dostlarım elimde boş vaziyette 20 civarında ruşet var.malum anamur akdenizde ve daha uzunca bir süre ana arı yumurta atabilir an azında 50 gün.önümüzeki 50 gün polenin ve balın bol olduğu dönem. bir hafta içinde bu ruşetlere bölme yapsam (ki hazır ana kullanacağım) hangi hususlara dikkat etmeliyim.denemek istiyorum.belki nasrettin hocanın ya tutarsa işine benzer ama demek istiyorum…
En önemli husus hazır ana kullanmamak. Arıcının, üretim kalitesinin ne olduğu belli olmayan ana arılara kendi ürettiği ana arıdan daha çok güvenmesine her zaman şaşırmıştırım. Bölmeye cesaretiniz varsa bırakın ana arılarını kendi çıkarsın arılar.
Murat Bey nereden yaziyorsunuz bilmiyorum ama.
üretilen Analarin Ciftlesme imkani olacakmi ?
Akdeniz bölgesinde, hala Erkek ari potansiyeli mevcutmudur?
Muzaffer Bey Giresun sahil kesiminden yazıyorum. Burda çiftleşiyor. Şu andaki bölme işinde asıl tereddüt edilmesi gereken husus ticari ana arılardır. Arıcının kendi arılığında çiftleşemeyen ana arı ana arıcının arılığında da çiftleşemez.
tıpkı bahardaki gibi bir kapalı bir günlüklü şeklinde mi yapmalıyım yoksa farklı bir metod mu?
Yukarıdaki iletileri okuduğumda bir yanlış anlatım ve yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum.
kemal bey,hazır anayla bölme yapacağını belirtmiş.
murat bey,ticari anaların (Bakire olduğunu düşünerek) çiftleşemeyeceklerini belirtmiş.
muzaffer bey.murat beyin akdeniz bölgesinde erkek arıların olabileceğini tahmin edemediğinden kaynaklı bir yanlış anlaşılma olduğu açıkça belli.
İbrahim bey tercihiniz hazır anadan yana gibi. Bütün ihtimalleri ve görünenleri tahmin edebiliyorum. Arıcı kendi ana arısını üretemeden başarı sağlayamaz. Her sene bir yerlerden ana aranır durur.
Murat bey,5 yıldır arıcılık yapıyorum
arıcılığa başladığım yıldan beridir,1 adet bile ana arı satın almadım.
şu an bile elimde kendi ürettiğim 2015 yumurtlayan 3 ER ÇERÇEVELİK (kötü günler için beklettiğim) analarım var.
tercihimin hazır anadan yana olduğumu nasıl düşündünüz anlamadım ben.
Yazdığınız iletilerden . Kendi yazdıklarınız kayıtlı.
??? valla anlamadım.kusura bakma.
Parantez içinde (ki hazır ana kullanacağım) yazmissiniz bizde okuyunca öyle sandık .hazır ananın yerine çiftlesmiş ana kullanacağım diye yazsaydiniz olay değişirdi .elinizde ananiz mevcut .bölgede uygun .karar sizin .takviye yapıp en azından soğuklar başlamadan 5 çerçeve ustü yaparsanız olabilir
Onu yazan İbrahim bey değil ki ‘anamurluke’ yazmış. Baştan okunmadığı için kimse İbrahim beyin ne demek istediğini anlamamış ;D
Terim karmaşası olmuş:
Hazır ana denilince piyasada satılan ticari an arı demek isteniyor.
Kast ettiğim çiftleşmiş anadır.bölme yapıp deneyeceğim bir kapalı bir günlüklü çerçeve verecegim
Dogrumu anladim?
Simdi bu Mevsimde,Ciftlesmemis Ana üretip satan Üreticimi var.
öyleyse Pes ! yani…
Çiftleşmemiş ana arının ticari değeri yoktur.
Ana kutusu içine yanlışlıkla veya işlerin yoğunluğundan dolayı bazen döllenmemiş ana arı konulabiliyor.
bu mevsim de bölme yapılıp sağlıklı bir koloni durumuna gelmesi çok zor hele birde akdenizde olmaz
Benim yazdıklarım velevki yanlış olsun,
zaten murat hocamın nefesi ensemde ;D
forumu dikkatli takip edenler olayı nasılda çözümlüyor.
Telden girince hatlar karışıyor olur bazen böyle vakalar .özür
ALLAH şükür yarabbim ne büyüksün.