ŞERİT KULLANIMI

Arkadaşlar;
Kovana varroa için kullanılan şeritlerden asmıştım. 7 hafta oldu. 4-6 hafta durması gerekiyormuş ama havaların sıcaklık değerleri nedeniyle alamadım. İnşallah b hafta alacağım. Elimde şeritlerden var. Kovana tekrar şeritlerden koysam faydası veya zararı olur mu?

sayın ilhanmurat herşeyin azı karar çoğu zarar,bir şeyin faydalı olabilmesi

için dozajında kullanılması gerekir.

sizin şeritler biraz fazla kalmış onları kovandan alarak

ikinci etken maddeli varroa ilacinı kullanarak,

mücadelende daha etkili olabilirsin.

Hocam kolay gelsin şeritleri fazla tutmuşsun.yeni bir etken madde ile devam edebilirsi.arıların varoa bulaşıklık durumu nasıl eğer fazlaysa birkaçtane etken madde değiştirmen gerekebilir.

Bence bu hafta hava sıcaklıkları iyi arıların tek tük uçuş yaptığı öğleden sonraki saatlerde Rulamit duman verseniz iyi olur. O şeritlere varroa için hiç güvenmeyin. Çünkü ben daha önce şerit taktım, şeritleri 1 ay sonra alıp amitraz duman yaptım meğer ben varroa üretim çiftliği kurmuşum amitrazdan sonra anladım. Polen çekmecesi yüzlerce varroa ile doldu. Halbuki o kovanımda 1 aydır şerit duruyordu. O sebepten en kısa zamanda amitraz duman vermenizi tavsiye ederim. Bu arada kimyasal kalıntı bırakan ilaç tavsiye ederken içime sinmiyor. Seneye nasip olursa organik asitlere döneceğim. Yaz; formik asit, timol. Kış; oksalik asit.

Perşembe günü saat 16:00 civarı Vamitrat-va koydum kovana. Pazartesi ve Perşembe günleri de tekrarlamayı düşünüyorum. Tabii hava müsade ederse. Bu bölgede bu işler için biraz geç kaldık galiba…

Şeritler banada faydalı gelmiyor malesef. Şeritleri kullandıktan sonra Amitraz yapınca görüyorsunuz ne kadar işe yaradığını…

Bu hobiye yeni baslayan birisi olarak formu mümkün olduğu kadar takip etmeye çalışıyorum.antalyada yaşıyorum bahar tam anlamıyla kendini gösterdi.henüz iki kovanım var bir ay kadar önce 2*8 li iki kovanlık arı satın aldım.iki kez şerbet verdim dahada vermeyi düşünmüyorum.Ancak varroa için önlem almak istedim.bugün Formiset adında kovan içi şeritten aldım.veterner 4 gün ara ile 3 kez uygulamamı önerdi,kapağı açıp peteklerin üzerine koymamı istedi.ancak bir konusa bilgil almak istedim.kovanların ikisindede kat var,birisinde 2 diğerinde 5 çerçeve var bu kat taki çerçevelerin üzerinemi koymak gerek yoksa alt kata mı koymak gerek.

Formiset formik asit içerir.

Kullanırken dikkatli olun.

Hava sıcaklığını ve dozajı iyi ayarlamalısınız.

Ayrıca çıplak elle sakın dokunmayın.

Yeni başladığınız için flumetrin yada amitraz içerikli şeritler sizin için daha uygun olurdu bence.

Cem bey hava sıcaklığı derken antalya yarın 22 derecelerde.birde yeni başlayan birisi için varroa için önerilerinizi yazmışsınız ama etkili bir uygulama varsa önerirmisiniz.birde körükle arı girişinden 7 kez kovan içine ilaclı duman verilerek yapılan bir mücadele varmış sizce hangisi yapılmalı.henüz paketi açmadım.

Şerit ilaçdan bende taktım 1’er tane 2-3gün önce

Sonra burda bir konuda gördüm ilaç listesi vardı ve nasıl kullanılacakları, orda ortalama 2-3çerçeveye 1 şerit yazılmış

Bende bugun 6-7çerçevelik arılara 2’şer şerit daha ekledim zararı olurmu acaba

İçeriğini bilmiyorum şeritin arı malzemesi satan adam bunları al diye vermişti bende sormamıştım.

Şeritlerle ilgili başka bir konuyu okurken arı ölümlerinden bahsedilmiş acaba şerit ekleyerek yanlışmı yaptımki diyorum.

Birde amitrazlı kartonla ilaçlama yapmıştım varroa dökülmesi tek tük olmuştu

Ardından bu şeriti öğlen taktım akşam üzeri tekrar gittim çuval sermiştim kovan önüne

dumana göre baya fazla varroa dökülmüş 5-6saatte hatta uçuş tahtasında dolanan varroalar bile vardı

ben ağır aksak hareket eden birşey zannediyordum bu illeti vızır vızır dolanıyor çok hızlıymış meğer :slight_smile:

Sonradan eklediğim şeritleri almalıyım acaba arkadaşlar

Sayın Mürşit Özbek:

Varrao için kullanılan ilaçların etki süresi söylenildiği kadar uzun değil.

Taktığınız şeritlerin etki süresi de yaklaşık 1 hafta kadar hızlı etki yapar, sonra azalarak devam ederi

Uzun süreli takılı kalan şeritler de az ilaç salınımından dolayı bağışık kazanması söz konusu olabilir.

Kimyasallardan uzak durmak istemiştim ama bu varroa illeti öyle başa bela ki. Kimyasal ilaçlardan vaz geçemiyoruz.

Bu sene varroa için ilaçlamayı şu şekilde yaptım. Sonuçlar gayet tatmin edici.

1- Temmuz kestane bal akımından sonra 3 gün ara ile 3 defa Rulamit uyguladım kovanların hepsi polen tuzaklı çekmecelerden durumu takip ettim durum içler acısı. resmen halil abinin deyimi ile varoa üretme çiftliği kurmuşum. Polen çekmecelerinin dibi varroadan gözükmüyordu. kapalı yavru gözlerini açtım yeni doğacak yavruların %60 sakat. 1 tane kapalı arı gözü açıyorum hemen içinden 3-4 varroa kovana fırlıyor. Bulaşıklık bu düzeyde yani.

2- Rulamit uygulamasından sonra kovanlarıma varostop şerit taktım. Dökülme yaklaşık 15-20 gün devam etti. 25 gün sonra şertileri kovandan aldım. Yaklaşık 10 gün sonra arılıkta rastgele seçtiğim 8 kovana deneme amacıyla vamitrat uygulamsı yaptım. Sonuç süper sadece 1 kovandan 1 adet varroa düştü.

3- 3 gün önce kolonileri kontrol ederken varostop uyguladığım kolonilerime ikinci etken madde olarak apivar uyguladım. Bu gün sabah çekmeceleri kontrol ettiğimde rekor kovanda 8 adet varroa düşmüş diğerlerinde ortalama 3-5 varroa düşmüş. Durum her sabah kontrol ediliyor. Varronın ne kadar tehlikeli ve zararlı olduğunu ve mücadelede çok disiplinli olması gerektiğini bizzat müşahede etmiş oldum.

Her zaman söylüyorum kesintisiz devam etmeli her ay insan sorgulamalı bu ay varroa için ne yaptım diye.Bu yüzden kekikli şerbet
kullanınız Bal akımı zamanında.

Şerit verdim kovana varoalar dökülmüş polen tepsisine ama hepsi canlı geziyorlardı acaba dozumu az geldi yoksa şerittenmi kaçıyorlardı

mustafa abi ben hasattan sonra kurabiye
koydum çekmecelerde varroa göremedim.
karıncalar mı yiyor yoksa ilaç etkisiz mi?
bugün çerçeve üstünde gezinen varoa gördüm.
şeytan diyor bas rulamiti ne varsa döksün…

Geç kalmayın hemen bu akşam gidin rulamidi vurun.Çerçeve üzerinde varroa yapmayın yahu yarın ilk işiniz o olsun.

Bal almayı düşünüyorsanız beş litrelik şaşala bir avuç kekik koyun demlensin şerbet yapıp verin üç sefer birer kilo şerbet.

bal işi bitti abi,
şuan çerçeve üstlerinde yarımşar kurabiye var(kuomofos)
abi yeni geldim arılardan
arefe günü giderim arılık 60 km uzaklıkta…

Öldürmez direk bazı etken maddeler.

Sinir sistemini bozarak felç eder.

HB

Felç olunca insan bile kalkamıyor kaldıki varova kalksın :slight_smile: