Merhaba abilerim hayırlı akşamlar.
Ben Kırklareli merkezinde bir köyde arıcılık yapmayı öğreniyorum.
Yaklaşık 30 civarı kovanım var. Kovana para vermemek sepetler aldım. Arılarım çoğalınca para kazanana kadar sepete koyayım seneye satarsam onun parasıyla kovan alırım planları ile 30 tane de sepet aldım.
Yanlış okumuyorsunuz herkes sepetten kovana koyar, ben ise kovandan sepete.
Kovandan ana arısını kontrollü bir şekilde, üst kısmına tel ile sabitledigim kabarmış klavuz petekli sepetin içerisine çerçeveleri yan bir şekilde içine soktuktan sonra silkeledim.
Daha sonra kovanı kaldırıp sepeti kovanın olduğu yere altına bir tahta parçası gelerek kapatacak şekild e koyup, kalan açıklıkları da çamur ile sıvadım. Sıvamadan önce içerisine poşette şurup ile kek koydum. Sadece 2 arının gireceği şekild e bir giriş deliği bıraktım. Bütün arıların girdiğini görene kadar bekledim.
Sabah kontrole gelip, sepete baktığımda arıların hiç işlem yapmadan kovandan ayrılmış olduğunu gördüm.
Farklı 2 kolonisi bulunan kovana girmeye çalışmış olduklarını gördüm, tabiki ölü olarak buldum.
Sepetin içini kırmızı toprak, dışını da önce kırmızı toprak sonradan da mayıs ile sıvadım. Buradaki maksadım içindeki balın, mayısa temas etmemesi için idi.
Alt tarafına koyduğum tahtanın türünü bilmiyorum. Tahta bir evrak dolabının dış bölümü idi. Ve boyalı bir parçaydı.
Sizce hata veya hatalarım nelerdi ve bu plandan vaz mı geçmeliyim.
Saygılarımla…