Şerbete katılanlar

Herkese iyi akşamlar dilerim,yaklaşık 4-5 senedir arılarım var, hep klasikten yanayımdır, şerbeti suyu kaynatır ocaktan alır şekeri ekler veririm, stok için 2+1 teşvik için 1+1 karışım kullanırım, ama son zamanlarda, sıcak suda bekletilen kekik veya defne yaprağı çayı diyelim, süzülerek şerbete eklenerek veriliyormuş, bu konu hakkında bilgisi olan varmı, ne gibi faydası olur diye düşünüyorum, cevap bulamadım

bu bahsettiklerinizi varoa ile mücadele için kullanıyorlar,uygulama dozunu fazla kaçırmanızda arıların sindirim sistemi bozukluklarıyla karşılaşma ihtimali var,arıya zorla kekik yadadefne yaprağı yedirmek gibi,çok az verirseniz zararı olmaz,faydasıda olmaz,risk bence…

İsmail bey ilginiz için teşekkürler.

Acemi bir arıcı olarak sormak istiyorum.

Şuan sıcaklık 20 derecenin uzerinde ama hava yağışlı. Sürekli yağmur yağıyor.

Peki bu havada petek kabarttirmak için şerbet vermek doğru olur mu. Arı petek örer mi , arıya zararı olur mu?

EMRAH ÇITAK

Bu aylarda şerbet 1 gün durup 1 gün mü verilmeli, yoksa 2 gün durup 1 gün mü verilmeli. Bugün kovanlarıma baktım, şerbeti azda olsa depolamaya başlamışlar. Ana arıya yumurtlama alanı kalmamasından korkuyorum. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

bal sağımı yapacaksanız bu koloniye şerbeti kesmelisiniz,yoksa bal yerine şerbet yersiniz…

Bal akımına daha 40 gün var. Ben sadece nüfusu artırmak istiyorum. Hiç şerbet vermezsem yavru atma hızı düşmez mi? Yeterli popülasyon olmazsa zaten bal alamam.

Hocam yanlış anlama ama eğer bal alacaksan çoktan kesmen lazımdı.dışardan gelen zaten fazlası ile yetiyor.

Ben ankaradayim bal akımı haziran 15 gibi başlıyor bizim orada .nisan 1 den sonra hiçbir şekilde bal alacağım kovana katı yada sıvı gıda vermem.

Şuan mayıs 7 si arılarda akasyadan dolayı 2 parmak kalınlığında kemer var.eski değil yeni verdiğim ham petekler dahil.

Bence çoktan kesmen gerekiyor du.

Hemşerim artık beslemeyi kessen iyi olur.Birkaç haftadır birşeyler geliyor dışardan.

Sadece gelişememiş zayıf nektarını topayamayan yada yeni oğul kolonin varsa devam edebilirisin.

Nereden geldiğini çözemedim ama son 1 haftadır iyi bir akım olmuş bizim oralarda.

Sen daha şanslısın sizin orada bildiğim kadarıyla akasyada çok var.

Boştan yere şerbetle uğraşma. :wink:

Bizim burda şerbeten iz yok petekler bom boş hiç bal yok her halde yağıştan ama bir iyi tarafı arılar hiç oğula filan uğraş madan ilk yağmura bala gidecekler galiba

Yağış yok

Cem şeker bey,

orda, yağış varmı? kaç gündür yok? varsa kaç gündür var olacak? 90 günlük yada 45 günlük hava durumu raporunda peşpeşe 5 gün yağışlı olan durum varmı? kovan nüfusunda kaç çerçeve var ortalama? kaç çerçeve ballı çerçeve var? kaç çerçeve yavru var ortalama?

Yağmurların ardından oğullar olmasın…

Dr. Ali Korkmaz’ın Anlaşılabilir Arıcılık kitabından alıntıdır.
“Teşvik beslemesine yöredeki ana nektar akımından en az 6 hafta önce başlanmalıdır.
Şuruplama, yöredeki nektar akımının başlamasından 7 gün öncesine kadar yapılabilir.”

Ben buradaki ifadeye göre beslememi 1 Haziran’a kadar devam ettirmeyi düşünüyordum. Zaten 2 kovanım var, yeni kat attım onlara da. Bal akımına güçlü bir popülasyonla girebileceklerinden de emin değilim. Gerçi 40 günde çok şeyde değişebilir.

Hemşerim bu yazılanlara fazla takılma.Bunlar genel bilgiler ama uygulamada bunların yapılması için çok iyi bir gözlemci olmak ve kolonilerin sürekli ve yakından takibi gereklidir.

Bu işte bana göre ana kıstas stok davranışının başlayıp başlamamasıdır.

Dışardan gelen nektar arttığında stok yapılmaya başlanır ve bu sıralarda şerbet verirsen oda debolanır.

Yediğimiz bala şerbet katmış oluruz.

Kolonilerine bak ve duruma göre hareket et.

Konu bu kadar basit.

Ayrıca bizim memlekette ana bal akımı Haziran sonuna doğru Temmuz başlarında olur ancak bu normal yıllar için geçerlidir.

Bu yıl bitkilerin yeşerme ve çiçeklenme zamnlarına bakarak mevsimin 20 gün kadar önde gittiğini söyleyebilirim.

Arıcının takvimi tarih değil floradır :wink:

Muammer bey bizim burada nisan ayı boyunca hiç yağış olmadı.

Son birkaç gündür öğleden sonra geçişler oluyor ancak malesef 1 gün yağış alabildik. Birkaçgün daha yağışlı gösteriyor.

90 gün 45 gün ileriye dönük hava tahminimi olur. 5 günlük tahminler dahi zor tutuyor bu mevsimde.

Koloniler 10 ile 16 çerçeve arasında devam ediyor.

Katta Güçlü gidenlerin birkaç çerçevesi ful ballı oldu ve yavru atımı azaldı.

Normalde Haziran ayının 2. yarısında olması gereken petek beyazlamaları görülüyor.

Bu zamana kadar hiç böyle bir durum görmemiştim, sezon sonunda göreceğiz bu durum iyimi kötümü.Bana göre pek iyi olmayacak.

Çok doğru bir tespit

İnşalah

Biz çam balını bekliyoruz. Diğer çiçeklerden gelen ballar sanırım yetersiz bizim florada. 4 gün yağmur yağdı. Nerdeyse kemerlerde bal kalmadı. Biz haftalık olarak şerbetlemeye devam ediyoruz. 2 gündür hava açık. 1-2 hafta daha toparlamaları sürer sanırım

Çam balının alınması için galiba çiçek açması gerekmiyor