Temel petek mi, kabarmış kırık petek mi ?

Elimde peteği alttaki tel altından kırılmış bir adet kabarmış çerçeve var. Sizce bu peteği mi kullanmalıyım yoksa kabarmamış ham peteği mi?

Başka bir deyişle, arıların çerçevedeki yaklaşık 1/3’lük eksik kısmı tamamlamaları mı kolaydır yoksa ham peteği sıfırdan kabartmaları mı?

Herkese iyi günler dilerim.

Bence kabartma hizlarinda fazla fark olmaz. Aralarindaki fark tertemiz bir petek veya 1/3 erkek gozlu eskimis bir petek olarak karsilastirma yapin. Ben olsam Kovan zayif ise kabarmisi verirdim ki hemen cilalayip yumurta atsin diye. Kovan kuvvetli ise ham petek verirdim

Yanıt için teşekkür ederim.

Kırılan parçayı bir kaç noktadan eritmek suretiyle tele tekrar tuttursam arılar kabul eder mi ?

Olabilir denenebilir. Ama çok sağlıklı olmaz yine düşer diye düşünüyorum

Sayın Neco Kovanınız hayırlı olsun. Bol bal alasınız. Kovanınız kaç çerçeve de .

Kovan mevcudu 7-8 çerçeve civarında ise duvarın içine Kılavuz çerçeve veriniz derim.

Yarım çerçeveniz kabarmış anladığım kadarıyla. Ziyan olmasın ondan faydalanayım düşüncesindeyseniz.

Yine duvarın iç kısmına 7 numara olan yere koyunuz. Arılar yarım çerçeveyi aşağı doğru kendileri örecektir.

Ancak erkek gözü olarak örebilir ler. Yani çerçevenin üst kısmı işçi arı gözü alt kısmı erkek arı gözü olmuş olur.

Ana arı yumurta atarsa erkek arı gözlerine erkek arı yumurtası bırakacaktır. İşçi arı gözleri ile erkek arı kurtçuklar kapandıktan sonra

Erkek arı gözelerini sır tarağı ile çıkartarak varroa mücadelesi etmiş olursunuz.

Tekrar kovana çerçeveyi verip diğer yavruların çıkmasını beklersiniz. Bal akım zamanında bu çerçeveyi ballığa koyup bal alırsınız.

Kılavuz çerçeve verirseniz daha sağlıklı gözleri düzgün yavru atılabilen çerçeveniz olur.

Arinin durumunu bilmek lazim. Kata veriyorsaniz verin kırık olani sezon sonu balıni alinca eritilecek mumlarin arasina atarsin.

Arı 12 çerçeve civarında ama kovanda 15 çerçeve var. Erkek arı gözü problemi dolayısı ile kırık çerçeveyi ballıkta kullanmak sanırım en iyisi.

Çok teşekkürler.

merhaba sayın neco böyle yarım çerçeveleri normal bir kovana verirseniz alt kısmını erkek gözlü olarak kabartır, fakat oğla verirsenin normal işçi arı gözü olarak kabartır karar sizin kolaygelsin.