ruşet mi,tek katlı mı,iki katlı mı kovan iyidir?

Sevgili arkadaşlar,5 çıtalık ruşet kovanlarla çalışmak mı daha iyi olur;yoksa 10 çıta veya 9 çıta normal tip kovanla mı çalışmak daha iyi olur?

Asıl aklıma takılan nokta mesela 50 koloni normal kovan olacağına 100 koloni ruşet kovan olsa;

-ruşet kovan hem bakımda kolaylık sağlar (çünkü her kovanı açtığımıza 5 çıta ile ilgilenmiş oluruz);hem de kışın daraltma tahtası koymamıza gerek olmaz diye düşünüyorum.

-10 çıtalı arılı kovan kış ölümleri ile beraber 3 çıtaya düşüyor ve onu örtü veya çuvalla sarmamız gerekiyor.

-Ayrıca 50 koloniden ikişer petek bal alacağımıza 100 ruşet koloniden 1 er çıta bal almak hemen hemen
aynı şey olur.

-Ayrıca ruşet kovan daha hafif olacağı için taşıma ve kaldırma kolaylığı olacağı için avantajlı.

-Ayrıca 50 kolonide kış ölümleri ile bazı kovanlarda sönme olayı oluyor;şimdi normal şartlarda 100 koloniden 10 koloni sönse veya ölse elinizde 90 koloni kalır ama 50 koloniden 10 ölse 40 kalır;

bu yönden de ruşet kovan daha avantajlı gibi geliyor;
Bu düşüncelerimden dolayı hepsini ruşet kovan yapası geliyor
bu konudaki düşünceleriniz nedir,arıcı abiler.

Ruşet kovan ile 10 çıtalık katlı kovan birbirinin alternatifi değil. İkisinin de kullanım amacı farklı.

5 çıtalık ruşet kovan küçük kolonilerin bakımı için kullanışlı. Fakat üretim kovanı olarak kullanılması mümkün değil.

selamlar ALLAH rahmet eylesin çanakkalede bir ömer abimiz vardı yalnızca ruşet kovan kullanır gerekirse ikinci hatta üçüncü katı verirdi ve arıcılıgı profesyonel olarak yapardı ben hep bir bildiği vardır diye düşünürdüm çünkü birçok kişinin arısının söndüğü dönemde bile onun arıları sağlam ve diri olurdu

Arkadaşlar Teknik Arıcılık ve kovan bilgisi bugünkü noktasına yaklaşık 200 yıllık bir süreç sonunda ulaştı.

Bu süreç içerisinde envai çeşit kovan, yöntem, sistem kullanıldı. En verimli olanlar arıcılık temel bilgisi olarak zihinlerimize yerleşti, verimli olmayanlar ise unutulup gitti.

5 çıtalık ruşet kovanları üretim kovanı olarak kullanarak verimli arıcılık yapma imkanınız yok.

Bazı aykırı uygulamalar denenebilir, deneyenler de var. Bunlar marjinal uygulamalar olarak yerini alır.

Örneğin 2 tane ruşet kovanı yanyana çalıştırıp üstüne ortak 1 kat atma yöntemi kullananları gördük.

Verimli, iyi bakılmış arılara mayıs ayında çıta yetiştiremiyoruz. En ufak sıkışıklıkta oğula kaçırıyoruz.

Arıyı yeterli derecede geliştirebilmek için sürekli onun çalışma alanını rahatlatıyoruz.

5 çıtalık ruşet dediğiniz zaman, 30 çıta ihtiyacınız olduğunda üst üste 6 kat mı atılacak?

Ben yaptım mantığıyla yapılabilir, uygulanabilir. Ama teknik arıcılık ve verimli olmak açısından hiçbir mantığı yok.

Arıcılıkta amaç bal almaksa:

Ana bal akımında bir kovandaki arı sayısıyla doğru orantılıysa, en uygun sayının kovanda 80 000 arı olduğuna göre:
Bu sayıda 4 veya 5 ruşet kovanla olacağına göre:
Baca gibi üst üste dizilmesinin zor olduğuna göre:

Neden 10 çerçeveli ballıklı bir kovan değilde ruşet kovan olarak düşünülüyor?

herkese hayırlı geceler dilerim sn ildeniz arıcılıkta bi söz vardır kovan taşıma arı taşı derler duymadız mı

verdiğinin bilgi ve yorumlar benim için çok aydınlatıcı oldu;fakat birşey daha var gezginci arıcılık yapanlar genelde hemen hemen %99 u’tek katlı kovanı tercih ediyor,yani iki katlı langrost kovan sabit arıcılık için mi geçerli olan birşey?

10 çerçevelik arı kovanları yılların deneyiminden sonra orta yolu bulmuş dünya standartları olarak kabul görmüş buna alışılmış kalıplanmış taşıma konusundada uygunluğu denenmiş ve kabul görmüş nekadar deneme yapsanızda yine 10 çitalı kovana geri dönersini
geçmiş yıllarda ben 8 çitalığını 12 çitalığınıda yaptım bir hevesti geçti
arılıkta 5 çerçeveli kovanların bulunmasıda şart küçük koliniler için daha kullanılış oluyor

herkese selamlar ever benimde dikkatatimi çeken uzmanlar bal sezonu 70-80 bin nufuslarla çalışması gerektiğini söylemelrine rağmen çevremde o kadar arıcı varken genelde 10 çıtada hapsederler buda bazı arıcıların eski alışkanlılarına ne kadar bağlı olduklarını gösterir başarı için değişimin şart olduğunu düşünüyom saygılar

Sayın ildeniz_00:

Evet gezginci arıcılar genelde tek katlı kovanlarla çalışırlar, amaçları:
Taşıma anında çok sayıda arı ailesini taşımak.
Aynı bölgede birden çok bal hasadı yapmak.
Sıfır süzüm yapmak.
Petek bala çalışmadıkları için zamana karşı yarış içindedirler, petek sırlamaya pek önem vermezler.

Düşünün kovanların yarısı tek katlı yarısı ballıklı ballıkları almadan taşıma anında büyük sorun çıkarır.

Taşırken kamyonda en küçük yeri bile değerlendirilir. Bazı marka kamyonların kasa genişliği fazla olduğundan bir sıra fazla yüklemek amacıyla kamyon seçerler.

Sonuçta hepsinin ucu maliyete gidip dayanıyor.

Kışı Antalya sahilinde geçiripte yazın Torosların başına yaylaya çıkan arıcıların bir kısmı 8 çıtalı ve iki katlı kovanlar kullanmaktadırlar ve genellikle 10 çıtalı kovanlardan daha iyi verim almaktadırlar. Şöyle ki: Torosların başındaki yaylalar genellikle balı kaliteli ama bal verimi az olan bölgelerdir. Arıcılar petek bal almayı tercih ederler. 10 çıtalı kovanlardan en kuvvetlii arılar bile çıtaları tam doldurup sırlayamazken aynı kuvvete olan 8 çıtalı arılar hem doldurup hem sırlayabiliyor.Taşıma kolaylığı da cabası.

Bence 5 Çıtalı kovanlardan da bulunmalı arılıkta ama bal vermi iyi geçen bölgelerde 10 çıtalı, iki katlı; bal verimi kısır olan bölgelerde 8 çıtalı iki katlı kovanlar taşımak ekonomik olsa gerek.

size kesinlikle katılıyorum dediğiniz gibi yöreden yöreye tercihler değişiklik gösteriyor basit bir örnek; manisa muğla tarafında arıcılık yapıpta bizden kovan isteyenler kesinlikle 10 çıtalı ve çift katlı istiyorlar ancak çanakkale yöresi 8 çıtalı dan şaşmıyor 10 çıtalı yapanlar da kışın bölme yoluna gidiyorlar ama ben bun yörede 10 lu ve çift katlı çok seyrek hatırlıyorum hatta şu anda yaptıranların büyük çoğunluğu 9 çıtalı yaptırıyor selam....

Arıcılıktan vazgeçemeyen bir amcamız, 7 çıtalı kovanlar yaptırmıştı bir ara. Nedenini sorunca da:
“Yaşlandım artık; 9-10 çıtalı kovanları taşırken kaldırıp indiremiyorum.” demişti.
Görülüyor ki kaç çıtalı kovan yaptıracağımıza karar verirken belirleyici birçok sebep var:

Sabit arıcılık mı yoksa gezgim arıcılık mı yapacağım?
Gezgin arıcılık yapacaksam taşıması en kolay, en ekonomik tip hangisi? Tek katlı mı çok katlı mı?
Yöremde bal verimi nasıldır? Kültür bitkileri var mıdır? Yoksa bal verimi kısa sürede geçen kısır bir bölge mi?

Görünen o ki, bal verimi iyi olan, çevresinde balözü üreten kültür bitkileri olan bölgelerde ve sabit arıcılık yapan arıcılarımız, 10 çıtalı ve çok katlı kovanları tercih ediyorlar.
Çam balı yaptırmaya gidenler genellikle tek katlı kovanları tercih ediyorlar.
Kısır bölgelerdeki arıcılarımız da genelde 8-9 çıtalı ve tek ballıklı kovanları tecih ediyorlar.
Yani nerede, nasıl (gezgin - sabit), ne için arıcılık yapacağımız ve özel başka sebepler nasıl kovana ihtiyacımız olacağını belirlemektedir.

Ama bence en önemlisi yöremizdeki balözü kaynaklarının verimliliğidir.

bence önemli olan kovanın çıta sayısından çok elimdeki kovanların hepsinin aynı ölçüde olmasıdır.nakliyede kovanların hepsinin araçta kibrit kutusu gibi olması önemli.katların bütün kovanlara uyması önemli.küçük ticari araca kovan sarmakla pro araca kovan sarmak arasında dünya kadar fark var.birde zamanla yarışacaksanız.gemiye saatinde yetişme probleminiz varsa arı sayınız çoksa gelinde çalışma görün.gün batmadan arı sarmanın incelikleri o zaman ortaya çıkıyor.

Balözü kaynaklarının kısıtlı olduğu yerlerde verim sağlayabilmek için küçük koloni ile çalışmak yerine, tam tersi büyük koloni ile çalışmak gerekiyor.

Çünkü küçük koloniler anca kendi karınlarını doyurabilirken, büyük koloniler stoklayacak kadar bal getirebiliyorlar.

Bilimsel çalışmalardan ortaya çıkan sonuç, arı başına en verimli balözünü 60-80 bin arasında arısı bulunan koloniler getirebiliyor.

Amerika’da uygulanan 2 analı koloni sisteminin en büyük gerekçelerinden birisi, kısa süren balözü akımından verimli yararlanmak olarak gösteriliyor.

Arıcılarımız kolay taşıma, kamyona daha çok arı sığdırma vs gibi nedenlerden dolayı az çıtalı arıları tercih edebilir.

Fakat kovan başına verimlilik hesabı yapıldığında, şu gerçeği hiç bir zaman gözden kaçırmamak lazım:

20 çıtalı bir koloni, 10’ar çıtalı 2 koloniden her zaman daha fazla bal stoklar.

Bu tecrübeyle sabittir.

hocam çok doğru söylüyorsunuz.biz ana kovanlarımıza bal akımının bol olduğu zamanda tarlacı olacak şekilde çıkabilecek yavrulu çerçeve takviyesi yapar,bu zamanda yer kaplayacak yeni yavrulu çerçeveleri bakıcı kolonilere geçiririz.

6 (3+3) çıtalı ruşet kovanda iki çıkış deliğinin önde yanyana olması sorun oluşturur mu?
Satın aldığım ruşet kovanda bir önde giriş var bir de sol yan tarafta. Bölmeli ruşet kovanın böyle mi olması gerekiyor.
Deliklerin yanyana olmasının herhangi bir sakıncası var mı. Tşkrlr

Sayın demiray:

Birbirine yakın delikleri olan veya aynı yüzde deliği olan tek kapak altındaki kovancıklarda deliğin çevresi arıların algılayabileceği renkle boyanıp işe başlanır.

Yakın delikli kovancıklarda tarlacı görevinden dönen arılar yanlışlıkla yandaki kovana girme çok olur ve yağma olayı başlar.
Yaz mevsiminin sonuna doğru birisinin söndüğünü görülür.

Teşekkürler Murat Bey.
O halde bu şekilde devam edeceğiz.

“Amerika’da uygulanan 2 analı koloni sisteminin en büyük gerekçelerinden birisi, kısa süren balözü akımından verimli yararlanmak olarak gösteriliyor.”
Sayın ÇAKIR BEY;2.analı koloni sistemini biraz açarmısınız.Kuluçkalık bölmeyle bölünerek,üste ana ızgarası konarakmı yapılıyor.Kışın ne yapılıyor.Biraz detaylandırırsanız memnun oluruz.