Temel petekler arasındaki fark

Arıcı arkadaşlar arasında pıyasadaki temel petekler hakkında bazı ileri geri laflar ışıtırdım ama pek kulak asmazdım (yok fılan marka iyi deyil arı konmuyor)
Bu günlerde birebir yaşadım ,ben turkiyede en populer fırmalardan birinin temel peteğini kullanıyordum ,arıların mum u kabartmaya pek yanaşmamasını mevsime veriyordum,bir arkadaşın arılıkda iki arısı vardı ve arılıkaki en güçlü kovanlardandı, birinci ballığı tamamen doldurmuş ikinci ballık istiyordu ,arkadaşın arılıkda çerçevesi olmadığından kendi temel petek takılı çerçevelerimden o peteklere koydum tam beş gün sonra o arkadaş geldi ve istersen çerçevelerini geri vereyim dedi ,ballıkdan çerçeveleri aldık çerçevelerin altlarına biraz cık kabartma yapmıştı
Arkadaşın başka marka lı takılı çerçeveler 24 saat sonra aynı kovanda tamamen kabartılmaya başlanmış bazı çerçeveler yavru atılma seviyesine gelmiş birde çerçevenın tamamına eşit şekilde kabartma yapmış.
Bu durum tesadufmu diye denemek istedik başka bir kovana ballık attık 4 adet kabarmış çerçeve 3 bir markadan 3de başka bir markadan kabarmışların arasında dağınık olarak koyduk bir gün sonra fark açıkça göründü.

Aralarında sıcak - soğuk döküm farkı var mı? Sıcak döküm peteği sevdikleri ve hızlı kabarttıkları söyleniyordu. Denedim, sıcak döküm peteği daha hızla kabartıyorlar(dı).

Kullandığımız petekler sıcak baskı
Soğuk baskı kullanmadım ,daha ince olduğundan soğuk baskının katkısı fazla olabilir ve arılar daha az sevebilir.benim düşüncem.doğruluğunu bilmiyorum

Böyle bir kıyaslama keşke her mevsim başında yapılabilse… Mümkün değil.

Peki, hangi firmalara güveneceğiz?
Güvendiğimiz firmalara, her yıl ve her parti ürün için güvenebilir miyiz?

Diyelim ki çok titiz ve işbilir bir arıcıyız… Petek üreten firmaya gittik, çalışma sistemlerini anlattılar,
sterilizasyon kazanlarını da gördük…

Örneğin, 121°C sıcaklıkta ve 1 atmosfer basınç altında 20 dakika (enaz 15dak.) tuttuklarını, dinlendirme kazanında uygun
bir süre beklettiklerini, baskı sırasında kayganlaştırıcı olarak deterjan kullanmadıklarını vb nerden bileceğiz?

Güven, kontrole mani değildir, değildir de kontrol nasıl oluyor acaba?

Ben arıların saf ve temiz balmumunu tercih ettiklerini düşünüyorum (enazından benim tercihim böyle);
sıcak döküm, soğuk döküm ham petek arasında da yaptıkları bir tercih olabilir, bilmiyorum.

Sayın arıcıahmet arkadaşınızın kullandığı temel petekler sıcak baskı mı? Soğuk baskı mı? Muhtemelen sıcak 

baskıdır. Vaktin birinde Muğlalı gezgin bir arıcıdan denemek maksatlı almıştık. Gördük ki arılar denemek için vermiş

olduğumuz peteğe daha fazla teveccüh ediyor.

Sıcak döküm petek merdane arasında ezilmediği için, daha gevşek dokulu.

Bu yüzden arılar gerekli olan balmumunu petekten koparıp daha hızlı kabartabiliyorlar.

Malesef firmaların büyük olması, en kaliteli balmumunu kullandıkları anlamına gelmiyor.

4 sene önce İstanbul’daki büyük firmalardan birinden petek alan arkadaşlarımız da aynı sorunu yaşadılar.

Arılar peteği kabartmıyor, yanlardan aşağı dalak asıyordu.

Firmaya durum bildirildi. Firma hiç itiraz etmeden pardon getirin değiştirelim dedi.

Yeni petekler sorunsuz kullanıldı ama sezonda 20 gün kayıp oldu.

Bunun sebebi, arıcılık sektöründe kayıt dışının yaygın olması ve rekabetin fiyat üzerinden yapılması.

Arıcılar faturalı, garantili ekipman almayı tercih etse, olumsuzluk durumunda yasal olarak tazminat talep edebilir.

Benim görüşüm ham petek ne kadar kalın ise okadar iyidir.

Genelde kullandığım petek İstanbul’da fabrikası olan firma.

Ölçüleri 420x220 mm yazsada paketinde asıl ölçüsü 405x205 mm dir.

Bu en ve boydan kısalığı peteğin kalınlığında kullanıyorlar.1 kg da 14 adet var.

Bir başka firma Muğla’da fabrikası var.Ölçüleri 420x220 mm eksiksiz.

Ondada 14 adet var kg da.

Kalınlık farkı açıkça görülür.

Ham mum tel hizasından kesilmesi genelde bu ince olan peteklerde meydana gelir.

Bir başka kalite konusuna gelince ;

Paketlemede bile kalite farkı var.

İstanbul firmasının kolilerinin dip kısmında fazladan kalınca karton koyulur en alttaki petekler baskı sonucu şekil bozukluğuna uğramaz.

Muğla firması o inceliği bile düşünememiş kolinin alt kısmındaki 10/15 petek baskı sonucu kartonun ek yerlerinin şekline girip eğri büğrü çıkar

Çok mecbur kalmadıkça İstanbul dışı petek kullanmam.

Sıcak döküm-Soğuk döküm.

İlk defa sıcak döküm bir paket aldık, ham petek isteyenlere verdik ama sonuçları görmedim daha.

Arkadaşlar siz hangisini tercih ediyorsunuz? Neden ?

Kesinlikle sıcak.

Neden?

Bilmiyorum. :stuck_out_tongue:

22 lik aldığım petek 21 geliyor.sevindim gerçi alttan açıklık kaldı diye.

Kilo işi aldığımız için bir aldatma var sayılmaz.

Mustafa Bey, paketi tarttınız mı?

Üzerinde yazan ölçü tutmayan peteğin acaba söylenen kilosu tutuyor mu diye merak ediyorum.

Murat bey teraziye koyduklarını hatırlamıyorum,şu kadar dendiğini hatırlıyorum.

Bir daha gittiğimde ellerimle tartacağım şüphe düştü artık.

Bende bu defa Bursada üretilen peteklerden kullandım.
Sıcak döküm petekler.
Arının ilgisi ve kabartması gayet güzel.
Ama
Kiloda 13 tane diye hatırlıyorum.
Bir tane zarardayız anlaşılan.

Tane ile zararı nasıl değerlendirdiysek…

Temel Petek önemli.

Geçen yıl petek ihtiyacımı Bursa’dan karşıladım.

Eksik sipariş verdiğimiz için bir kısmını da Ankara’dan kurumsal olmayan arkadaşımızın firmasının üretmiş olduğu peteklerden temin ettik.

Aynı dönemde arılara verme ve deneme imkanımız oldu.

Kısaca Bursa’dan aldıklarımız çok iyi.

Diğerinden 40’a yakın çerçeveyi buzdolabını ziyarete gönderdik.

Bence Kğ’da 1 hesabı yapmayın. Kaybettirdiği zaman ve emekte cabası. :slight_smile:

Halil Abim
Kiloda 14 adet var dediler.
Benim aldığım kiloda 13
Kalite elbette
Ama
Bir eksik onu anlatmak istedim
Yoksa bir şikayetim yok.
USTA’lar her şeyi iyi düşünür.
Kornelden gelen topa kafa vuralım dedik
Top gene kornele gitti galiba.

Kiloda 13 ya da 14 olmasının önemi yok…

Bu eksiklik ya da fazlalık değil.

Esas sorun kiloda kaç tane sorusu ve buna verilen 14 cevabıdır.

Zorunlu kalmadıkça soğuk döküm kullanmam.
Sıcak döküm, kalın petek, tane çokta önemli değil.
Parafinsiz veya az parafinli inanmak zorundasınız, mecburrr.

Şimdiye kadar petek alırken hiç sormadım ,soğuk dökümmü,sıcak dökümmü diye? Bundan sonra bende soracağım. :wink:
Bazı petekleri arılar tel kenarlarından kesiyorlar, demekki bu petekler arıların istemediği petekler veya parafını fazla olanlar galiba! 8)

İlk kez 1 koli sicak döküm petek alıp denedik.

Sıcak döküm petek daha nazlı,kırılgan. İstediğiniz gibi eğip bükemiyorsunuz.

Kabartılma hızlarıyla ilgilide fark göremedik.