Tabut kovan ve nitelikli arı gömme teknikleri :)

Arıcılıkta çok ileri gitmişiz Gübreyi biraz fazla atarsan, kış çıkışı ektiğin bir kovanı, 5 kovan olarak çıkarırsın :slight_smile:

Çürümüş ağaç köklerinin olduğu kısma doğal olarak girdiğini gördüm.

Arı giriş çıkışı sıkıntılı bu sistemde.

1 Beğeni

Zannedersem Arı giriş çıkışı öngörülmemiş zaten bu uygulamada. Borudan arı giriş çıkışı olabileceği varsayılmışsa konunun handikapı büyüyor.

Uygulamanın mantığı, kışın toprağın altı daha sıcak arı soğuk havalarda rahat eder şeklinde.

Fakat bu yaklaşımda bazı handikaplar var.

  • arı soğukta salkıma girer hem dışarı çıkma ihtiyacı olmaz hem de oksijen ihtiyacı minimum olur. Teorik olarak kovanı daha sıcak ortama aldığımızda salkım bozulur, arı dışarı çıkmak ister, havalandırma ihtiyacı çoğalır. Muhtemelen dar bir yerden gelen havalandırma önünde yığılma olur, bu kovan için havalandırmayı hepten engeller.

  • heryeri kapalı bir alanın dar bir baca ile havalandırılabilmesi için hava girişi ve hava çıkışı olmalı, bu 2 nokta arasında da bir sirkülasyon oluşmalı.

2 Beğeni

Bu süpermen, bahar geldiğinde, toprağı kazıp yaşayan bir koloni çıkarır ve 8 çıta gömdüm, 10 çıta çıkardım, varoa’sı da temizlenmiş derse, işte o zaman sıçtık :slight_smile: Gelecek sene yüzlerce kovan toprağa gömülür :slight_smile: Tabut kovan ve nitelikli gömme teknikleri diye de, forum da bir başlık açarız." ahanda açtım :slight_smile:

İzole alan olsa varroadan kurtulmak zor değil de ya yakına oğul kaçar gelir ya bi izinsiz arıcı adaya da kaçsan varrodan kaçış yok :smile:

en iyi yöntem bildiğin yöntemdir demişti ustamın biri.
diğer bir ustam da arıcılığa başlayanların ilk beş yılı icatçılıkla geçer demişti.
kullandığımız kelimeleri itina ile seçersek daha güzel olur.

En iyi yöntem bildiğimiz yöntem olsaydı, halen kandillerde yağ yakarak aydınlanıyor olurduk. Sayısal sonuçlar veren ve bilgisi kayıt altına alınan, tüm mantıklı denemeler,Ustayı bir üst noktaya taşır. Tabi daha önceden yapılmış denemeleri araştırmadan, Amerika yı tekrar keşfetmekte aptallıktır. Sizin şimdi hoca veya usta dedikleriniz, 20-25 sene önce formik asiti, oksalit asiti nasıl elde ederiz, portakalı mı kaynatsak, karıncaları mı kaynatsak acaba :slight_smile: gibi muhabbetleri yaparken de icat çıkarıyorlardı :slight_smile: 20 yıl önce bu muhabbetler yapırlırken bu sitede de olmakta gurur verici benim için.Bildiği yöntemlerle arı kolonilerini yöneten kişi,arıcı olur. Usta, olmak işinin sonu yok, dener dener durur, işinin hep acemisi olur :slight_smile:

Formik asit konusunda bir bilgilendirme notu:

Formik asit 1980 li yıllarda ülkemizde varroa yayılmaya başlayınca mücadelede kullanılan ilk maddelerden.

Fakat formik asitin yaygın kullanımı esnasında çok ciddi yaralanmalı kazalar olmuş.

Sentetik mücadele kimyasalları piyasaya çıkmaya başlayınca arıcılar formik asiti hızla terketmiş.

2 Beğeni

2000 den sonra, internet kullanmaya çalışan arıcılar diyelim :slight_smile: