Nektar olmayışından dolayı arıdan görülen strese bağlı olabilir diye biliyoırum ben. Birde bazen mum firmaları, daha doğrusu merdiven altı petek imal edenler, daha fazla para kazanmak için peteğin içine epey bir miktar parafin katıyorlar. Biz anlayamıyoruz belki ama arı içinde fazlaca parafin bulunan peteği sarmıyor veya kesip atabiliyor. Belki bundan da olabilir diye düşünüyorum.
Yanılıyor veya bende yanlış biliyor olabilirim, okuyanlar lütfen yanlış yazdıklarımı düzeltsin.
Teşekkürler, saygılar
Nektar akışının az olduğu zamanlarda duvarın içine konan çerçeveler bala ulaşmak için deliniyor.
Bu dönemlerde temel petek takılı çerçeve duvar dışına verilmeli, kabarma gözlemlenince duvar içine alınmalı.
Ben kabarmaya başlayanı duvar içine alıp duvar dışına 1 tane daha ekleyerek aynı döngüyü uyguluyorum ve bu şekilde daha düzgün kabarmış petekler elde ediyorum.
Hasan abi bilgim yok sadece tecrübemi paylaşacağım.
Bir önceki yıldan kalmış petekler doğal olarak soğuk bir ortamda beklediğinden gevrek oluyorlar. O şekilde alıp arıya verdiğim petelkler tahminimce tellerin ısınması ile anında kesiliyor deliniyor. Aynı tip petekleri dışarı koyup yumuşamalarını bekleyip arıya verdiğimde ise hiç sorun olmuyor.
İkinci olarakda tele peteği yapıştırırken telin ısıtılarak peteğin içine geçmesi sağlanırsa çok iyi oluyor.
Aksi halde mahmuz ile içeri sokulmaya çalışılan petek bazen görünmese bile kesiliyor, yırtılıyor, inceliyor. Arıya koyuncada kabartmak için üstüne arı birikmesi sonucu açılıyor.
Dediğim gibi sadece gözlemlerim bunlar. herhangi bir bilgiye dayalı değil.
Burda hazir tellenmis sekliyle satilan ham petek.
tel germeye gerek olmadan takmasi kolay.
ust citaya gelecek yerde teller kanca gibi, ust citadaki damaga yerlestirildikten sonra ince bir citayla cerceveye civilenerek mum sabitleniyor. Yanlardan pin yardimiyla mumu. Saga sola esnemesine mani olunuyor, arilar kabartana kadar.
geçen hafta yine mum aldim. 25 pound. 11.3 kg. Yaklasik 175 tane mum var.
30-40 tanesini taktim. Geri kalanlar elimde.
Mumun takilis yonu hepsinde ayni, gozler de.
ust kisimda tel kanca seklinde. Hepsinin yonu ayni.