Arıları ve arıcılığı kısa bir süre araştırıp biraz bilgi sahibi olduktan sonra ilk kolonimi edinmeye cesaret edebildim. Kısa süre diyorum çünkü forumdaki ustaların araştırma ve çabalarının ne kadar uzun bir süreç olduğunu görünce benim gayretim kısacık kalıyor. Bir miktar teorik bilgiyi artık uygulamayla pekiştirme zamanı geldi diye düşündüm. 7 Çerçeveli Kafkas ırkı bir koloni aldım, 12 Mayısta arılarım geldi.
Koloniyi pek doğru bir yöntem olmasa da paket arı şeklinde edindim. Şartlar öyle gerektirdi diyelim.
Bir gün dinlendirdikten sonra kovanı kontrol ettim. 7 çerçevenin ikisi ballı polenli, beşi açık ve kapalı-açık yavrulu şeklinde. Çerçevedeki kapalı yavru sayısı çok fazla değil, arı mevcudu iyi. Anayı göremedim ama anladığım kadarıyla 1-2 günlük yumurta mevcuttu. Erkek arı pek göremedim ya da tanıyamadım, kapalı erkek gözü de çok azdı. Ballı-polenli dediklerim de daha çok kabarmış petek gibi, stok sıfıra yakın. İyiye yorup balı yolda tüketmişler diyelim. Hemen 2/1 şurup takviyesi yaptım. Arılar güzelce çalışmaya başladı. Çok hırçınlar, yol yorgunluğu ve açlığa bağladım.
Polen tuzaklı yeni bir kovan aldım. Bezir yağı ile boyadım. aslında hazır boyamış kovanım vardı ama polen tuzaklı değildi. Bizim buralar fazlasıyla nemli, polen tuzaklı olsa daha iyi olur diye düşündüm. En kısa zamanda koloniye yeni kovana aktaracağım.
Erkek gözü az diye bir de erkek gözlü plastik petek aldım. Biraz da varroa mücadelesi olsun, hızlıca kapalı erkek göz yaptırırım diye. Kullanabileceğim fırçam yoktu, kendimce hemen pratik bir çözüm buldum. Bal mumu peteğe sürüp saç kurutma makinesiyle ettim.
Büyük bir hevesle uğraşırken ufak bir kaza ve derken ayağımı kırdım. Üstüne bir de hava bozdu, o gün bu gündür sürekli yağmur yağıyor. Stok az, hava bozuk, nem had sahada, kovanı değişemedim, arılar oğul verir mi…? Kafamda bir sürü soru işareti. Güç belâ yanlarına gittim, şurup verdim, kek verdim, ana memeleri gördüm onları bozdum, kovanı kapattım. Sonra dank etti, ana var mı acaba? Aradım aradım bulamadım, İlk kontrolde yumurta vardı ona bakayım tekrar dedim, o da yok. Memeleri de bozduk. 4-5 gün daha yanlarına gidemem, zaten yağmur çamur, kırık ayakla çok zor. Şimdi inşallah bir yerlerde ana memesi kalmıştır diyorum. Olmadı artık günlük yumurtalı çerçeve veya hazır yumurtlayan ana bulacağım bir yerden. Yoksa koloniyi kendi elimle yalancılamaya sokmuş olacağım.
Hayırlı olsun Soner bey.
Memeleri bozduğunuz kovana günlük yumurtalı test çerçevesi verebilirseniz sonucu öğrenebilirsiniz.
Bazen böyle durumlarda komşu arılıklarla çalışmak yerinde oluyor.
Teşekkürler Rüşdü bey.
İlk olarak dediğinizi denemeye çalışacağım. Çok yakınımda arılık yok, ayağım nedeniyle de fazla dolaşamıyorum. En kısa zamanda yapabilirim umarım. 2-3 kovanla başlamak bu durumda avantajlı oluyor işte.
hayırlı olsun vede geçmiş olsun. paket arı alman pek sağlıklı olmamış. çevrenden alabilsen daha iyi olurdu. arada yardım alman kolay olurdu. ayrıca bir değil en az 2 alınmasında fayda var. diğerinden yavrulu çerçeve alabilirdin. çarşambaya hava düzeliyor kontrolünü yaparak aktarmayıda yaparsın
Çok geçmiş olsun abicim.
Arıların Hayırlı olsun .İnşallah ana arıyı bulabilirsin .sıkma canını .İlk adımı atmışsın .gerisi nasılsa gelir .kovan gerçekten çok güzel.İnşallah içleri petek peteklerin balla dolar
Koloniyi aldığım kişiye ana arının olmadığını söyleyince sağ olsun hemen bir tane gönderdi. Geçen hafta cuma günü ana arıyı 3 çerçevelik bölme yapıp vermiştim. Bugün kontrol ettim çok şükür ana sağlam. Döllü ana diye göndermişti ama bugün baktım arkasında beyaz bir parça var, döllenme işareti sanırım. Ana ya dölsüzdü yada döllenmesi yetersizdi tekrar döllenme uçuşuna çıktı sanırım. Yumurta filan da göremedim, inşallah bir an önce çalışmaya başlar. Yirmi gündür kovanda yumurtlama yok, birkaç erkek gözü dışında da kapalı yavru kalmadı.
Ana arıyı kovana verirken memeleri temizleme esnasında 3 tane ana arı doğdu elime Kaliteli, verimli olacaklarını sanmıyorum zîrâ larvalar 6-7 günlük olmuşlardı. Ama yine de hemen ikisini aldım, birini kovanda bıraktım. Aldıklarımın yanına bir kaç tane genç arı verdim. Birini güzel baktı arılar, ama diğeriyle hiç ilgilenmediler. Haliyle sabaha çıkmadı. Sağ kalanı hemen bir kutu yapıp oraya ayırdım, yanına da biraz arı. Bugün baktım ana arı sağlam ama yanında bir avuç arı kalmış, oraya da biraz arı takviyesi yaptım. Doğan analardan kovanda bıraktığımı bugün göremedim. Herhalde artık orda değil, anasız oldukları için olacak arılar hala çok hırçın.
Diğer arıları, analı bölme ile birleştirmeye başladım, bir çerçeve arıyı analı bölmeye aktardım. Kısa sürede hepsini birleştirmem lazım, kovanda hiç açık veya kapalı yavru kalmamış. Yalancılama olmadan işi bitirmem lazım. Yoksa bu çömezlikle bir de yalancılama ile uğraşmak istemem.
Satıcının gönderdiği ananın karnı büyüdü, yumurtlamaya da başladı. Yaklaşık bir ay oldu, bu süre zarfında koloni gelişimi epey aksadı. Arılar güzel çalışıyor, yağmurlar fırsat verdikçe bal ve polen de depoluyorlar. Artık bundan sonra telafi etmeye çalışacağız. Bu arada böldüğüm genç analı koloninin de çalışması güzel. Petek kabartıp bal, polen topluyor bir gayret. Henüz anasının icraatını göremedim ama umutla bekliyorum.
Yaz boyunca bir dizi aksilikten sonra elimde kalan 5’er çerçevelik iki koloni ve eylül ayında böldüğüm 2 çerçevelik bir koloni var. Şimdi bu iki çerçevelik koloniyi ne yapacağımı düşünüyorum. Bu haliyle kışı çıkartamaz herhalde. Birleştirsem diye düşünüyorum ama anasını kaybetmek istemiyorum. Ana bankalayacak kadar tecrübem yok. Diğerlerinden takviye yapsam kışa girerken onları zayıflatmak istemiyorum, zaten sınırdalar.
Ekim ayı başından itibaren koyu şuruplama yaptım. Peteklerde az kapalı yavru kaldı, neredeyse tamamen bloke oldu. Hava 1-2 günlük kısa aralar haricinde sürekli yağmurlu. Sıcaklık gündüz 13-170 gece 7-100 civarında. Kovan nüfusunu artırmam artık zor. Bu vakitten sonra yavru faaliyeti riskli olur diye düşünüyorum, bilmem yanlış mı? Buralarda hava fazlasıyla nemli.
Arılarıma ancak haftada bir gün bakabiliyorum. Bugün rutin dışı bir kontrol imkanı buldum. Havanın da güzel olması çok işime geldi. En son kontrolde 2 çerçevelik bölmede arı nüfusu biraz azalmış gibiydi. Arıları çiftleştirme kutusuna aktarıp çerçevelerini diğer kovanlara vermiştim.