Prof.Dr Muhsin Doğaroğlu yöntemleriyle ilgili soru işaretleri

Kıymetli üstatlar Muhsin Doğaroğlu hocanın kitabını okurken bazı konularda soru işaretlerinden dolayı meseleyi tam anlayamadım kıymetli cevaplarınızı istirham ediyorum.
1-Ana arı ızgarası bal akım sezonu başlar başlamaz atılır; Bu konuda anlayamadığım ballığa koyduğumuz peteklerde açık ve kapalı yavrular olacak ve açık yavrular 21 gün sonra çıkacak bu sırada bal akım sezonu geçmiş olacak ne ara petek gözü boşalıp da arı bal dolduracak bunu anlayamadım.
2-Ana arı ızgarasına çakılacak çıta1cm’i aşamaz mı elimde 1,5cm olan var sakıncası var mı?
3-Ana arı ızgarası atarken açık gözlü erkek yavru bulunan petekler işaretlenir diyor yumurtadan veya puptan erkek gözü olduğu nasıl anlaşılıyor petek gözünün büyüklüğünden mi?
4-Kitabın bir bölümünde kesinlikle ana arı ızgarası varken ballığa temel petek verilmemeli diye ifade ediliyor ancak başka bir yerde mutlaka ballığa bir iki temel petek verilmeli yoksa arı oğula gider yazıyor bu çelişkinin sebebini anlayamadım.
5-Muhsin hocanın youtube videolarında katı doğru zamanda atmalı erken atmamalı diyor soğuktan kaynaklı sıkıntı olabilir diye ancak kitabında zamanını kestiremeyenlerin kat atmada gecikmektense fazla kat atmasının daha doğru olacağını ifade ediyor.
6-Kitabın 189. sayfasında destek koloni kovan dizilimlerini anlatıyor ancak ana arı ızgarası atma işleminden bahsetmemiş bu yöntemde üretim kovanlarına ana arı ızgarası verilmiyor mu?
7-Sayfa 190’da nektar akımı başladığında üretim kovanlarında kuluçkalıkta bulunan genç larvalı çerçeveler arılı olarak alınıp iki çerçeveli ruşete konulur diyor ancak ballı polenli peteklerin verileceğine değinilmemiş ayrıca bu 2 çerçeve alma işleminin kaç kez yapılacağı da ifade edilmemiş.
8-Destek kovanlarında bölmeler yapılır diyor ancak ne şekilde yapılacağı izah edilmemiş, ayrıca 10 çerçeve arılı tek katta sınırlandırılır ve ballık üretim kolonilerinin kat gereksinimlerinde kullanılır demiş bu kısmı anlayamadım.
9-Son olara ben ankaradayım ve burada bal akım döneminin zamanını tam olarak bilen yok ana arı ızgarası verme işlemini nasıl takip etmemi tavsiye edersiniz bal akım zamanı ile ilgili aşağı yukarı zaman verebilecek olan var mı pursaklar çubuk tarafındayım. Şimdiden teşekkür ederim.

Sayın Cihan Taşkın diyebiliriz herhalde:

Sorularınızın bazılarının karşılığı olsun.

Muhsin Bey’e bir çok kişiye bakarak yakındım sık, sık görüşürdüm.

Soru olarak yazdıklarınızın yazıların bir kaç paragraf öncesinden ve sonrasından topluca okuyup düşünürsek ne demek istediğini biraz daha anlayabilirsiniz.

Bal özü akımı 2 ay kadar sürer ama bu dönemde getirdiğini tüketirler. ama ana bal özü akımı 10 - 15 gün kadar sürer. Böyle oluncaana arı ızgarası ana bal akımından 3 - 4 hafta önce atılabilir… Ana arı ızgarasına çakılacak çıtanın15 mm olması sorun olmaz ama daha yüksek olursa araya petek örerler çerçeve çıkarmakta zorlanırsınız.

Açık olan erkek arı gözleri daha geniş ve yükseklik olarak belli olur

Ana bal özü akımında ham petek verilirse getirdiği balın birazını petek kabartmada kullanırlar.

Kat atılması için kuluçkalığı doldurması gerektiği göz önüne alınması düşünülmelidir.

Bal üreten yani yavrulu çerçeve verilen kovanda ızgara vardır. Yani bala çalışan kovana yapılanlar yapılır.

Ama daha çok üretmek olduğuna göre alınıp 2 çerçeveli ruşet sayısı ne kadar çok olabiliyorsa yapılır. zaten bal akımı olduğuna göre az da olsa kendilerini besleyecek kadar bal özü taşırlar.

Bulunduğunuz yerde ana bal özü akımı yaklaşık temmuz ortasında başlar ağustos başında hasat yapılır. Izgarayı erken koysanız bile ana bal özü akımında ballıktaki yavrulu çerçevelerde yavrulu göz kalmamalı.

Acaba yeterli oldu mu?

Vermiş olduğunuz çok kıymetli bilgiler için teşekkür ederim Murat abi.
Sadece destek koloni sistemindeki bölme konusu netliğe kavuşmadı; Destek koloni uyguladığım kovanlarda üretim kovanından ana bal akımı başladığında açık yavrulu iki çıta ile bölme alınıp yerine temel petek vermeye devam ediyor muyuz? Destek kovanından bal beklentisine girmeye gerek var mı ana bal akım sezonu başladığında bu 20 çıtalı kovanı 4-5 çıtalarla direk bölme mi yapıyoruz yahut bal almayı bekleyip sonrasında mı bu şekilde bölüyoruz?
Muhsin hocanın anlatımları sırasında ufak detayları es geçmesi sizler gibi uzman arıcılarca zaten bilindiği içindir belki ama benim gibi tecrübesizlerin zihninde bazı pürüzler kalıyor anlaşılmayan.

Destek koloni sisteminde ana bal özü akımı 2 tane olan yerler için uygun veya ana bal akımının biraz daha uzun olan yerlerde dönemi ikiye bölme olarak ta düşünülebilir.

Genelde Destek koloni sisteminde iki kovandan alınacak baldan daha çoğunu tek kovandan alınmak üzere düşünülmüş sistemdir.

Destek koloni sisteminde A ve B kovanında değişik zamanlarda bal üretmek amaçlıdır ama destek alınana kovan bölme olarak kullanılabilir.