Teşekkür ederim Mesut bey.
Afiyet olsun.
Teşekkürler Cahit bey.
Bereketli olsun çok iyi bir başlangıç.
Teşekkürler Cavit bey.
Arılığımızdan en son paylaşımı 12 Ağustos 2013 tarihinde yapmışız. Halil Usta 15 mayıs 2014 tarihinde kendi arılığı için “Bu arılık sahibi yaşıyor mu acep?” diye sorunca, seneyi devriyesi olmadan o tarihten bu yana neler yaptığımızı kısaca özetleyip biraz fotoğraf paylaşalım istedik. Kısmet bu güneymiş
Bal hasadından sonra bölme yapma düşüncemiz vardı ancak kışlama tecrübesinden sonra buna karar vermek üzere bu kararımızı erteledik ve bal hasadını takiben varroa mücadelesini iki farklı etken madde içeren şeritler kullanmak suretiyle ekim sonunda tamamladık.
Kovanların polen tuzakları propolis ile bloke edilince, kış havalandırması düzgün sağlanamaz endişe ile, kolonileri Eylül başında yeni kovanlara aktardık ve bu tarihte 4 kovanda 4/8 çerçevede idi ve haftada 3 gün 500 ml. 1/1 beslemeye başladık. Bir ay 1/1 beslemenin ardından ekim başında stokların tamamlanması için 10 günlük süreçte 4 kez 500 ml. 2/1 besleme yaptık. Stokların yeterli düzeye geldiğine karar verip beslemeyi kestik.
10.11.2013 tarihinde yaptığımız son kontrolde yavrulama faaliyeti ve kapalı yavru yok denecek kadar azalmıştı. İlk yılın acemiliğinden olsa gerek, olması gereken gibi bir sıkıştırma yapamadık sanki ve koloniler 6-7 çerçeve olarak kışa girdi.
22.02.2014 tarihinde kovanları, 10.11.2013 tarihinden sonra ilk kez kontrol ettik. 4 kovanda kıştan çıkmıştı. Duvarlarda balları vardı ancak kemerlerde bal azalmıştı. 3 kovanda 1-2 çerçevede yavru faaliyeti başladığını bir kovanın ise ana kaybı yaşadığını ve yalancıladığını gördük. Yalancılayan kovana meme yapar mı acaba diye günlüklü/açık yavrulu bir çerçeve verdik ancak yapmadı. Bunun üzerine 3 çerçeve olan bu koloniyi birer çerçeve diğer kovanlara dağıttık, böylelikle kışa girerken 4 olan kovan sayımız 3’ e düşmüş oldu.
Kış çıkışı Varroa mücadelesini yine iki farklı etken maddeli şeritlerle 22.02.2014 – 30.04.2014 tarihleri arasında tamamladık.
Mart sonunda pürmüzle temizlediğimiz kovanlara kolonilerin aktarımını yaptık. Bu tarihte koloniler yavru durumu 3-4/6-7 idi ve haftada 3 gün 500 ml. 1/1 beslemeye başladık ve mayıs başında da beslemeyi kestik.
Nisan sonunda arılar kata çıkıp ortalama 16 çerçeveye ulaşınca arıları, hazır ana satın alarak bölmeye karar verdik ve 03.05.2014 tarihinde her bir kolonide, günlük ve açık yavrulu en az bir çerçeve olacak şekilde ve ana arılarını aramadan kolonileri eşit bir şekilde ikiye böldük.
09.05.2014 tarihinde, anasız kalan kovanlara vermek üzere 3 tane ana ve kendi ana arımızı üretme denemesi yapmak amacıyla 2 adet 5 çerçeveli strafor kovan satın aldık. Meme yapan kolonilerin memeli çerçevelerinden, kendimizce en iyi 2 meme bulunan çerçeveyi almak ve bir çerçeve de arı silkelemek ve 2 yana kabarmış çerçeve koyarak 3 çerçeveli hale getirmek suretiyle 3 adet yeni bölme daha yaptık.
Böylelikle mayıs ortasında arılıktaki koloni sayımız 3 eski analı 3 tane de hazır analı olmak üzere 6 ya ve 3 tane de 2 şer memeli 3 er çerçeveli bölmeler olmak üzere 9’ a çıkmış oldu.
2 şer memeli 3 er çerçeveli olmak üzere yaptığımız üç bölmenin ikisinin anası ay sonunda yumurtlamaya başladı. Ancak bir bölmenin anası çıkmış olmasına rağmen ne kendisi ne de yumurtası görülemedi.
Hazır ana verdiğimiz 3 koloniden ikisi ana arısını kabul etti ancak bir tanesinde ne anayı ne de günlük göremedik. Hazır anayı kabul etmeyen koloniyi ve anası ortada olmayan bölmeyi, anası yumurtlamaya başlayan iki bölme ile araya gazete kağıdı koymak suretiyle 14 haziran tarihinde birleştirdik. Bakalım sorunsuz birleşme gerçekleşebilecek mi?
Her arılıkta olması gerekli düşüncesiyle 2 warre kovan ve bunları arılandırmak üzere mayıs başında 2 kovan arı satın almıştık ve bal akımı öncesi havanın iyi olduğu uygun bir zamanda, Halil ustanın warre ile ilgili paylaşımlarını baz alarak arılandırmayı planlıyorduk ancak yağışlı havalar buna izin vermedi. Warre kovanları arılandırma amacıyla aldığımız koloniler yaklaşık bir ay sonra diğer klolonilerle birlikte ortalama 15 çerçeveye ulaşınca bu kolonileri bala yöneltmeye ve warre arılandırmasını, olursa bal hasadı sonrasına bırakmaya karar vermişken 15 çerçeve bir kovanın anası sırra kadem bastı ve bu koloni ile 14 haziran tarihinde 2 warreyi de 2 hazır ana ile arılandırdık. Bakalım nasıl bir gelişme gösterecekler ?
14 Haziran itibariyle 10 kovana ulaşan arılıktan son görüntüler :
Bereketli olsun Bekir Abi.
Güzel olmuş.
Bekir Sıtkı Bey, Merhaba!
Epeyce deneyim kazanmışsınızdır.
Kolaylıklar dilerim; yaptığınız uygulamalardan hoşnut kalmanızı dilerim.
Arılığın yeri çok güzelmiş… Hayırlısı olsun abi.
Teşekkür ederim Serhat kardeşim.
Teşekkür ederim Numan kardeşim.
Arılarla haşır neşir olmaya başlayalı bir yıl anca oldu sayın Sümer. Başladığımız noktaya göre deneyim kazandığımız doğru ancak neyi doğru neyi eğri yapıyoruz onu tam bilemiyorum. O nedenle yaptığımız uygulamaları açık bir şekilde yazdım ki ustalardan biri çıkar da hatamızı söyler, biz de not alır, aynı hatayı bir daha yapmayız diye…
Gazete kağıdı ile birleştirme mi? yapıldı.
Evet Kadir. Analı koloni kuluçkalıkta, anasız koloni ballıkta. Araya bir kaç yerinden çiviyle deldiğimiz gazete kağıdını koyduk. Gül suyu ile hafif kokulandırılmış şerbeti de her iki kattaki çerçevelerin üzerine biraz sıktık. Birleştirmeyi cumartesi günü yaptık. Dün warreleri beslemek amacıyla arılığa gittiğimde üstten kontrol ettim, delikleri bayağı genişletmişler ve aralıklardan giriş çıkış başlamış. Cumartesi günü yapacağımız kontrolde ana arıyı/günlükleri görebilmeyi umuyorum. Bakalım…
Birleştirmelerde anasız kısım altta, analı koloni üstte olacak biçimde birleştirmenin daha güvenli olacağını düşünüyorum.
Bildiğim kadarıyla altı çizilecek bir hata göremedim.
Bir yılda iyi gelişim!
Arıcılığın temelinde varroa mücadelesi yer alıyor. Onu da zaten yapmışsınız.
Bu mücadeleye formik asit ve oksalik asiti de katabilirseniz tamamdır.
Sonrası…
Sonrası işin sanat kısmı…
Doğaldır ki, arıların kovan içinde, peteklerde yoğun (sıkışık, kalabalık) bulunmalarını sağlamak,
kovanın bol bol temiz hava almasını sağlamak gibi bir-iki konu daha var. ![]()
Kolaylıklar dilerim.
Çok teşekkür ederim sayın Sümer.
Kadir ’ de “Gazete kağıdı ile birleştirme mi? yapıldı.” diye sorunca bir hata mı yaptık diye düşünmedim değil. Forumda gazete kağıdı ile birleştirmeyi okumuştum, şimdi tekrar baktım, evet dediğiniz gibi tarif edilmiş. Anasız koloni altta olmalıymış. Birleştirdiğimiz analı koloniler 5 şer çerçeve anasız koloni den ballığa koyduğumuz çerçeve sayısı 3 çer çerçeve idi ve analı koloniler yerlerinde kaldı. O nedenle analı koloni altta kalmalı diye düşündük ve öyle de uyguladık. Cumartesi günü sonuca bakacağız artık :-\
Formik ve oksalik asit uygulamasına ilk yılın acemiliği ile pek cesaret edemedik açıkçası ama olursa bal hasadı sonrası forumda anlatılan uygulamaları rehber edinip uygulama isteğimiz var.
Yorumunuz ve katkınız için tekrar çok teşekkür ederim.
Bekir bey hayırlı olsun görüntüler çok güzel
bekir abi hayırlı uğurlu olsun maşallah bir yılda çok büyük bir gelişme birde güzel bir bal hasadı yaparsanız o zaman tadından yenmez.