plastik kovan tabanı

Sayın arıcı üstadlar, yeni çıkan plastik taban kovana monte edilmelimi, ne öneriyorsunuz?

Tabiki monte edebilirsin adı üstünde polen tuzaklı kovan.

polen için değil.yani sağlıklımıdır.arıyı kışın üşütürmü,baya bi delikli.

Arı üşümez.

Çiçek tozu toplamak amacıyla alacaksanız, altında ayrıca toplama sepeti olanları tercih edin.

Çekmece çabuk kirleniyor ve her çiçek tozu toplama öncesinde iyi temizlik yapmazsanız, kirli ürün topluyorsunuz.

Sepetli modelde, polen toplayacağınız zaman temiz sepetleri koyuyorsunuz, iş bitince kirlenmeden alıyorsunuz.

Bende 7 tane sepetsiz model var. Her toplamadan önce ya iyice temizlik yapıyorum ya da çekmecelere kağıt havlu yaymakla uğraşıyorum.

Sizler polen topluyorsunuz ben yoruluyorum…

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/524764_10200560781893665_2128432079_n.jpg

Bu gördüğünüz sistem plastik polen kutusu olan standart sisteme ait bir polen kutusu.

Ne yapıldı?

Aynı ölçülerde ahşap çakıldı.

Ray bölümü plastiklerin ince olduğu için teneke ile o sorun çözüldü.

Heh işte.

Şu sorun yaşayanlar.

Aynısını yapın.

Dua edin.

malesef pilastiklerin bir kac serisinde bu problem var ben demiştim gecen yıl kestanede ıslanıyor kadro zayıfken sorun cıkmıyor ballık arı dolunca rutubet başlıyor polene zarar veriyor

daha yapmadan dua edelim :smiley: Allah razı olsun.

Anlaşıldığı üzere kullanan abiler var, Bende merak ediyordum acaba plastik olması arı sağlığı için nasıl olur? avantaj ve dezavantajları…?

Aklıma gelen bir dezavantajı kovan pürmüzle temizleme işlemi problem olabilir diye düşünüyorum bu probleme alternatif olarak çamaşır sodalı su ile temizleriz,

Başka başka…?

bende 6 adet var, polen çekmeceleri takılı olarak kışı geçirdik hiç sorun olmadı

Ahşap taban, standart plastik polen çekmeceli kovan işinde haklısın. Bu şekilde sorunsuz çözülür.

Bahse konu olan, tabanı komple çekmeceli olan plastik dip tahtaları.

Yağışsız havalarda tepsi üzerinde toplanan polen.

Tepsi temizliği haricinde bir sıkıntı olmuyor.

http://imageshack.us/a/img832/1056/dscf2864y.jpg

Tepsi yerine elek teli kullanıldığında daha temiz toplanıyor.

Haftalık toplama yapıldığı durumlarda acaba taşınıyor mu merakı oluşuyor.

( Polen tepsilerinde çok karınca görsemde polen taşıyan bir karıncaya rastlamadım )

http://imageshack.us/a/img94/8156/dscf2850w.jpg

Yağışlı havalarda kağıt havlu nispeten koruma sağlıyor.

http://imageshack.us/a/img690/4771/dscf3080el.jpg

Şu ana kadar denediklerim içinde en verimli olan.

Tepsi içerisinde elek.

http://imageshack.us/a/img62/5143/dscf3070m.jpg

Plastik tabana ahşap aparat :slight_smile: süper uygulama.

Piyasaya plastik tabanların bir sürü modeli çıktı. Çok farklı firmaların üretimleri var.

Önümüzdeki günlerde de kıran kırana rekabetin sonuçlarını izleyeceğiz.

Sırtını Genel Merkeze dayayanlar ile bağımsız olarak arıcılarla diyaloga girerek yol almaya çalışanların rekabeti, umarım arıcıların işine yarar.

Söylediğim şeyi tekrarlayayım.

Yeni çıkan farklı firma modellerinin bir kısmında, polen çekmecesi haricinde bir de polen toplama sepeti-tepsisi var.

Mehmet arkadaşımızın en son karesinde yayınladığı çekmece içine konulmuş sinek teli uygulamasıyla aynı fonksiyonu görüyor.

Model tercihi yaparken, daha temiz polen toplamak istiyorsanız, tepsili olanı tercih edebilirsiniz.

Tecrübeyle sabit, epey farkediyor.

Mehmet Bey, bu arada kullandığınız modelin arı kaçış sorununu engellemek için, ilgili firma yeni tip giriş aparatı çıkarmış.

Eski aparatı götürene yenisini veriyorlar diye duydum ama peşine düşmedim.

plastik taban alır almaz kovana monte etmeden halil abinin resimdeki gibi bir polen kutusu yapılacak :wink:

plastik tepsiyi kesip biçmeye gerek kalmadı, ondada sonbaharda dökülen varroacıklara bakarız :slight_smile:

Rekabetin gözünü seveyim… :smiley:

Tabi rekabet kısmı arıcılar açısından enteresan.

Arıcıların en büyük temsilcilerinden olan bir kurumun, plastik üreticilerinden sadece birisine yol verdiğini de duyuyoruz.

Feshane’deki festivale alternatif olarak İstanbul’da düzenlenecek arıcılık fuarında “orjinal üretimi olmayan” firmalara kota uygulanacağı söyleniyor.

“orjinal olmayan üretim” cümlesi eğer bizim anladığımız şekildeyse, fason üreticilerin hiç şansı olmadığı gibi, yurtdışından aldığı modellerin benzerini Türkiye’de üreten şirketlerin de fuara katılma şansı olmadığı görülüyor.

Geriye tek bir şirket kalıyor.

İthalat-İhracat izinleri verilirken, piyasada belirlenen şartlara uyabilen tek şirketin olması gibi.

Yurdum insanı bilir işini Murat abi…

İstedikleri kadar zorlasınlar, kim alıyo allah aşkına üçyüzelli beşyüz liraya kovan…

Onların hitab ettikleri kesim bu işi hobi olarak yapan arkadaşlar, görüntü ve reklamla ne satabilirlerse…

Bu işten para kazanıp evini geçindiren bi arıcı çıkarsınlar bizim kovanımızı kullanıyo desinler bakalım…

o fiyatlarla bu iş yapılmaz, fasonda olsa bulur insanımız işine gelen malı bi şekilde…

Bu iş yasayla, kanunla, kotayla olmaz bence…

Biraz aşağılardan gitsinler, gerçek arıcıların ihtiyacına cevap versinler…

Dün bende plastik taban polen tuzaklı 4 kovan aldım şekil şemal olarak çok güzel fakat altındaki boşluktan karıncalara bayağı iş çıkaracağı kanısındayım.

Benin 10 kovanim icinden sadece 1i plastik tabanli tepsili.
Tabiki karincalar hic eksik olmuyor. Ariyi sikisik tuttugumdan guve yukari cikamasa da tabanin deliklerinde yuvalandigina sahit oldum dokulen kirintilardan besleniyor.

Ayrica belirtmek istedigim sey; kolonilerim arasinda gelistiremedigim 3 cerceve olarak haziranda bolup, 5 cerceveyi geciremedigim tek koloni bu plastik tabandaki kolonim.
Ben cok acemiyim. Bir yanlis ya da eksik yapiyor olmam muhtemeldir ama temmuz sonunda 3 cerceve boldugum baska bir kolonim su an 8cerceve :confused:

Birde şu açıdan bakıp değerlendirin
pılastik tabanli kovanınız olmasaydı koloninizi halen 3 çerçeve olarak sayacaktınız.
:slight_smile:
Ben kullanıyorum gayet memnunum.