şerbet verilmesı

acaba arılara 15 günde bir serbet versem seker balı olurmu

Vereceğiniz şerbet miktarı nedir?

1/2

yani yarım kiloya yarım kilo(litre) su

Bizim bildiklerimiz mayıs 15 te sıvı besleme biter .Bu tarihten sonra

bala etki eder biliyoruz.Eskilerde derki " SIVIYI ALMAZ OLANA KADAR VERECEKSİNİZ."

Teknik arıcılıkta tarih az önce verdiğim tarihtir.

Şerbet yaparken ölçek farklı olarak kullanılıyor.

Ölçek ağırlık değilde hacım olarak düşünmeliyiz.

Yani: 1/1 şerbet için bir ölçü şeker + bir ölçü su olarak düşünmeliyiz.

Örnek: 1 kg şeker üstüne 1 kg su dökerseniz, yaklaşık 1.66 lt şerbet elde edersiniz.

Şerbet oranları mevsime göre etkisini gösterir.

Bir gözlem sonucuna göre:

Şerbet oranı 1/1 se kovanda daha çok yavru görüldüğü,
" " 1/1.5 sa daha çok petek örüldüğü,
" " 1/2 se daha depolamak amacıyla işlem yaptıkları gözlenmiş.

Murat AKIN ağbi bir kgr şekere bir kgr su koyulunca 1.66 ltr yapıyorsa karışımla birlikte toplam kgr da eksilmemi oluyor?
Sayın Akın;

Şekerdeki boşluk ortadan kalkıyorda ondan, değilmi.

Sayın hatkobi, şekerdeki boşluğu şöyle anlatayım. Şurubu 1/1 yapacağımızı düşünelim bunun için 3 bardak su 3 bardak şeker kullanalım, kaynayan suda şekeri erittiğimizde 5 bardak şurup elde ederiz. Bir su bardağı 200 ml olduğuna göre toplamda 1 litre şurubumuz olur, yani 3 bardak şekerin biri hacim olarak yok olur 2 si kalır…

Sayın Selahattin Bey;

Bahçede ot biçme işi yordu. Kısadan yazdım, siz daha güzel açıkladınız. Hani bir kamyon pamuk işlenir kumaş olur, aynı ağırlık ama az yer kaplar. Teşekkürler.

ben şerbete vitaminde katıyorum (vitamix formula) bunun üzerinde 15 ila 25 derece arasında saklanması gerektiği yazıyor fakat ben bunu buzdolabında saklıyorum acaba bu vitaminin etkisinin kaybolmasına neden olur mu bununla ilgili bilgisi olan varsa cevap bekliyorum

…herkese kolay gelsin…

Doğada yaşayan arılar vitamin ihtiyacını nerden karşılıyor?

Arıya verilen vitamin ne işe yarıyor?

Sadece şeker şurubu verince arı hasta mı oluyor ki vitamin katma ihtiyacı duyuyorsunuz?

Ya da arıya hiç sordunuz mu? hangi karışımı seviyorsun diye.

Bu soruların ardı arkası kesilmez.

sizden beklediğim cevap vitaminin özelliği gider mi yoksa bir sorun olmaz mı?

Sayın tekkovan, sizin odaklandığınız vitaminin bozulup bozulmadığı yönünde

forumu takip eden arkadaşlarımızın büyük bölümü bu tür takviyelere hiç gerek olmadığını defalarca yazar dururlar

Mehmet beyin, size yöneltiği sorularda bunun ispatı, tavsiye edilmeyen uygulamalara ayrıntılı cevaplar yazmak bu uygulamayı destekliyor, gibi bir sonuç doğurmazmı?

Neden kullanıyorsunuz. lara cevap verdiğinizde emin olun, bizlerde bilgilenmiş oluruz.

Aldığınız cevap sizin için gerekli bilgiyi içeriyor.
Daha net bir cevap istiyorum diyorsanız:

1. O ambalajda yazılan 15°C-25°C arasında saklanması gerekir ifadesi yanlış. 25°C üstüne çıkmayan, güneş görmeyen, kuru bir ortamda saklanmalı denmeliydi.
  2. Ambalajını açmamak şartıyla eniyi saklama ortamı buzdolabıdır (4°C-10°C) .
    Ambalajı açıp istediğiniz miktardaki vitaminli tozu aldıktan sonra iyice kapatırsanız, yine de eniyi saklama ortamı buzdolabıdır.
  3. Nem ve sıcaklık bozulmayı hızlandırır.
  4. Arıları beslerken vitamin takviyesi gereksizdir.
  5. İlla da vitamin vereceğim derseniz, zararı olmaz; ama umduğunuz yararı göremez ve üzülürsünüz.
  6. Göreceğiniz yararlar vereceğiniz şurup sayesinde olduğu halde siz o yararların vitamin sayesinde oluştuğu gibi bir yanlış kanıya da varabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Bu konu beni aşar.

Vitamin kullanmadığım ve ne işe yaradığını bilmediğim için, konu hakkında yorum yapamam.

Bu konuda, daha engin bilgisi olan arkadaşlar cevap verebilir.

Vitamin şart…

Arıcılık malzemesi satan yerlerde mutlaka tavsiye edilir…

Kar marjı ve iskontosu yüksek bir ürün olmalı…

peki buzdolabında yada fazla dozda kullanımı zararlı mı benim bildiğim vitamin fazla olunca vücuttan atılır

Sn Tekkovan
Vitaminin gereksiz olduğunu anlatmaya çalışıp durulurken ve ben kullanmadım denilirken neden israrla dozajı sorma gereği duydunuz anlamadım ver vitamini dozu fazla kaçarsa kovana çomak vur 5 dakka da fazla olan dozu atarlar

Hiper Vitaminoz…
Yani karaciğerde aşırı vitamin depolanması sonucu ortaya çıkan ve insanlarda ölümcül sonuçlara yol açan bir hastalık. Özellikle A ve D vitaminleri… 19. Yüzyılda kuzey kutbu keşfine çıkan insanlardan bir bölümünü çaresizlikleri nedeniyle ayı karaciğeri yedikten sonra öldüren hastalık…

Bu konudaki yazdıklarınızda dikkatimi çeken şu oldu: Arı ile insanı hangi ölçüte göre kıyaslıyorsunuz? Bizim damarlarımızda kan dolaşıyor, onlarda hemolenf… Bizler tahıl, baklagil, et, süt, sebze, meyveden aldığımız karbonhidratla makineyi döndürüyoruz, onlar ise şekeri indirgeyerek çalıştırıyorlar motoru…

İnsanlarda bile vitamin kullanımının sakıncalarının görüldüğü, gerekli maddelerin doğru beslenme teknikleriyle dolaysız olarak besinlerden alınmasının önerildiği bir dönemde bu ısrarınızı anlayamıyorum. Pek pahalı şeyler de değiller ki gözden çıkaramayasınız. Mutlaka kullanmak istiyorsanız da, Cahit Bey açıklamış; buzdolabında kalmasının bir sakıncası yok diye… İsterseniz kullanın, kullanırken de üzerinde yazan tarife uyun…