Taşınabilir arılık

Arıcılık hem zevkli hem de zor ve ezgili bir iş. Eğer ezgili yanlarını azaltabilirsek zevkli yanları çoğalabilir. Yurdumuzun çoğu yerinde arıcılıkta başarılı olmak için taşımalı arıcılık şart. Arıcılığın en zor en ezgili yanı da kovanların taşınması. En yorucu yanı kovanların indirilip bindirilmesi. Kovan indirip bindirmesi olmayan bir taşımalı arıcık olsaydı ne hoş olurdu.

Bu sorunu çözmek için otomobille çekilecek bir römork almayı düşündüm. Römorkun üstüne ballıklı kovanların konabileceği demirden raflar. Taşıma sonunda kovan dolu raflar bir bütün olarak takoza alınıp römork altından çekilebilecek (Takoza almak: Kamyonların eskimiş kasaları yenileneceğinde kasa kamyondan sökülüp kriko ile kaldırılarak demirden bir iskele üzerine bindirilir ve serbest kalan kamyon kasanın altından çekilir Eski kasa takoza alınmıştır.) Yani taşınabilen bir arılık. Otomobilin çekeceği römork 200.150 cm boyutlarında olabilir. Pazarlardaki gezgin satıcılarda böyle römorklar var. 200 cm kenarına dışarıya bakan 4 kovan, 4 de karşı tarafa, etti 8… 8 adet de ikinci kata etti 16… Raf sistemi öyle olmalı ki arılık aşağı yukarı hareket edebilmeli, ki römork altına girip çıkabilsin. Bakım sırasında hareketli raylar üstünde olan ve arkaya öne bakan kovan sıralarının arası çalışılacak kadar genişleyebilmeli. Taşıma sırasında raylar üstünde sıralar birbirine tekrar yanaşıp römork genişliğinde daralabilmeli.

İhtiyaç duyuyorsam traktör römorkunun üstüne bir arılık koyabilirim. Traktör römorkuna 30-40 çift katlı kovan konabilir. Daha çok arı taşımak istiyorsam kamyonun üstüne yüklenebilen ve takoza alınabilen bir arılık. Takoza alınabilmeli ki kamyon veya römork serbest kalabilmeli. Kamyon üzerine kaç kovanlık bir taşınabilir arılık konabilir acaba?

Derken gazetelerden birinde bir haber: “Gökay Tekin bir ford kamyona 240 kovanı sığdırdı ve kovanları indirmeden arıcılık yapıyor.” Haber ilgimi çekti. Gökay Tekin’i telefonla arayıp sordum. Özet olarak cevap: “ Yılda kovanları indirmeden ortalama10 kere yer değiştiriyorum. Diğer arkadaşlarımın verdiğinin yarısı kadar besleme yapıyorum, onların iki katı ürün alıyorum. Kovanlar yerden yukarıda olduğu için nemden kaynaklanan hastalıklar kayboldu.”

Otomobil römorkuna yüklenebilen 16 kovanlı “taşınabilir arılık” emekliler için uygun olabilir. İndir, bindir derdi olmayan bir arıcılık… Çok arı taşımak isteyenler de kamyonla taşıyabilirler taşınabilir arılıklarını.

Sitemizin eski sayfalarını karıştırırken Arılık kurma bölümünde “Eski bir kamyona arı kovanlarını monte etmek” bölümüne rastladım. Murat Çakır’ın “Taşımalı Arıcılık Ve Slovenya Örneği” yazısına rastladım. Bolkar adlı arkadaşımızın gönderdiği video kaydını izledim. Videodaki taşınabilir arılıklar benim kurguladığım sisteme benziyor. Bu sistem nerede uygulanmış, daha ayrıntılı bilgi edinemez miyiz acaba? İzmit Lee adlı arkadaşımızın “Arı Kamyonu Çalışmalarımız” yazısına ve resimlerine rastladım. Bu yazı ve resimler üzerine tartışılmış ama konu bence yarım kalmış. Aklıma gelen birkaç soru var. “İzmit Lee” adlı arkadaşımız ya da bilgisi olan başka bir arkadaşımız cevaplarsa makbule geçecek.

“Arı Kamyonu Çalışmalarımız” başlıklı yazı Haziran 15. 2009 tarihinde yazılmış. Yaz aylarında bu kamyondaki arılarla ilgili ne gibi bir gelişmeler oldu? İyi yanları ne idi? Kullanımda zorluklar oldu mu, olduysa nelerdir?

Kamyondaki kovanların tek katlı olduğu yazılıydı. Tek katlı kovan ballığı arkada olan uzun kovanlardan mı acaba, yoksa normal langotsrot kovanı mı? Kovanların bakım sırasında geriye çekme işlemi nasıl oluyor, Videoda görüldüğü gibi çekmeceli ray sistemi var mı yoksa basitçe sürüklenerek mi çekiliyor?

Bu kamyon uzun süre bir yerde duracağında takoza alınıyor mu yoksa devamlı tekerlekler üzerinde mi duruyor? Devamlı tekerlek üzerinde kalıyorsa bu tekerlekler yorulmaz mı?

Tartışmalarda MaGic Life adlı arkadaşımız kamyondaki kovanların birbirine çok yakın olduğundan dolayı yağmacılık tehlikesinden söz etmiş. Bizim buralarda hala top kovan taşıyanlar var. Top kovan kümeleri 10 – 20 kovan yan yana ve üst üste bitişiktirler. Yani birbirlerine kamyondaki kovanlardan daha yakındırlar. Kullananlar yağmacılıktan pek şikâyet etmezler. Top kovanların ağızlarının dar olması böyle bir tehlikeyi önlemiş olabilir mi? Kamyondaki kovanların ağzının darartılması bu konuda çözüm olabilir mi?

Atalay 15 adlı arkadaşımız “Bu araç vizeden geçer mi?” diyor. Kamyonun üstündeki sistemin indirilip bindirilebilen bir sistem olması, yani taşınabilir arılığın takoza alınıp kamyonun altından çekilebilmesi vize için bir çözüm olabilir mi? Yani biz taşınabilir arılığımızı taşıyorsak, arılık ta kamyon dışına taşmıyorsa bunun kime ne zararı olabilir?

Böyle bir arılıkta arılığın üstü bakım sırasında açılırsa, yani açık alan gibi ışıklı olursa arı telefatı azalabilir mi?

Böyle bir taşınabilir arılıkta benim aklıma gelmeyen ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?

“Demokrasilerde çözüm tükenmez” demiş bir büyüğümüz. Ne dersiniz, bu sistemi kullananlar varsa bizler de kullanabilir miyiz? Yoksa “Bunun zorlukları var” deyip hiç denemeyelim mi?
Ben forum içinde bir sürü zorluklara çözüm yolu bulan arkadaşlarımızın burada çıkabilecek sorunlara da çözüm yolları üretebileceğine inanıyorum.

Arkadaşlarımız görüşlerini paylaşırlarsa gerçekten memnun olacağım.

ARICILIK KURUMLARI > Araştırma Merkezleri > Arı kamyonu Çalışmamız.
Taşımalı Arıcılık.

19:48:20https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,698.0.html

Konu Başlığı: Eski bir kamyona kovanları monte etmek
Gönderen: BilgisayarAmelesi üzerinde Haziran

TAŞIMALI ARICILIK VE SLOVENYA ÖRNEĞİ
Yazar Murat Çakır
Pazar, 29 Ekim 2006
15, 2008, 19:48:20

taşıması sabit derken kamyon dorse romörk vs ire kastettim burada amac kovanların sabit tek bir catı altında evin odaları gibi kasaya montajlısı varmı bu sistemin kovan kapağı arkadanmı kamyon kasa yükseklği yerden 4m olursa arı calışmasına manimi içiçe olan kovanların yağmacılık riski varmı cercevelerin dik calıştırılma imkanı varmı kamyon içerisinde eni 150 cm yer kalırsa bal sağıma uygunluğu nedir kamyona yapılacak bu sistemde karayolları ruhsat iznine göre erı kolonilerinin sabitleneceği alan 10 m ye 255 bir alandır bu alanın sağı ve solu kovan hizmetinde kalan kısım bal sağım vs alanı olabilirmi kolonilerin calışacağı petek cercevelerin 5 bin adedi bilabileceğini hesaplamış olmakla birlikte bu hesabın sağlamasını siz yaparmısınız bu sistemde 12 adedx12 aded cerceveli bağımsız kovanlar olursa yağmacılık daha az olabilrmi veya kovan sağlıklı calışabilirmi hernekadar tasarı olsada siz bilen ve tecrübelilerden onay ve eleştiri bekliyorum şimdiden saygı ve sevgilerimi belirtir sizi ALLAHA cc emanet ederim

Merhaba Mustafakemalkoç,

Sözünü ettiğiniz konularla ben biraz ilgilendim. Bu forumda benzer konular daha önce incelenmişti. İncelenen bölümlerin bağlantısını (linkini) yazıyorum. Açıp incelerseniz., faydalanabilirsiniz.
(Bu başlıkları ayrı ayrı kopyalayıp google de aratın, bayağı kalabalık bilgi ve resim var.) Kolay gelsin.

ARICILIK KURUMLARI > Araştırma Merkezleri > Arı kamyonu Çalışmamız.
Taşımalı Arıcılık.

19:48:20https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,698.0.html

Konu Başlığı: Eski bir kamyona kovanları monte etmek
Gönderen: BilgisayarAmelesi üzerinde Haziran

TAŞIMALI ARICILIK VE SLOVENYA ÖRNEĞİ
Yazar Murat Çakır
Pazar, 29 Ekim 2006
15, 2008, 19:48:20

ali varol bey genel konulara size hitaben yazdım lütfen okuyup cevap bekliyorum bilgisayarı iyi kullanamadığım için iki sefer yazmak zorunda kaldım saygılar

Sayın Mustafakemalalkoç,

Verilen bir adresii nternette arayıp açamazsanız size yardım edemeyiz. Yukarıda verdiğim adreslerde sorularınıza yanıt olarak 10 sayfa bilgi var. !0 sayfa bilgiyi kopyalayıp buraya yapıştırmak imkansız değil ama zordur. Hem de önemli olan sizin balık almanız değil, balık tutmayı öğrenmenizdir. Yukarıda verdiğim 4 adresi internette açıp incelerseniz hem sorularınız cevaplanacak, hem balık tutmayı öğreneceksiniz.

Bu sayfadaki adreslerden birini kopyala, google arama bölümüne yapıştır ve ara. Bilmiyorsanız bilen birinden yardım alabilirsiniz adresleri açmak için.

Yada sol elinizle Ctrl tuşuna basıp aşağıdaki bağlantıyı bir tıklayın bakalım açılacak mı?

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=698.0

ali bey sözünü ettiğiniz site ve benzerlerini cok inceledim iki yazımıda okursanız iyi olur sizden tasarı hakkında eleştiri istedim arı kamyonu calışması tamamen demir yığını tekkatlı 80 aded olması ayrı bir zayıflık raylı sistemde iceri cekilmesi ise arı kayıplarının yanı sıra tarladan dönen arılar için yeri değişmiş kovan gibi felaket arac ruhsatı ise imkansıza yakın cünkü sahipleri cok zorlukla aldıklarını orada belirtmişler o çalışma ekonomikve işlev sel olarak olumsuz ordu arıcılık enstütütsü biraz daha ehven özbeklerin yaptığı biraz daha karavan şeklinde yapılanların iç görüntüleri kovanların arka kapak olarak acılmaları biraz daha ehven bu konuda teknik ve işlev acısından eleştirisel bilgiye ihtiyacım vardı hayırlısı size teşekkür ederim ,ilginizden dolayı

Bu tür taşımalı sistemler balkan ülkelerinde çok kullanılıyor. Beekeping Slovanya şeklinde aratırsanız bir çok resme ulaşmanız mümkün.

İlk defa üretilmiş bir şeyi teorik olarak eleştirmek, eksiklerini ya da fazlalıklarını söyleyebilmek oldukça zor birşey.

Bir program ya da bir makine mühendislerce tasarlanır, üretilir, protipleri oluşturulur ve hemen piyasaya sürülmez. Uzunca bir süre deneme aşamasından geçer.

Kağıt üstünde ya da teorik bilgilere dayalı olarak mükemmel diye niteleyebileceğimiz şey, gerçek uygulamasında fiyasko olabilir.

Ya da olmaz öyle şey bir işe yaramaz diyebileceğimiz bir şey de, mükemmel sonuçlar verebilir.

Bu tür ekipmanların ne derece kullanılabilir olduğu konusunda sağlıklı fikirler ortaya koyabilmek için, önce denememiz tecrübe etmemiz gerekiyor.

Ülkemizde seyyar taşınabilir arılıkların prototip örnekleri yapılıyor, elbette bunların eksikleri olacaktır.

Ama bir yerden başlanmış olması nedeniyle değerli çalışmalardır.

Arazide karşılaşılan problemleri çözecek ilaveleri de yeni gelenler yapar.

Sayın Mustafakemalalkoç,

Sözünü ettiğiniz arıcılıkla ilgili bir uygulamanın iyi anlaşılması ve eleştirilebilmesi için yazılı anlatım yanında ayrıntılı resim ve şekillerin de eklenmesi gerekir. Resim ve şekiller varsa gönderin, düşüncelerimizi söyleyelim.

Sözgelimi yazınızda Özbeklerin karavan şeklinde bir uygulamasından söz etmişsiniz. O uygulamanın resmi veya şekli var mı, gönderebilir misiniz? Resim olmasa bile nerede gördünüz, bir adres verebilir misiniz?

Diğer uygulamalar hakkındaki görüş ve eleştirilerinizden bazılarında haklı olabilirsiniz ancak farklı düşünülmüş ve emek verilmiş bir uygulamayı “demir yığını” şeklinde nitelendirmenizi doğru bulmuyorum. O arkadaş öyle yapmış; siz çalışın daha kullanışlısını yapın. Kolay gelsin.