Şerbete limon katma

Hakan Bey tütsüden kastınız sanırım körük.
Eğer öyleyse portakal,mandalina,limon,greyfurt,elma vs.kabuklarını kurutarak körük malzemesi olarak kullanmanın neresi tuhaf? :frowning:
Karton,tezek vs. kullanmaktan çok daha iyi.Ben geçen sene kullandım çok da memnun kaldım.
Şu an da biriktirip kurutmaya devam ediyorum.Tavsiye ederim. :-\

Sn dellal78,

Profiliniz bilgilerinde yer olarak Almanya görünüyor.

Bahsettiğiniz kurs ülkemizde mi, yoksa Almanya’da ki mi?

ibrahimbey yanlıs anlasıldım galiba benim demek istedigim fanta olayı fantanın icinde bildigim kadarıyla asit var isidin insana nasıl zararı varsa kanatimce arıyada zararıolur diye düsünüyorum bizim gibi yeni baslayan arkadasların denemesi yanlıs olmazmı eger yalıs bırsey veya yanlıs bir kelime kullan dıysam kusura bakmayın saygılar

seyfi demirsoy’un kitabına baktım böcekler için anorganik tuzlara eser miktar da olsa gereksinim var diyor. ama özel olarak tuz ilavesine gerek yok anlamı çıkardım.

Almanya’da efendim

İnternet üzerinden biraz araştırdım ve Almanya’da bu işlemi yaptığını söyleyen bir kaç arıcı olduğunu öğrendim. Ayrıca Beyazkovan sitesindede birşey buldum.

Alıntı

Orman gülünde gözlem yapan arkadaşımızın doğruluk payı var. Arıların şerbetlerine eskilerin tuz koymasının sebebide buna benzer bir neden. Köylerde tuvalet kenarlarına konan arılarında ihtiyaçları hep aynı mineral madde.

Maden suları üzerinde anyonlar ve katyonlar diye yazan bazı kimyasal yapıların isimleri vardır. Bunlarda mineral maddelerdir. Sodyum ve klorda birleştiğinde sodyum klorür ortaya çıkıyor bu da bir mineral madde ve hepimizin bildiği sofra tuzu.

Arılar karbonhidratları nektardan, proteini ve vitaminleri polenden sağlarken, her türlü ihtiyaç duyduğu mineral maddeleri
nektar ve polenden karşılayamayabilirler. İşte bu durumda en yakındaki mineral kaynağına gidip bunu kovana getirme eğilimi arılarda çok fazla oluyor.

Lakin şunu düşünüyorum. Arılar kovanlarına kendilerine zarar verecek olan bir kimyasalı getirmezler. Bize tuvalet ve idrar iğrendirici gelsede arılarda bir filtre mekanizması olmakla birlikte bu kimyasal yapılar doğal mineral tuzlar olarakta karşımıza çıkmakta. Organik tarımda bitkiler ne ile gübreleniyor sanıyoruz. Benzer bir modelle elbette.

Konu hoş olmasada gerçekler bunlar.

Demekki böyle düşünen insanlar var, Hocaya haksızlık etmisim galiba.

‘‘seyfi demirsoy’un kitabına baktım böcekler için anorganik tuzlara eser miktar da olsa gereksinim var diyor. ama özel olarak tuz ilavesine gerek yok anlamı çıkardım.’’

Arılar bu gereksinimlerini çiçektozundan giderirler.
Sofra tuzu sindirim için parçalandığında ortaya çıkan klor arılar için zehirdir. Arılar bunu bilemezler. Bilseler de biz verdikten sonra çaresizce zehirlenirler. Zehirlenme arı kolonilerinin sönmesi şeklinde gerçekleşmediği için arıcılarımız tuzun zararlı etkisini anlamakta, saptamakta zorlanırlar.

‘‘Lakin şunu düşünüyorum. Arılar kovanlarına kendilerine zarar verecek olan bir kimyasalı getirmezler.’’

Bu söz, ‘‘arılar çok zeki, mucizevi yaratıklardır’’ bakış açısının bir sonucu…
O kadar bilselerdi alfalttan zift de getirmezlerdi, cam macunundan kırıntılar da…

tuz du limon suyuydu gibi maddeleri direkt şerbete katmasak da
“arımın ihtiyacı vardır” diyenler mesela ben
kaya tuzu=zeytin tuzu= diri tuz dan bir miktarını arıların yanına bir kap içine ıslatsak
isteyen arı gidip yese içse
ya da büyükbaş hayvanlara yalatılan yalama taşlarından (vitamin mineral içeriğini bilmiyorum) küçük bir parça ıslatılıp orta yere bırakılsa
isteyen arı gidip yese
yada ne yedirmek istiyorsan açık alanda bir kap içinde.isteyen gitsin yesin
şerbetine katarsak tüketmeye mecbur, mecbur olumsuz etkilenecek
şerbete hiç bir ilave katmıyorum.
(ayvalıkta arı almaya gittiğim arılıkta 10 çerçevelik arı alacağım .
amcamdan Allah razı olsun kovanları tek tek açtı beğen hangisini istiyorsan al götür dedi.kovanların içine bakıyorum dilimlenmiş limonlar.
amca bunlar nedir dedim
"vitamin vitamin " dedi
bazan susmak gerek dedim ukalalığın lüzumu yok .
arımı aldım paramı verdim helallaşıp çıktım :slight_smile:
“zoraki yenen aş ya karın ağrıtır yada baş”
şerbete katılan maddeler yanında aspirin veya talcit de atmak lazım bu ata sözüne göre

Limon ve Tuz vermeyin diyorsunuz ama mineral verin diyorsunuz o zaman Limon sikmakda mineral olarak iyi birsey oluyor//

Kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor ve protein gibi mineraller Limonda bolca varmis

Limondu, tuzdu… bende limontuzunu ekliyorum. Bir sitede şurup yapmada kullandığımız suyun ph değerinin baldan ve nektardan yüksek olması dolayısıyla bu ph degerini düşürmek amacıyla sütuna limontuzu konulması gerektiğinden bahsediliyor… tabii bilimsel bir kaynak varmı bu konuda bilmiyorum