Sonbaharda zayıf koloni bakımı

Merhabalar
Önceki açtığım konular arasındaydı ;Ana arıyı işaretledikten sonra anayı kaybettim.Ana arı kaybı ve koloninin yeni ana yapması ve yeni ananın yumurtlamaya başlayana kadar geçen zaman koloninin aleyhine işledi.Ana yumurta yapmasına rağmen koloni kışa güçlü girecek gibi görünmüyor.Teşvik beslemelerini ihmal etmiyorum.300-400ml arası.verdiğim şurupları eskisi gibi tüketmiyorlar.2 çercevede yavru ve yumurta var.Toplamda 5 çerceve.Nasıl bir yol izlemeliyim?7 çerceveli sıkıştırılmış kolonim var.Yavru gözünün yoğun olduğu bir çerceve ile yer değiştirmemi öneririr misiniz?Birde sıkıştırılmış 6 çerceveli bir kolonimde şurup ve kek tüketiminde cimriler.Anaları kış moduna girip yumurtlamayı azalttığından olabilir’mi?
Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.

Eğer o kolonide yeni anadan olma genç arı nüfusu fazla ise takviyeye gerek yok.

Bu mevsimde yavru birçok yerde azalmış hatta kesilmiştir bile.

**Şurup almayan koloni de sorun olabilir. Dikkatlice incelemelisiniz. Arı siz olarak güçsüz ondan günlük yumurtalı bir çerçeve ile, güçlü olandan kapalı-çıkanli bir çerçeve yer degistirilebilir.

5 çerçevedeki arı güçsüz değildir. Gerekli sıkıştırmayı yaparsanız ve yiyecek durumu yeterli ise kışı rahat çıkartır yiyecek sıkıntısı var ise geç olmadan stok beslemesine geçiniz.

Mert bey

5 çerçeveli kolonideki genç popilasyonu azaldığı için şerbeti çekemiyor olabilir.

2 çerçeve yavru iyi sayılır,bu koloninin genç arıya ihtiyacı var görünüyor.bu sorun yavrular çıktıktan sonra düzelir.

isterseniz bu koloniyi 4 çerçeveye sıkıştırabilirsiniz,çünkü ani kadro kayıbı yaşanabilir.

ilerleyememesinin sebebide budur zaten.

6 çerçeveli koloninizin şerbeti alamaması,eğer çerçeveler bloke değilse,pek hayra alamet değil.

eğer sıkıştırma iyiyken 6 çerçeveyse fil gibi çekmesi gerekirdi

bu kolonide kapalı açık yavru durumunu görmeniz gerekir,

eğer azda olsa yavru faaliyeti varsa,gözlerde boş yer olduğu halde şerbeti alamıyorsa başka problem var demektir.

bu koloniye her gün az az besleme yapıp,5 çerçeveye sıkıştırmak daha iyi olur kanaatindeyim.

varova mücalesinide gözden geçirmenizi öneririrm.

5 Çerceveli koloniyi sıkıştırmamıştım.Akşam üstü kontrolümde 3 çercevenin kapalı yavrulu ve yumurtalı olduğunu gördüm.çerceve alamadım.Duvarları almam doğru olmaz heralde?
6 çerceveli kolonim destek kolonisi gibi oldu.Bu koloniden eylül ayında stokları az olan 3 koloniye bu bal aktarması yaptım.1 koloniye yavru takviyesi yaptım.
Çerceveleri dolu olması bloke’mi oluyor ?3 çerceve açık , kapalı yavru var. 3 çerceve 1 tanesi hariç balı sırlanmıştı.Sırlı olmayanı bölme tahtasının diğer tarafına aldım.

Mert bey,anlatımınızdan sizin kolonilerde sorun yok rahat olun

6 çerçeveli koloninin düzenini sizin bozduğunuz anlaşılıyor,(yavrulu ve balli çerçevelerini almışsınız)

beslemeyi bırakabilirsiniz,yada arada az az besleyebilirsiniz.

bloke demek çerçevelerin tamamen dolu olması anlamına geliyor.yani ana arıya yumurta atacak boş gözlerin olmaması.

İbrahim Bey yanıtınız için teşekkürler.
Koloniyi bu sene temmuz ayında aldım.4 çita olarak.Hasat yapılmış olarak verildi,2 çercevesi ballı idi.Teşvik beslemesiyle kısa sürede 6 çıta olunca zayıf kalanlara bal ve yavru verdim,dediğiniz gibi biraz düzenlerini bozdum.Tarlacılar ve ana devamlı çerceveleri doldurdu.6 çıtaya çıkardılar.Dün kovanlara tekrar şerbet verdim.Bu kovan 3\1’ini tüketmiş nedeni galiba stok yapma ihtiyacları olmamaları ve artık ana arının dinlenme sürecine girmesi olabilir’mi?Varroa kontrolünü ,mücadelesini formik ve şeritlerle plan dahilinde yapıyorum.

insandan örnek alacak olursak,

büyükler günde 2 öğün yemek yediği zaman günü bitirebilir.

ama çocuklar ağızları hiç boş kalmaz :slight_smile:

kolonilerdede böyle,yavru olmayınca içerdeki balda stoklanmaya başlar

yani şerbete fazla tenezül etmez gönülsüz alır.

stoklar tamamsa besleme kesilmesi gerekir.

arkadaşlar arıların kışlık beşlenmesi ile ilgi sorunum var bir arıcı arkadaş arılara polenli kek verdiğimiz zaman arılar fazla uçuyor diyor geri gelmede sorun yaşanıyor diyor a
koloni zayıflıyor diyor kendimizin yaptığı kekte polen ölçüsü ne olmalı
piyasada satılan keklere güvenebilir miyiz

O Arkadaş şunu demek istemiş,Arılar keki yedikten sonra suya ihtiyaç duyuyorlar,keki yeyince kendilerini ve ortamı çok sıcak görüyorlar kapıdan çıkıncada soğuk havada suyun başında dona kalıyorlar geri dönemiyorlar.

Piyasadaki markalı kekler yoğun bir şekilde Arıcılar tarafından kullanılıyor.Arıcı kendine güvenmeli ben ne yapıyorum diyerek.