Temel Peteklere Tel Çekme

İyi günler

Bu yıl ihtiyacım olan temel petekleri satın aldım.

sonbaharda kaynatıp,çamaşır sulu bidonda beklettiğim,pürmüzle yaktığım çıtaları matkap ucuyla delerek

tel çekip bırakmıştım.

Hava sıcaklığı çerçevelere tel çekip,petek takacak kadar yüksek değil.

Hafta sonu telleri adaptörle ısıtarak gerdirdim.petekleride ne kadar evin için de de olsa az ısıyı

yükseltmek için saç

kurutmayla ısıtarak çıtalara taktım.

soğuk ortamda gerilen tellere takılan mumlar,kovana verildiğinde genleşerek daha sorun oluşturur.

İsmail bey, bazı teller, kalitesinden dolayı gevşiyorlar.

Söz temel petekten açılmışken bende bir şey sormak istiyorum.

Elimde geçen yıldan kalma temel petek var kalite güzel, renginde herhangi

bir dozulma yok, deneme amaçlı, dört beş tanesini arıya verdim, malesef tam tellerin

olduğu yerden petekleri kemirmişler. Bu olay nektar olmayışındanmı?

Yoksa, peteklerin eski oluşundanmı kaynaklanıyor?. Bilgisi oların dikkatine lütfen.

İyi günler

katlarda 2012 yılından takılı temel petekleri verdim sorun olmadı.

ilk temel peteği verirken şerbete o kovan için torpil yaparım.onlarda kabartarak cevap verirler.

kovanlar biraz sıkışmayınca vermeyin. Bu olay nektar olmayışından.

Nektar olmayışından dolayı arıdan görülen strese bağlı olabilir diye biliyoırum ben. Birde bazen mum firmaları, daha doğrusu merdiven altı petek imal edenler, daha fazla para kazanmak için peteğin içine epey bir miktar parafin katıyorlar. Biz anlayamıyoruz belki ama arı içinde fazlaca parafin bulunan peteği sarmıyor veya kesip atabiliyor. Belki bundan da olabilir diye düşünüyorum.

Yanılıyor veya bende yanlış biliyor olabilirim, okuyanlar lütfen yanlış yazdıklarımı düzeltsin.
Teşekkürler, saygılar

Nektar akışının az olduğu zamanlarda duvarın içine konan çerçeveler bala ulaşmak için deliniyor.

Bu dönemlerde temel petek takılı çerçeve duvar dışına verilmeli, kabarma gözlemlenince duvar içine alınmalı.

Ben kabarmaya başlayanı duvar içine alıp duvar dışına 1 tane daha ekleyerek aynı döngüyü uyguluyorum ve bu şekilde daha düzgün kabarmış petekler elde ediyorum.

Sevgili dostlar verdiğiniz yanıtlara çok teşekkür ederim.

Petek devamlı kullandığım, benim iyi olarak not verdiğim, bir firmaya ait.

Pek sıkıntı olaçağını sanmıyorum, nektar akışıyla alakalı olabilir, Ali beyin

dediğinide dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.

Hasan abi bilgim yok sadece tecrübemi paylaşacağım.

Bir önceki yıldan kalmış petekler doğal olarak soğuk bir ortamda beklediğinden gevrek oluyorlar. O şekilde alıp arıya verdiğim petelkler tahminimce tellerin ısınması ile anında kesiliyor deliniyor. Aynı tip petekleri dışarı koyup yumuşamalarını bekleyip arıya verdiğimde ise hiç sorun olmuyor.

İkinci olarakda tele peteği yapıştırırken telin ısıtılarak peteğin içine geçmesi sağlanırsa çok iyi oluyor.
Aksi halde mahmuz ile içeri sokulmaya çalışılan petek bazen görünmese bile kesiliyor, yırtılıyor, inceliyor. Arıya koyuncada kabartmak için üstüne arı birikmesi sonucu açılıyor.

Dediğim gibi sadece gözlemlerim bunlar. herhangi bir bilgiye dayalı değil.

http://i621.photobucket.com/albums/tt295/uzuner_fatih/Mobile%20Uploads/20150719_231230_zpsdnv2qujp.jpg

http://i621.photobucket.com/albums/tt295/uzuner_fatih/Mobile%20Uploads/20150719_231200_zpsrqgefmkk.jpg

Burda hazir tellenmis sekliyle satilan ham petek.
tel germeye gerek olmadan takmasi kolay.
ust citaya gelecek yerde teller kanca gibi, ust citadaki damaga yerlestirildikten sonra ince bir citayla cerceveye civilenerek mum sabitleniyor. Yanlardan pin yardimiyla mumu. Saga sola esnemesine mani olunuyor, arilar kabartana kadar.

Fatih, bu tip petek elinde kaç adet var?

Merak ettiğim petek yapıştırma hepsinde standart mı.?

Fotoğrafta göz içleri “Y”, ters olan var mı?

Mehmet bey,

(Y) Gözünüzden kaçmamış

hazır haldeki çerçevedeki petek,evet ters takılmış :slight_smile:

Arkadaki gözle çakışınca evet göz ortasında Y oluyor bunu benim arılarda yapıyor bir şeymi kaçırdım sorunmu var ?

sadece temel petek takarken (Y) nin ters olmasının arılar için daha olumlu olduğu.

Ben her iki resimdeki Y’leri de düz görüyorum, sıkıntı bende mi? :slight_smile:

Arılarınızın kendi ördüğü dalaklara bakarsanız daha iyi fikir verir.

hazır satılanların yatay olanlarıda var.

doğal ortamlarda barınan arılar genelde ters Y şeklinde ördükleridir.

geçen hafta yine mum aldim. 25 pound. 11.3 kg. Yaklasik 175 tane mum var.
30-40 tanesini taktim. Geri kalanlar elimde.
Mumun takilis yonu hepsinde ayni, gozler de.
ust kisimda tel kanca seklinde. Hepsinin yonu ayni.

Çerçevenin öbür yüzünden bakınca Y ters görünür. :wink:

Adem bey,yanlış tahmin ettiniz yine düz görünür.

ama iki elinizle ham peteği tutarken bir tur yukarı çevirdiğinizde ters görünür :wink:

İbrahim abi, eminiiim.

Ben çerçeveleri kovana yerleştirirken sağ tarafa düz, sol tarafa ters yerleştiriyorum. Çerçevenin yüzünü normal çevirince ters düz oluyor.

Yarın bir bakalı.

Bir Y için senimi kırıyım adem bey

hadi senin dediğin gibi olsun :smiley:

Ademcim arılığa gitmene gerek yok bir kağıda Y yap arkasından bak istersen…