petek verme

merhaba, 5 çerçeveli bir kovanıma petek vermem gerekiyordu. petek verme ile ilgili araştırmalarımda peteği hep son iki çerçevenin arasına veriyorlardı. Fakat ben öyle yapmadım. Ana arı son peteğin(5. çerçeve) dışına da yavru attığı için kabarmış peteği 6. çerçeve olarak verdim. Bu yaptığım işlem doğru mudur? Yoksa illa son iki çerçeve arasına mı verilmeliydi?

Bölge soğuk değilse.

Arılar son çerçeveden taşmış ise normal.

Dışa çerçeve vermen normal.

3 gün sonra kontrol et.

Tekrar isteyebilir.

Bölge toroslarda hocam 1100 civarı rakım. Kısmen soğuk geçen kar yağdı mesela.
Strafor vardı sonda onun son petekten tarafını kabartmışlar o yüzden verdim.
şimdi benim arılar bu son çerçeveyi nasıl duvar yapacaklar? sürekli son çerçevenin dışına yavru atarlarsa ben nasıl son iki çerçevenin arasına petek verebilirim ki? öyle yaparsam yavru alanı sonda kalır üşür mü diye düşündüm o yüzden yeni peteği sona verdim.

Mümün Kula’nın dediği gibi doğru olan da bu. Arılar son çerçevelere yavru attı ise sen yeni çerçeveyi en sona koyacaksın.

Genelde yapılan uygulama duvar çerçevelerinin iç kısmına çerçeve eklemektir ama senin son çerçevende yavru olduğu için öyle yapmak zorundaydın.

Arılar son çerçevelere yavru yapmazlar genelde, son çerçevelerde bal ve polen stoğu bulunur çoğunlukla.
Sen biraz geç kalmış olabilirsin çerçeve vermekte. Havalar soğuk gidiyorsa bal stoklarını kontrol et. Yetersiz ise şuruplama yap.
Mümün’in dediği gibi bu günlerde sık kontrol et.

Son çerçeveleri de verdiğinde arılar kuluçkalığın ortasını yavru alanı olarak kullanacaktır. Bence biraz yer darlığından gibi senin durumun. 10 çerçeveye ulaştığında arılar işini bilir merak etme. Bundan sonra vereceğin çerçeveleri bal ve polen stoklarlarsa, bir sonraki vereceğin çerçeveleri bunların iç kısmına verebilirsin.

Hocam havalar soğuk olduğu için vermedim aslında çerçeveyi biraz sıkışık kalsın diye. Geçenlerde feci soğuk oldu bizim buralarda. yavru üşür belki diye yeni çerçeve vermemiştim. Arılığa sürekli gidemiyorum ama her gittiğimde şerbet veriyorum. 7 günde bir ve ya 10 günde bir. Ayrıca aç kalmasınlar diye kek koymuştum kış sonrası ilk bakımda hâlâ duruyor kekleri. Bu günlede sık kontrol et demişsiniz sebebi oğula gitmemesi için midir? bir de bu petek verme meselesinde dalak mı örmesi gerekiyor petek vermek için yoksa son peteğe yavru atması yeterli mi?

Yanılmıyorsam strofor ile böldüğün tarafa yavru atmıştı. Havalar biraz soğuk geçse de arılar mevsimi hissederler ve yavru atmaya gayret gösterirler.
Dalak atma en bariz örnektir ama bölme tahtası varsa arılar nereye dalak atacak ki?

Bahar aylarında fazladan bir boş çerçeve de bölme görevi görecektir. Üşemezler korkmayın(Aç olmadıktan sonra). Havaların serinliğine göre yavru alanlarına doğru toplanarak küçülüp kendilerini ısıtırlar. Hava ısındığında kovandaki bütün çerçevelere yayılacaklardır. Bu yüzden hazırda fazladan boş bir çerçeve olmasının zarardan çok faydası vardır. (NOT: Kovan kapağı ve izolasyonu iyi olduktan sonra hiçbir sorun olmaz. Sıcak havanın içeride muhafazasını, kovan kapağı ve alt izolasyonunun kalitesi belirler.)

Yok sık kontrolü arılar hızlı geliştiği için, çerçeve ihtiyacı daha sık olacaktır o yüzden söyledim.

Anladım hocam verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

Kovan içi düzen: bu durum hava sıcaklıçğına göre az da olsa değişim gösterir burada amaç da düşünülebilir.

Bu sıralama şöyle olmalı:

Ballı bir depo çerçevesi + 2 -kapalı yavrulu çerçeve +…3 - 4 …+ 5 -kapalı yavrulu çerçeve + 6 -açık ve kapalı yavrulu çerçeve + 7 -buraya yeni konulacak kabarmış çerçeve + 8 - çiçek tozlu ballı çerçeve olmalı.

İlk kullanılan kabarmış çerçeveler bitince yeni petek takılmış çerçeve konulabilir, çünkü artık havalar ısınmıştır.

7 nolu ya yumurta atılmışsa 2 nolu yere konulup , 2 nolunun yerine yeni çerçeve konulacak.

Murat hocam bende dediginizi uyguluyorum biraz değişim yaparak, benim arilarin duvar çerçevelerinde de yavru var ortalama el buyuklugu kadar, temel peteği sondan 2 ye bırakınca tel bağlantılarından kesiyorlar, temel petekle birlikte besleme yapmama rağmen. Temel peteği en dışa koyuyorum bakıyorum bir yönünü kabartinca hemen sondan 2 ye cekiyorum, bu sekilde petek kesmenin yüksek oranda önüne geçtim…
Geçen sezondan kalan kabartılmışlar her zaman sondan 2 ye veriyorum yumurta dolunca yada dolmaya yakın bastan 2 ye cekiyorum…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yanlış anlaşılma olmasın 2 nolu yere koyduğunuz çerçeveyi… aldığınız…yere yeni petek konulacak.

Anlaşılmadıysa yeniden sıralamalı yazarım…