Merhaba, arılar eylül başlarında yavruyu azaltmışlardı. Ekim ayındayız, açık kapalı yavru, günlük yumurta yok. Ağustostan beri şurupluyorum. Varroa ilaçlarını düzenli yaptım. Kovanlarda polen stoğu son derece az. 10 gün önce arıların çoğuna yavru attırdım diye seviniyordum. Bugün kontrol ettiğimde hüsrana uğradım. Yavrudan eser yok. Arı nüfusu da azalmış. Bazı kovanlar 3 çerçeveye düşmüş.
Kasım ayı da yaklaşıyor. Ne yapacağız, fikri olan arkadaşlardan yardım istiyorum.
ben her kovana esmer boş peteğin kemere yakın orta kısmına 1 su bardağı polen döküp sallayarak polenlerin gözlere dolmasını sağladım. daha sonra fısfıs ile şerbet püskürtüp ıslatarak yavru alanının ortalarına çaktım.
Teşekkürler hocam, Baldan hemen sonra amitraz uyguladım. Sonrasında esansiyel içerikli ürünler, hava uygun sıcaklığa düştüğünde formik asit uyguladım. Çok yoğun olmamakla birlikte varroa çekmecelere dökülüyordu.
2 güne bir şurup verdim. Arılar harikaydı. Yavru bir anda kesildi. 10 gün önce attığı yumurtalar da yok olmuş. Anlamadım bu işi
1 kasım kontrolleri genel durum şu şekilde. Kadro kaybı çok fazla. Bir hastalıktan şüphelenmiyorum ama bilemeyiz. Arılar pırıl pırıl. Eşek arısı tacizleri olmuştu, yumurtayı kesme nedenleri arasındadır. Bal polen pudra şekeri ile yoğun polenli bir miktar kek verdim. 4 çerçeveye hatta 3 çerçeveye kadar sıkıştırdım. Hatırı sayılır kısmında günlük yumurta gördüm. Tam ortadaki çerçeveye az da olsa başlatmış. Şimdi 5 çerçevelik arılardan zayıflara bir çerçeve takviye edeceğim ya da birleştireceğim. Sağda solda eşek arısı tuzakları da var. İki yıldır ezberleri bozan bir durum var.
Ustam kovanlarda bir çöküş var, sizde bunu kabul ediyorsunuz.Dışarıdan polen gelmezse polen stoğu olmazsa kesinlikle yavru atmaz, Varroa ile ilgili olarak çeşitli yöntemler denemişssiniz öncelikle bu uygulamdan vazgeçelim sürekli etken madde değiştirmek ve doz aşımlarından kaynaklı durumda olabilir.Amitraz uygularsanız formiğe gerek yok formik uygularsanız amitraza gerek yok bu durum baş ağrısı için birden fazla ağrı kesici almaya benziyor.Bunu düzenli periyot olarak yaparsanız arılarınız çok fazla etkilnmez.Örnek Nisanda amitraz mayıs-ağustos esansiyel yağlar eylül-kasım formik gibi uygulanırsa olabilir. Bir hafta amitraz 14 gün sonra esansiyel yağ 25. gün formik şeklinde yapmak doğru uygulama değildir.Doz aşım durumuna mutlaka dikkat edilmeli, kovanlarınızdan video atma şansınız varsa, daha detaylı inceleme yaparak sorun hakkında yorum ve yardım etmemiz daha kolay olacaktır.
Doğru söylüyorsunuz hocam doz aşımına dikkat etmek gerekiyor. Her ilacı her dönem yapmak zor oluyor hele ki baldan sonra.
İlkbaharda ilaçlama şu şekilde yaklaşık 3 ayda
Oksalik - amitraz - flumetrin - formik
Çok bir varroa sorunu görmedim. Flumetrini yapmıyorum çoğunlukla. Oksalik asiti bu yıl deneyeceğim.
İlginç bir şekilde kışa yavrusuz girip de ortalama bir arı olarak çıkması şaşırtıcı. Önceki yıllarda güzün gene yavru kesilirdi fakat ekim ayı ortalarına doğru bir miktar yavru atımı olurdu. Kış kaybı yaşamazdım.
Detaylı inceleme yapamadım.
Hocam bir de esansiyel yağların çok bir etkisi yok. Biraz yaraya pansuman gibi geliyor. Şubat - mayıs arası farklı ilaçları değiştirerek deniyorum. Formik asiti hep uyguluyorum, oksalik asiti buhar olarak hiç vermedim.
ben sadece oksalik buharlaştırma yapıyorum, koloni kaybım normal seviyelerde bu sene 32 kovan arıdan 6 kovan kaybım var.oda varroa kaynaklı değil eşek arısı yüzünden haftada bir gidince arılığa geç kalınmışlık var.
Oksalik asit buharlastirmada, koloni başı 2 gr olarak uygulanıyor Ocak Şubat Mart ve Nisan aylarında uygulama yapiyorum, Eylül Ekim Kasım aralıkta devam ediyorum bal sezonu boş geçiyor
Ocak ve Şubat haftada 1 toplam 2 tur yapıyorum Martin 20 si itibariyle 4 gün arayla 4 tur Eylül ekim ve Kasım’da da 4 gün arayla 4 tur Aralık Ocak Şubat haftada bir 2 hafta toplam
Her zaman. Buhar olarak veriyorum nadiren hava sicakligina bağlı püskürtme yaptığım oluyor. Toplamda 20 sefer mücadele yapıyorsam en fazla 1-2 turu püskürtme diğerleri buharlaştırma