiz kalite ve kimya malzemesi satan yerlerden almakta fayda var.

Arıcılık sektöründe rekabet malesef kalite üzerinden değil, fiyat-ucuzluk üzerinden yapılıyor. Piyasada çok ucuz Hindistan-Çin menşeli kimyasallar var.

Bir de formik asitte, sıcaklık, nem, arı davranışı, kovan şekli, uygulama şekli gibi faktörler sonucu çok etkiliyor.

Etkili varroa mücadelesi için, en son seçmece 3-5 kovana etkisi bilinen kimyasallar ile (duman gibi) test yaparak, çekmecede varroa sayımı yapmak gerekir.

Arıcılar genelde çekmecede varroa izlemez ise sorun yok, varroadan temiz varsayıyor.

Kışa girmeden dönem dönem varroa yoğunluğunu kontrolde fayda var.

1 Beğeni

Çevremde genelde formik asiti kartonlara emdirilmiş şeklinde kullanıyorlar abi. Murat abi 3 gün arayla 12 ml çerceve arası plastik aparatlarla kullanmıştım yüzde 85 lik ,Analarda da sorun var sanki 2 tane sonmek üzere koloninin analarıni yeni bölmeler oluşturup yeni kovanlarda kullandım o kolonilerde azaldı gitti.ustelik gecen senenin anaları idi.Belkide akraba yakınlığı olup sorunlu yumurta atiyor.saygılar.

Formikte dozajlamayı iyi yapabilmek lazım sıcakta kalır aşırı yoğun buharlaşır.

Varroanın trakesini etkilediği gibi arının da etkiliyor.

Forumdaki bilgilere göre kullanmıştım bende sorun olmamıştı.

Ne kadarının ne zamanda buharlaştığını takip etmek gerekiyor.

Aynen abi.Fakat varrao kadar havalarda arıları olumsuz etkiliyor.Bu yıl bizde arılar için kıtlik yılı olacak sanırım. Çevremde bu memlette arıcılik olmaz diyen az değil.sert poyrazlı günler hâkim gunlerdir.Ne zaman duracak oda belli değil.eriklerin tutların üstunde ariları gördükçe üzülüyorum.

Herkese hayırlı akşamlar forumda bi sessizlik var Sanırım. Bizde de beslemeye devam malesef olumsuz hava sartları hala devam ediyor.Örtü tahtasını alıp çuval koymuştum hemde iç kayık fakat hiç memnun kalmadım çuvalın propilise yapışması ve açarken ses çıkartmasına arılar çok sert karşılık veriyor. Eskiden üst besleme ve tahta varken daha sakindiler. Sanirım eski duzene gececegim ilk firsattta.saygılar

1 Beğeni

İnternette satılan kovan bezlerinden almıştım daha önce aldığım ve güneşe dayanıklı olmayan örtülerden geldi.

Dayandığı yere kadar gitsin deyip kullanmaya başladım.

Çuvallar da güneşten eskiyebiliyor. Bendekiler eskidi.

Yavaş yavaş dikkatli şekilde açmak lazım.

Kovanın ince tahtası var birden açılıyor çok yapıştırırlarsa zor açılıyor kullanışlı değil.

1 Beğeni

Bende kayık yemlik ve üzerinde çuval kullanıyorum ama çuvalı tam kaldırmadan bahçe sulamada kullanılan bidon ile şerbeti veriyorum buda çuvalı tam olarak değil de 10 cm kadar köşeden açmak yeterli oluyor. çuval tam açılmadığında sorun olmuyor ama körük mutlaka kullanılmalı köşeden çıkan arıları geri koymak için.

1 Beğeni