BENİM ARILAR PETEKLERİ DOLDURDU AMA YARISINI SIRLADILAR .NEDEN ACABA BİLGİSİ OLAN VARMI
kıvama geldikçe sırlamaya devam eder…
Balözü akımının da devam ediyor olması şartıyla…
YA TAMAMDA 15 GÜNDENBERİ HEMEN HEMEN AYNI YARISI SIRLI YARISI DOLU AMA SIRSIZ BEKLİYORUM BAL AKIM ZAMANI GECMEMİŞTİR Dİ YADA BUNDAN SONRA BAL AKIMI OLURMU . OLMASSA OŞEKİL SÜZSEM SORUN OLURMU. ŞİMDİDEN HERKESE TEŞEKKÜRLER
ayçiçeği yoksa balözü gelimi Bursa da bitmiş olabilir, sırlama yapmayabilir, petek bal yapmayacaksanız o şekilde süzebilirsiniz…
başka bölgede bilmem ama bizim bölgede eylülde dahi bal özü geliyor geçen yıl sagımdan sonra petekleri yalatmak amacıyla arılara verdigimde 2 hafta sonra peteklere bal koyduklarını gördüm ve çok şaşırdım daha önce hiç karşılaşmamıştım
Havalar yağışlı olarak devam ediyor.
Bu nemli havalarda daha uzun süre balözü akımı olur.
Daha kolay hasat yaparız.
Süzülmüş peteklere bal depolaması olur.
Arılar sonbahar gelişimlerini daha iyi yaparlar.
Çakır diken denilen sarı çiçek açan, bostan otu denilen anızlarda açan beyaz çiçekli bir daha çok ta İçanadoluda iyi bal özü akımı sağlar, ve diğer bitklerde tabiki.
Anızda beyaz açan çiçek dediğiniz;ufak ve yerde yaygın çiçek değilmi.Bahçelerin etrafındada var.
Gönderen: kuruçay37
Alıntı Ekle
başka bölgede bilmem ama bizim bölgede eylülde dahi bal özü geliyor geçen yıl sagımdan sonra petekleri yalatmak amacıyla arılara verdigimde 2 hafta sonra peteklere bal koyduklarını gördüm ve çok şaşırdım daha önce hiç karşılaşmamıştım
Evet sayın Kuruçay37, Çankırı merkezde de petekler üstten yarım sırlanmış ve altlara arılar hala bal dolduruyorlar. Dediğin gibi bizim burda da bal akımı bu ayın sonuna kadar devam edeceğe benziyor, selamlar
Murat hocamın bahsettiği çakır diken İç Anadolu için gerçekten bir nimet
Balları hasat ettim şükür.
Merak ettiğim birşey var.
Temiz petekli balları tamamen sırlatmanın bir yolu var mı?
Bu peteklerin bir kısmında sırlanmamış yüzeyler var.
İstiyorum ki tamamı sırlansın.
Bir arkadaşımız bu petekleri güçlü kolonilere dizerek,3-4 gün 1 kg balla şerbetlikten besleme yaptığım taktirde sırlatabileceğimi tavsiye etti.
Nektarın gelmediği bu zamanda işe yarar mı bu yöntem acaba? :-\ :-\ :-\
Dışarıdan bal özü akımı olmayınca sırlatma işlemi zor olur.
Ballığa az sayıda çerçeve koyup içini de daraltınız, sırlanmakta yararı olur.
Teşekkür ederim hocam.
bal akımı zamanı gelince arılarınızı 1-2 çıta sıkıştırın göreceksiniz daha çabuk sırlayacaktır.sıkıştırma yaparken yavrulu çıtalardan çekin ki hem zayıflar güçlenir hemde kovan içi bal tüketimi azalır.
Kuvvetli bir koloniye dört tane üst tarafları sırlanmış peteği verdim.
3 kg süzme balı da 3 seferde,şerbetlikle verdim.
Hani tamamını sırlasın istedik ya.
Al sana sırlanmış petek.
http://www.imagesturk.net/images/2014/08/21/10136926.jpg
http://www.imagesturk.net/images/2014/08/21/1023e63e.jpg
http://www.imagesturk.net/images/2014/08/21/103626bc.jpg
Üst ve yan tarafları boşaltmışlar.
Güzelim peteklere mi yanayım yoksa verdiğim 3 kg süzülmüş bala mı yanayım.
Allah’tan peteklerin hepsini deneme yapmadan vermemişim.
Demek ki bu zamanda bu şekilde bir işe kalkışmamak lazımmış.
Bu işlemi bal akımı devam ederken yapsaydım belki olabilirdi.
Sonuç olarak bunu da tecrübe etmiş olduk.
Yine ben kazandım yani.
Demek ki bal özü akımı yokmuş, sizin verdikleriinizi de afiyetle tüketmişler.
Evet hocam.
Ama tamamını tüketmeden aldım ellerinden.
Yedirir miyim hepsini?
![]()
Bendede aynı durum var… Bal dolmuş ama sırlanmamış yani tamamı 5 çerçeve var. Ve arılar boşaltmaya başladı sizce napmalıyım? Bal akımı bitti burada… Sabit arıcılık yapıyorum. Sırlamadan alsam ekşime ihtimali var kararsız kaldım…
Merhaba Emre,
Sanırım çerçevesi silkelemen lazım bal akmıyorsa hasat işlemine başlayabilirsin. Ama yinede ustaların yorumunu da bekle.
Bereketli olsun selamlar.
Evet akmıyorsa alınabilir diyor burada da eskiler. Ama bir risk değilmi. Diğer sağlam balı da ekşitme ihtimali var. Aklında neden hep bir soru işareti kalsın ki?