Solak arı - nasıl bir tür arıdır ?Duyduğum varda neresinin arısı olduğunu bilmiyorum .
Solak?
duyduğunuz nedir? merak ettim.
Bu arıyı soldan çalıştırmak gibi bir şey olmasın?
her köyün bir delisi olur derler her arılığında bir fena yani solak arısı oluyor galiba(aynı muameleyi gördüğü halde bende bir tane solak var iki yıl oldu hala solak)
arının solağı nasıl ya? ???
Solak arı diye bir arı cinsi yok,vatandaş kendi kafasına göre saldırgan arı cinsine solak arı demiş.Bulunduğum bölgede köylüler saldırgan arıya “solak arı” yada “kılıç arı” diyorlar ki ilgisi yok.Bir başka bölgede aynı arının adına belki de başka bir isim verilmiştir.
Saldırgan arı derken daha arılığa 50m varken saldıran cinsinden.
Sağ ayağını varoa götürmüştür ![]()
Bölgesel olarak çok sert arı kolonilerine solak arı deniyor…
Özel bir ırk gibi algılanmasın, sadece çok sert arıya deniyor solak arı…
solak soldan çalışan muhtemelen de benim merak ettiğim ise salak arı var mı?
Soldan çalışan değil’de çok saldırgan oluyorlarmış . Kapak açtırmaya izin vermiyorlarmış hemen saldırıya geçiyormuş.
Benim duyduğum da buydu . Teşekkür ederim .
buralarda saldırgan arılar için kullanılır, buna karşılık bal veriminin diğe arılara göre daha yüksek olduğuna inanılır.
Merhaba Arkadaşlar;
Benim Muğla"lardan mı bahsediyorsunuz ne?
İnanın daha kovanlara 3-5 metra kala başlıyorlar maskeye dolu yağar gibi pat pat vurmaya. Neredeyse daha arıcılığa başlamadan beni bu işten soğutacaklardı ya, yanarım ona yanarım.
Neyse ki kafa göz şiş gezmelere çabuk alışmakla beraber bahçemde ki kafkaslar gibi esnek değilim artık onlara karşı. Ama sezon da 7 kovanımın analarını da halledeceğim inşaallah.
Baharda kuzu gibi olurlar… ![]()
Deyim:
Solak:Çalışırken sol tarafına öncelik tanıyan veya beynin sağ tarafından komut alan.
Sağlak: Çalışırken sağ tarafına öncelik tanıyan veya beynin sol tarafından komut alan.
Solak arı saldırgan arı ise bizimde vardı öyle bir cins.
Vardı çünkü artık yok ana arı imha edildi ![]()
Sözcükler ilginç bir biçimde toplumsal hafızayı yüzlerce yıl taşıyabiliyor.
Solak olmak Türk ordu teşkilatında tarih boyunca önemsenmiş; solak askerler özenle kurulup korunan birlikleri oluşturmuşlar.
Çoğunluğun sağını kullandığı savaş alanlarında komutanların, hanların korunması işi hep solak ortalarına verilmiş.
Osmanlı ordu teşkilatı incelendiğinde, padişahların saray dışındaki korumalarını solak ortalarının yaptığını görmek mümkün. Özellikle savaş esnasında, bu koruma halkası inanılmaz ölçüde sıkıdüzen içinde yapılmakta ve padişahın en yakınları dahi padişaha yaklaştırılmıyordu.
Görevleri gereği saldırgan, başına buyruk yetiştirilmiş; gördüğüne silleyi basan solak askerler… Eh bunlar bir de solundan kalkmışsa…
Kimbilir, belki de solak ortalarını gören bir arıcı vermiştir bu adı saldırgan arılara…
İlginç…
Madem tarihle ilgili bir yazdınız, ben daha eski tarihli bir şey yazayım.
Eski türklerde güneş ve güneşin konumu çok önemliymiş.
Hayat kaynağı olan güneşi severler karanlığı pek sevmezlermiş.
O yüzden önünü güneşe dönüp otururlarmış, herhangi bir kurultay toplantısında da öyle olurmuş.
Güneşin aydınlığını sevdikleri için bu oturuşa göre güneş soldan doğar.
Sol taraf daha önemli olduğundan Han yerine geçecek en büyük oğlan sol tarafa otururmuş.
Güneşin hayat kaynağı olduğundanmıdır nedir bulunduğum köyde, arsanın içine yamukta otursa, yola baksa da önemli değil, evlerin önleri güneye bakar.
Herhalde eski bir gelenek olarak sürüyor.
Bir solak arı bizim milliyetçi ruhumuzu tetikledi desem yalan olmaz Türk tarihi bilgi dağarcığımıza yenilerinide eklemiş olduk güzel bir paylaşımdı teşekkür ederim paylaşım için üstadlarım