Tabut kovan hakkında bilgisi olan var mı?

30 çerçevelik taput kovan yaptım ,deneme amaçlı bel fıtığım olduğu için katları kaldırmak ta zorluk çekyorum,ama arıların girişini nasıl olcanda tereddütte kaldım,dikineme yapayım ,benim arılar peteği dikine yani sıtandart kovanlara göre örüyor.yanına yaparsam sorun yaşarmıyım havalandırma bakımından veya ya başka bakımdan olumsuz yönleri nelerdir ,umarım anlatabildim.

merhaba taput kovanı resimlesende göersek bi

http://www.lonnemann-geraetebau.de/golz.html
http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/1_235/category/golzbeute.html
http://www.nordbiene.de/jungimker-neuimker-einfach-bienen-halten-imkern-magazin-beute/trogbeute-daenische-trogbeuten-trugstader-ul-lezakowy.html

30 çerçeve eninemi boyunamı çalışaçak arılar ,standart dan şaşmayın,ballıkları kısa kullanın ağır olmasın.

20 yi anlarımda 30 çerçeve nasıl çalışaçak bu arılar?

Çerçeveleri dikine kullanmayın,yatay örülmüş çerçevelerin bal akmasın diye arılar tarafından bir eğimle yukarı bakarlar.Dik koymanız uyumu bozar,siz ördürürseniz baştan olur bu seferde arı aktarımlarında destek vermelerde diğer kovanlarla uyumsuzluk olur.

mustafa bey 30 çerçevelik yaptım ama 30 tuzunuda çalıştırmayacağım ,ben anlatamadım heralde abi sıtandart şaşmayacak ama çerçeveleri arının girişine göre düşünürsek demek istediğim çerçeve eninemi olsun boyunamı onu kastetim.hangi halde daha rahat çalışır.anladım senin demek istedini.

Sayın Aksoy05 Merhaba
Zorunluluk nedeni ile yapmış olduğunuz kovanlarınız hayırlı olsun.
Ustalar ne der bilemem amam bence
Kovan giriş deliğine göre çerçeveleri dikine kullanın
Kovan giriş deliğinide 3 adet yaparak ayrı ayrı veya birlikte çalıştırma imkanına sahip olursunuz diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

Sayın Aksoy linklerini gördüğümüz kovanlar tabut kovan değil. Tabut kovan bayağı bildiğimiz tabuta benzer Afrika ülkelerinin bazılarında kullanılır. Kara kovan bal üretirler standart dışı kovanlar yöresel amaçlı üretilen kovanlar. Benim size tavsiyem 43,5 en 50,5 boy bu ölçüler sizi her konuda yolda bırakır. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Sayın aksoy05:

Bu iş için kullandığımız TS 3409 standart kovan ölçüleri gelişmiş en iyi ölçülerdir.

Sizin yaptığınız ( TABUT ) kovan denilen uzun kovanları daha çok Almanyada görüp yapanlar sonra yer kaplamasından dolayı bırakanları tanıyorum.

Aslında arı kaya kovuğunda, çürük ağaç içinde yaşadıktan sonra tabut kovanda da rahatça yaşar ama…

Bu tip kovanlar daha çok taşıt üstünden indirilmeden yapılan gezginci arıcıların içindir.

Tabut kovanla çalışırken iç hacmi bir hayli geniş olduğundan kışlık daraltma uğraştırır.
Çerçeveleri deliğe dik bıraksanız;standart kovanda olduğu gibi taze hava içeri girer ama hacım geniş olduğundan yavru gelişimi yavaş olur.
Çerçeveleri kış tipi yerleştirseniz, arılar geriye doğru isteksiz ilerlerler.

İşin en önemli yönü arılar yatay çalışmaktan çok, dikine çalışmayı seçerler.
Dikine çalışmayı seçtiklerinden bu tip kovanlarda dadant kuluçkalık çerçeveleri kullanılır, dadant çerçevelerle aynı zamanda iç havanlandırma daha iyi olur.

deyiştirin şu kovanın adını tabut kovan nebu yav hic hoşuma gitmedi birgün herkez o kovana girecek ama şimdi soğuk geliyor insana

;D ;D :smiley: :smiley:

Yine güldürdün Bekir…

Cemaatten biri Nasrettin Hocam demiş, musallada duran tabutun hangi tarafında durulur? İçinde olma da neresinde durursan dur… demiş.

öncelikle cevaplar için teşekkür ,mantıma yatkın cevap verdiği için murat beye teşekkür,aslında benim düşüncem kovanı iki eşit parçaya bölüp yarısında dikine diyer yarısını yanına çalıştırmayı düşünüyorum vede her iki tarafa aynı ğüçte arıyı koyum gelişmelerini takip edip hızlı ve sorunsuz gelişen tarafa iki anadan birini alıp ortadaki bölme tahtasınıda alıp ona göre yola devam etmek istiyorum ,kovanı düşününki 3 katlı kovanı sıtandartlarını bozmadan taput tabiriyle birleştirdim,ben sabit arıcıyım olumlu sonuç alırsam tüm kovanları bu hale getirmek istiyorum yer kaplaması sorun değil gelişmeleri paylaşırım.

İllaki farklı olsun da…

halil bey sizde kullandınız diye bir yerde okudum, sonra dediniz mağzeme sandığı yaptım ,ne olumsuz tarafını gördünüz acaba taput tabirli kovanın açıklarsanız sevinrim.

Gözümün önünde canlandırıyorumda… 3 adet langstroth kovanı birleştirdiğinizde 150cm civarı eder… Bununda 155 cm X 50 cm banyo kapısı gibi kapağı olur. içinde 5 çerçeve arı varsada bu kapak her seferinde kaldırılmak zorunda… 20-30 çerçevede olduğunu düşünürsek kapağı açar açmaz arılar, hurra… körükle zapdedilecek alanda geniş olur… Bazen çerçeveler propolis ile birbirine öyle bir yapışırki, düşünün 25 çerçeve arı var ortadaki çerçeveleri kontrol etmek istiyorsunuz… teker teker kenardan ortaya kadar çerçeveleri kaydırmak , dönüp tekrar yaklaştırmak gerekir… Hele birde kapak propolis ile tabuta yapıştırılırsa sağlam birde liveri hatta çekiç taşımanız gerekir… Buna daha birçok olumsuzluklar eklenebilir…Zaman kaybı yaşarsınız :-X Yinede deneyipte tercübelerinizi aşama aşama bizle paylaşırsan iyi olur :-\ Kolay gelsin

Ben kullanmadım, kullanmam da…

Kullanmaya başlayıp, malzeme sandığı yapan çok iyi tanıdığım arıcılar var.

Türk arıcısı 2 kovan arı aldığında Langstroth olmak ister…

Kovanlar genişleme yönüne göre ikiye ayrılıyor.

Dikine genişleyenler, yatayına genişleyenler.

Tabut kovan gibi yatayına genişleyen kovanların tek bir avantajı var.

Kat indirmek, kaldırmak zorunda kalmıyorsunuz.

Bel sorunu olan, evinin bahçesinde bir kaç kovanla sabit arıcılık yapan arkadaşlarımız tercih edebilir.

Bunun dışında pratiklik ve genel kullanım açısından bütün dünyada kabul görmüş modeller, dikine genişleyenlerdir.

benim tereddütüm arının yatay şekilde ilerlerken 20 çerçeve veya üzeri bastıktan sonra ana arının valığı veya koku yaymasında bir sorun olurmu ananın varlığı anlaşılırmı oğula meylederlermi,yoksa diyer sorunlar benimgibi sabit arıcıya sorun değil.

Ana arı koku yaymaz.

Ana arı beslenirken “koku” transferi işçilere geçer.

Bu durum dikine ya da yatayına fark etmez ki…

halil bey ben söyleyim siz öyle anlayın,bende öyle kastettim ama kendim anlayacağım gibi yazdım siz düzeltiniz saolun,bazı sizin yazılarınızıda ben anlamak zorluğu çekiyorum mesela [Türk arıcısı 2 kovan arı aldığında Langstroth olmak ister.] bu söz iyi bişey heralde.