Tanisma

Forumumuzda çoğu üyemizin kendi arılıkları var.

kişiye özel,arılık resimlerini herkez kendi arılığında paylaşır.

bizlerde herkezin çalışma sistemlerini görmüş oluruz.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?board=149.0

5-6 milyon kovan ve bu kadar gezginci arıcı varken getirilen arıların ırkını korumak nasıl sağlanacak. olsun kısmı güzel de yol haritası çok karışık.  bir de yeri gelmişken bu sayfayı okuyan arıcılara da sormuş olayım, dışarıdan ana arı getirip bal verimini ortalama ve en az 2-3 yıl  40 kg ın üzerine çıkaran oldu mu? (tek yaylım bölgesinden )

Erhan bey ben kendi şahsıma adına konuşuyorum

Sizlere göre belki amatör ariciyimdir

Şimdiye kadar 8 yıldır düzenli olarak arıcılık yapıyorum

Öğrendiğim bana göre de çok doğru olan ana arinin genç olması

analarimi 2 yaz bi kış geçirdiği zaman mutlaka yenilerim

Bunuda mayıs ayında aldigim hazır analar la yapıyorum

Ruset lere böldügüm 2 çerçeveli arılara kabul ettirip bal hasadindan sonra gazete yöntemi ile birleştiriyorum

Yerli bizim kırma diye tabir ettiğimiz melez ana lari kullanıyorum

Saf ana ben bulamadım ankarada

Almanyadan farnkfurttan ismini vermeyim , arkadaşın videolarda bayagi var nette, sertifikalı ana getirttim ( carniol ) bi dostum gelirken getirdi

2 tanede gebze saf carnioldan f1 üreten bi abimiz var ondan aldım

Ama gel gelelim bizim arılara kabul ettirmek mümkün olmadı

sabırla bekledim 5. Gün anasiz beklettim

Memeleri temizledikten sonra kafeste verdim 5 kapalı beklettikten sonra açtım kafesi şerbete batırıp anayı saldım

Şerbeti yaladilar sonra gene anayı sıkıştırılmış olarak buldum

2 gün tekrar kafese aldım 2 gün sonra kek bölümünü açıp kovanı kapattım

3 ana sizlere ömür 1 anayı da arıların elinden kurtarayim derken uçup gitti

Tam bölmeleri birleştirip diyer analardan bi kovan yapayım diye düşünürken ana kendiliğinden geri kovana geldi içeri girdi

Kovanı açmadim bu hafta perşembe günü bakacam inşallah kabul görmüştür

Arıcılık yaptığım yerde carniol yada diyer selekte edilmiş arilardan kullanan yok

Herkes kara düzen olursa olur arıcıligi yapıyor

Bende arastirmalarima devam ediyorum inşallah emeklerimiz zayi olmaz saygilar sunarım. .

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sayin alper bende bunu çok merak ediyorum inşallah almanyadan getirttigim saf carniolu bu sene kabul ettirebilirsem (onuda oldurmezlerse tabi

En merak ettigimde maskesiz ariya bakiolarya

Benim arılar pitbull kopeginden farksız ariligin 50 metre içine giren haraket eden her canlıya saldırıyorlar

Üstelik çook sevgiyle ve şefkatle davranmama rağmen böyleler

İsmail akyüz beyefendi bi yorumunda şöyle demişti

Arılar kaba erkeklerden hoşlanmaz

Eger kovanlari iyi yönetebilirsek geriye kalan en önemli faktör hava durumudur.
2008 de Erzurumda 50 kovandan 500 kg bal ile dönmüşdük. Sonraki sene 50 kovandan
2 ton bal aldik ayni bölgede. Irk ayni yer ayni hava şartlari farkli

Sonbahar ve kışı atlatırsa iyi arılı kovanın olur.

İnşallah murat abii [emoji4]

Sayin Yücekaya,
Irk farkliliklarinda ana kabulu bazen olumsuzluklarla dolu olabiliyor, aksilikler pesinizi birakmamis. Umarim sansiniz yaver gider de isteginiz gerceklesir.

Kizgin ari ile calismak derttir. dumani cok basmasaniz, fazla duman ters etki yapar kovan girisi 1-2 hafif az duman , üst kapak 1-2 gene, hafif az bekleyin 2 dakika, yakin bir cigara, sakin yavas gürültüsüz, her kontrol sonrasi acik surup fisfislasaniz…

Sayin Akin in da dedigi gibi kisi atlatirsan , gerci carnica icin soguk pek sorun olmasa da, agustos yemlemesini bilmezseniz sorun olabilir…
SIZIN FORMULUNUZ BU…
ikinci hasattan sonra nektar akımı durur temmuz ortasi sonu gibi ve Ana Arının yumurta atması da durma noktasına gelir, Ana Arının yumurta atması icin ikinci hasattan sonra hemen kek vermeye başlanir…

Ana arı da dışardan Nektar geldiğini zannederek yumurta atmaya devam ediyor bu attığı yumurtalarda kış arıları oluyor. yanliz su ihtiyaclarına da cok dikkat etmek lazım, su kabini unutmayin.

Keki hizli yiyemediklerinden (2.5 - 3,5 kilo yetiyor bana) Ağustosun sonuna kadar verin Arılara yumurta atsin, kek degil de Şerbet kullanacaksan az az miktarlarda verilmesi gerek iki günde bir yarım litre, veya günde 1 bardak Şerbet fazla verilirse Ana Arı yumurta atacak yer bulamıyor depoya cekerler hemen, haliyle genc nufus da olmuyor.

Ağustosun sonuna kadar yeterince kış arısı cıktıktan sonra, Eylülün başında Şurup aldiklari kadar verin hergün dolu yemlik 2 ye 1, bu sefer bal ile depoluyorlar tüm petekleri kış icin bal stok isi de bitiyor, bu işlemi her kovan icin gerektigi kadar yapin kontrol ederek , üstüne varoa mücadelesi Formik asit, pecete veya karton altta naylon ariya deymesin maksatveya bir tabak tek kat kovana 30 ml, cift kata 50 ml, iste gene gerekli olan bol hava tüm kovan delikleri acik olacak tel tabanli kovan…
kasim aralik gibi oksalik de yaparsaniz bahara kadar rahatsiniz … az varoa bol nufus.

Yanliz dedim ya carnicaya soguk degil de sicak cok etkiler alplerin arisidir sert hava pek etkilemez … o sebeple size onerim telli taban kovandir, baharda isinan kovan ogula kacar… Eger resim isterseniz kendi kovanlarimdan resim cekip yollayayim e mailinize…

Erhan bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekürler

Ben kovan ve çerçeveleri kendim imal ediyorum hazır alinanlarda uyumsuzluk problemi çok oluyo

Kovanlarimin tümünde paslanm az çelik taban teli kullandım alt kısımlarınada 3 mm kontaplak tan çekmece yaptım havalandırma sorunum kalmadı

Varova mücadelesinde de asit hiç kullanmadım çünkü dozaj ayarlaması uygun olmassa anayı kesebileceklerini okumuştum

Genelde doğal bitkiler kullanıyorum ( kekik portakal kabuğu defne yaprağı ceviz yaprağı gibi ) sanırım faydası oluyo

Birde yaza çıkarken ve kısa girmeden şerit halinde satılan varova ilaçları var onlardan koyuyorum

Yerli ırklarda hastalık veya varova nin yoğun zararını şimdiye kadar bu yöntemlerle atlattım

İnşallah carnikayida öldürmediler ise aynı yöntemle korumayı düşünüyorum. Saygılar

ben arıcılık hayatımda 3 ayrı arı ırkı ile çalıştım ,anadolu,kafkas,ve son iki yıldır karniyol ile çalıştım saldırganlıkları kavana en uzak mesafe 5 metreyi geçmedi,hırçınlıkları sadece kovan yanı,ana dolu arısıyla çalışırken 50 metre uzaktan geçenin çığlıkları arılığa kadar geliyordu ;D

Abartıyorsun!!! Samsuna yolun düşerse beni ara(0538 215 53 15) Çok hırçın koloniler olabilir, Anadolu ırkı dediğimiz yerli arıları açıp maskesiz kontrol edeceğim. Sizde video ile çekim yaparsınız. Yeterki zamanlamayı iyi yapalım.

Burada hircin ari kullanilmaz…
Cunki kanunen basin belaya girer, zaten irklar secildiginden sakinlik cok önem arzeder ben de maskesiz eldivensiz calisirim bakarim, hanim arada yardim eder veya merak eder yanima gelir, gerci onunda arici sertifikasi var ama bahcedeki 2 cift katliya bakarken ona arici sapkasi giydiririm,
neticede hayvan , yan ev ile bahce sinirdir cocuk bebek var …

Bu gune kadar hic bir sey olmadi, sükür…
Burda öyle azgin koloni imha edilir emin olun…
Ömrü 40 gun de olsa koloni yok edilir… Cünki sorun olur… ana secim sakinliktir bal sonra gelir…

Haftaya sali gunu bahcedeki 2 kovani sagacagim,
resim cekeyim buraya koyayim, hem terazili resim, öyle atma, matma kilo yazmadan terazi ibresini göstererek, ihlamur bali sagacagim…
Burada sayisiz ihlamur ve akasya agacini devlet dikmis, gerci bosa hic agac dikmezler,
yol kenari agaci diye yabani kiraz daha icerlere findik ceviz elma, kurt kus insanlar yesin diye hep faydali agac dikerler…Bizim gibi cinar kavak dikip kocaman yapraklari ile mazgallari tikatmayi düsünmezler…
Herkese kolay gelsin…

sayın ladiklimetinşahin bey!! abartmıyoruuum!saygılı olalım lütfen,bu yazılarımızı herkes okuyor! ben 1998 de arıcılığı hocamdan öğrenirken anadolu arısıyla öğrendim,arılar açılınca 50 metreden saldırıyordu,neden 50 metre dedim biliyormusun,çünkü 2 elektrik direğin arası zorunlu 50 metredir ve arılığa ordan giriliyor,hocam arılara bakım yaparken,uzaktan geçenleri arılar rahatsız ediyordu,velhasıl ben başıma geleni yaşadığım olayı yazdım,benim yolum oraya düşerse gelip senin videonu çekerim,bu arada 1998 de arıcılığa başladım 2001 de bıraktım yurt dışına gittim,katarda 9 yıl kaldım,ve tekrar devem ettirmeye karar verdim,bu arada orda yemen arı ırkınıda gördüm ama pek inceleme fırsatım olmadı,arılar 70 derece sıcaklıkta evet 70 derece de çalışabiliyordu,gördüğüm kovanlar 10 tane civarıydı…

Metin bey: Ana arıları kendiniz mi üretiyorsunuz?

Sayın Akyüz, ABARTIYORSUN demenin saygıyla alakasını anlamadım. 70 derecede yaşayabilen arı ırkınıda ilk defa sizden duydum.

Bu nerede geçmiş bilemiyorum da

Bal arıları dayanabileceği üst sıcaklık 48.5 derece.

Balmumu erime isisi sanirim 65 C…
Bu arilar kaya kovuklarinda yasiyorsa bilemem de,
hava eger 50 derece olsa kovan rahat rahat eriyip disari akar…

katarda ağustos aylarında tavan sıcaklık 70 dereceye kadar çıkıyor,ve nefes almakta bile zorluk çekiyorduk,deve pazarlama seyehtimde el khor bölgesinde arı kovanları gördüm yanaşıp adama sordum bu arılara kim bakıyor diye,kendisinin baktığını ve yemenli olduğunu söyledi, 8-10 kovqnı vardı ve ona yakın yerde çok fazla hurma ağacı ve küçük iran elması dedikleri bir kısa boyluçorak ağaçlar vardı,kadarda pek yaygın değil ama suudi arabistanda bayağı yemenli arıcılar var bide maydanoz yetiştiriciliği yapılıyordu,balın kalitesi düşük ama orda imkan ancak bukadr müsaade ediyordu…