Polenli Çerçeveler ve Mum Güvesi

Bir soru sormuştum konuyu gündeme getirirken kaynamasın?
Mum güvesi tamamen havasız ortamda ,yada suyun içerisinde yaşayabilirmi?

Plastik bal saklama kabına gömecli mumları koyduktan sonra su ile doldurursak mum güvesine bir önlem olurmu,suyun muma bir zararı olurmu?

Halil abi, o zaman eyvah derim hep naylonlara emanet ettik

şoklamadan sonra tabi

Ben o soru dipte cevapsız kalsın dedikçe… :slight_smile:

Soruya soru…

Benim şu anda konteyner içinde 720 petek var.

Bunları hangi havuza daldıracağız?

Suda mum güvesi üreyemez ama mum suda o kadar uzun süre nasıl duracak?

Derin dondurucu + poşetleme gibi basit bir teknik önerilmişken…

Doğruya doğruda, almışken derin dondurucunun büyüğünü ,iyisini alayım diyorum.

Şoklama ile peteklerde olan unsurlar ölüyor…

Ergin mum güve kelebekleri dışarıdan poşeti delerek içeri girmiyorlar.

Ama aspirin tedavisi yapıldığında…

Kükürt, ceviz yaprağı ve formik asit gibi bu durumlarda çerçeveler poşette de olsa delip dışarı çıkıyor.

Şokladın / poşetledin.

Çok ama çok esmer ve polenlikli yani pergalı :smiley: çerçeve varsa o polen içindeki yumurta aktif hale geçebiliyor, kelebek oluşuyor…

Ama çiftleşemeden poşet içinde ya ölüyor ya da delip çıkıyor. Zarar % 1 bile olmayacak görürsün.

Yeter ki iyi şoklanmış olsun…

Ya da şoklama sonrası ihmal edilmeden poşetlensin.

Şoklama -12derece de 12 saat kadar, dolaptan lümbürt poşete

Mümkünse 24 saat olsun…

Yani polenli gözlerin ortasındaki ısının en az 4 saat süreyle -7 C olması gerekiyor.

Formik asiti hiçbir zaman ‘‘miligram ölçeklerinde’’ kullanmıyoruz…

Formik asiti kapaksız kavanozlarda kullansak bile peteklerimizi mum kurdundan korumaya yetmeyecektir…

Bana göre en temiz, en garantili, en kullanışlı yöntem, petekleri mümkün olduğunca uzun süre derin dondurucuda tutarak güve yumurtalarının ölmelerini sağlamak; sonra da vakit geçirmeden poşetlere koyarak dış etkilerden uzak olarak saklamak…
Dış etkiler derken ilk aklıma gelen, güve kelebeklerinin gelip peteklere yeniden yumurta bırakmaları, diğer haşarat, toz falan.

(Balmumu güvelerinin yaşam döngüsünü ve zaaflarını öğrenirsek mücadelemiz anlam kazanacaktır.)

Toz, haşarat ve diğer unsurlar konusunda gerçekten başarılı…

http://img829.imageshack.us/img829/5140/dscf5139h.jpg

Dün şöyle bir baktık, tıkır tıkır baharı bekliyorlar tertemiz. :slight_smile:

Kabarmış petekleri muhafaza etmek arıcılar için en önemli konulardan birisidir. Hem ekonomik olarak arıcıları rahatlatmakta hemde arıyı geliştirmekte zaman kazandırır diye düşünüyorum.

Çok doğru düşünüyorsunuz.

Birinci aşamada soğuk uygulaması;
İkinci aşamada dış etmenlerden korunması…

Zor iş mi?

Hepsi bu kadar kolay iken başka seçenekler aramaya; asitlerle, karbondioksitlerle uğraşmaya gerek var mı?

Sayın M.Cahit SÜMER:

Diğer korunma şekillerinde olduğu gibi; güve kelebeğinden korunmayı ilaçlarla yapmak ikinci işlem.

İlk yapılması gereken insan sağlığına zararlı olmayan doğal yöntemler olmalı.

Soğuk ortamda bulundurmak en iyi yol, onun için arıcıların soğutucu edinmeleri çok güzel bir iş olur.
Bu soğuk günlerde soğutucu almak daha ucuz olur sanırım.

Siz şimdi arıcıları harcamaya sokup birer tane soğutu edinin diyorsunuz.

Sayın Öğretmenim,

Benim de derin dondurucum yok. :slight_smile:

Buzdolabının derin dondurucu bölmesi bana yetiyor.

Bu arada, yaptığım uygulamayı tekrar anlatayım:

1. Süzülmüş petekleri ve ballı çerçeveleri uygun poşetlere koyuyorum;
  2. Bu poşetleri buzdolabının derin dondurucusunda ( -18°C ) üç gün bekletiyorum;
  3. Mevsim itibariyle boşta kalmış olan kovan ballıklarına onar değil dokuzar adet olmak üzere yerleştiriyorum;
  4. Ballıkları dış etkilere karşı koruyucu önlemler alarak baharın gelmesini bekliyorum. :slight_smile:

Peteklerden fire veren oluyor mu?
Buzdolabının derin dondurucu bölmesi yeterince büyük olmadığı için, o sıcak sayılabilecek günlerde, sırasını bekleyen peteklerde oluyor.
Soğutucuya girip çıktıktan sonra olmuyor.

Arıcıları anlıyorum çünkü; hiç bir önlem alınmamış olsa bile bu soğuk günler güve kurtçuklarının en az etkili günlerdir.

Bahara az kaldı, önümüzdeki günlerde havalar ısınmaya başlayınca petekler içinde mağaralar çoğalacaktır.

Havalar ısındıkça bizde güveye karşı önlemleri artıracağız ki hasarlarımız az olsun.

http://img88.imageshack.us/img88/9935/hazrpeteklerinmuhafazas.jpg

Üstadlarım, ben çerçeveçeri resimdeki gibi muhafaza ettim, tecrübe eksikliği diyelim…
Evin alt katına (betonarme olduğu için soğuk olmakta) kovan kasalarının içine, ham petekleri ayrı, kabarmışları ayrı ayrı koydum (naylonlamadan, belki koku yapar diye) her kasanın arasına 2 kat gazete koyarak üst üste yığdım…amacım hem toz almasın, hava akımı olsun diye…
(Naylon torbaya konulduğuna göre böyle bir risk yok demekki)
Siyah renkli çerçeveleri, bizim geniş aile içerisinde tüketme yolunu seçtik…
Kovan kasaları arası güve kelebeği girecek kadar boşluk yok, Havalarda bu kadar soğuk giitiğine göre, şayet kasım ayında güve yumurtası varsa (göremedim) bu soğuklardan sonra üreme yapmaz diye tahmin ediyorum.
Memlekete gidince netice belli olur, durumu paylaşırım inşallah…
Sevgilerimle.

Şefik Bey,

Peteklerin güvelenmediğini görünce ‘‘bak peteklerim sapasağlam; çünkü aralarına, üzerlerine gazete serdim’’ diyenler de olabilir.

Biliyorum canım, siz demezsiniz.

Sevgiler, selamlar.

Şefik abi, eğer güve yumurtası varsa ki bunu o kadar çok çerçeve içinden görmek zordur. Nisan veya en geç
Mayıs gibi peteklerine zarar vermeye başlarlar.
Havalar ısınmadan çerçeveleri soğutmalısın.

Cahit bey abim,
Kesinlikle Naylonlayacağımı ve sizin usülde buz dolabında soğutacağımdan emin olabilirsiniz :wink:
Benim gibi tecrübesiz arkadaşlar kendilerini yalnız hissetmesinler, okumuş olurlar…
Biz de doğrusunu inşallah uygularız, Teşekkür ederim.

‘‘Karşıyım’’ yazınız da çok hoşuma gitti ayrıca, elinize sağlık…

Gürsel Kardeşim uyarına dikkat edeceğim, gidince ilk işim o olacak…
çünki geçen sene elimde bir tane bile kabartılmış çıtam yoktu, ve bizim oralarda mevsim çok kısa sürdüğünden petek kabartma yetersiz olmuştu, bu sene daha tecrübeliyim hazır kıt’a yönünden :wink:

Sevgilerimle

Şefik bey iyi günler…

Yapmış olduğun uyğulamaya bir tavsiyem olacak . her kat arasına gazete koyarsan ısı yükselir hava almasın da fayda var.üzerine sinek teli üzerine havaalan bir kapak koyabiliesin …iyi günler

Arkadaşlar bende süzdürülmüş petekleri arılara emdirdikten sonra kapalı bir odada  kükürt dumanı vererek muhafaza ediyorum.
  Bunu yapmak için yaklaşık 35- 40 metre küp bir odada küçük bir elektrik ocağının üzerine emaye bir kap içerisine birbuçuk kg. kükürt 
  koyarak ocak çalıştırılır ocak üzerindeki kükürt iyice eriyip yanmaya başladıktan sonra odanın hava almayacak şekilde tüm pencere
  ve kapısı kapatılır hatta kapı aralığı bile hava sızdırmayacak şekilde kıvratılır.yanma işlemi yaklaşık 1 saate yakın sürer 1 saat sonra 
   ocağın fişi çekilir. 24 saat sonra kapı açılır işlem ikinci kez tekrarlanır ondan sonraki gün çıtalar kasalara dizilir naylon torbaya konmaz
   çünkü kükürtlü çıtaların havalanmasında fayda vardır kasa araları elek teliyle hava alacak şakilde kapatılır.

NOT:1- Elektrik ocağının pirizi odanın dışında olmalıdır..
          2- işlemi yaparken Formik asit ve Oksalik asit uygulamasındaki gibi GAZ MASKESİ kullanılmalıdır. eldiven gerekmez

Bu benim yaptığım işlemdir.