temmuz 12 ve oğul

arkadaşlar,bir ay önce kat verdiğim kovanımın biri dün oğul verdi(kovan 15 çerçeveydi)oğul 3 çerçeve civarı.katı verdiğimde 15 gün kontrol ettim ana memesi yaparmı diye,yapmadı geçen 10 gün havalar serin ve yağışlı olduğundan kontrol etmedim,onlarda bunu fırsat bilip 2 adet memeyi dikivermişler,dikkatimi çeken oğul konduğu dalda iki ayrı grub oluşturdu,kovana alırken ana arıyı görmek için bakarken bir tanesini hızlı adımlarla kovana girerken gördüm,kafama takılan bu kovan yine oğul verirmi ballıktaki çerçevelerin hepsini kontrol etmem gerekirmi.teşekkürler.

kuluçkalıktaki çerçevelerin hepsini demek istemiştim.

Oğul vermiş bir arıda kontrol yapılmaz mı?

Vereni de çıkanı da kontrol etmek gerekir.

oğulu bugün kontrol ettim,ballı bir çerçeve verdim varova için körükle rulamit verdim,ana dumandan daralmış olmalıki uçuş deliğinden dışarı çıktı değişik hareketler yaptı ve tekrar kovana girdi,oğul veren kovanı da kontrol ediyim dedim daha kapağı açar açmaz sanki içerde ördek var gibi ana arı ötüyordu, karar değiştirdim siz ustalarıma danışmadan ne yapacağımıda tam olarak bilemediğim için kapağı geri kapattım,ben bu kovana nasıl bir müdahale yapmalıyım kısaca tarif ederseniz sevinirim,teşekkür ederim.oğul veren şu an 13 çerçeve civarı.

Büyük ihtimal ile sabah 8,30-9,00 arası o ördek gibi öten ana arı ile ona bağlı olan askerler kovanı terk edecek yani oğul verecek.Başka çıkacak ana varsa o da aynı yolu takip edecek,bir avuç arı kalıncaya kadar.
Çare…
Çare sizsiniz.
Bir ana kalıncaya kadar yüksükler temizlenecek.
Ustaların yorumunu almadan da işlem yapma.

bazen birden fazla anayla çıkan oğullar iki salkım oluşturabiliyor

siz iki meme vardı diye yazınca acaba dedim iki ana birden mi çıktı

oğul veren kovan vaklıyor deyincede görülememiş başka bir meme olasılığıda olabilir

sonuçta ahmet hocamın dediği gibi sabaha dikkat

oğul çıktığı gibi çabucak müdahale edip oğulun anasını alır arılarıda kovanın önüne silkelerseniz kokular ayrışmadan arıların çıktığı kovana girmesini sağlarsınız

teşekkür ederim cevaplar için,bende zaten yanlış bişey yaparım diye kuluçkalığa bakmadım,o iki ana memesi ballıktaydı onlarda çıkmış zaten ballık ta başka meme yok bundan çok eminim o çerçeveyi aldım çıkan memeleri bozdum ballıydı bende onu oğula verdim.

ballı çerçeveyi oğula vermekle iyi yapmışınız

oğul konusunda hiç tecrübem yok,mayıs ayında bir oğul durumu yaşadım forumdaki ustalarımın sayesinde deyim yerindeyse zımba gibi arılarım oldu,aslında bu oğul veren kovan için acil ve doğru bilgilere ihtiyacım var acil deyince ustalarımız biraz kızıyor ama mecburum bilgi almak için, forumdaki oğul konularınıda çok okudum ama panik yaptığımdanmıdır nedir bir türlü ne yapmam gerektiğini bulamadım.

Onlarda çokmış derken kovanda ana kaldımı acaba.

ahmet bey,resmen ördek gibi vaklıyor içerdeki ana,oğul iki grup halinde kümelendi,iki ğrubun arasında dalda 20 cm mesafe vardı ama ben bunları aynı kovana aldım kovandada bir sorun olmadı, gayet güzel bir şekilde dalak kabartıyor iki gündür,aklıma kötü senaryolarda gelmiyor değil acaba ilk oğul kaçtımı diye ama her gün arıları gözlemliyorum öyle olsa kovandaki mevcuttanda anlarım.

ustalarım,bugün sabah 9 da aynı kovan ikinci oğulu attı oda 3 çerçeve civarı,birazdan oğul veren kovanı tamamen boşaltıp bakacağım ana memeleri görürsem hepsini kırmalımıyım yardımcı olursanız sevinirim.

ana arı görürsen hepsini kır göremezsen bir tane bırak

Ana arı görürsen, memelerin hepsini kır. Göremezsen, bir tane meme bırak… :slight_smile:

bu arıcılık çok zevkli bir uğraş ama zor zanaat,kendimde RAPOR verme gereği duydum12 temmuzda çıkan oğulu kontrol ettim kovanda iki adet ana arı var hiç dokunmadım petek örmesi güzel kovanı sıkıştırdım kapattımbu sabah çıkan oğulu yerine yerleştirdim yarın kontrol edeceğimoğul veren kovanı kontrol ettim 9 çerçeve kalmış daha kapağı açtığımda analar yine ördek gibi vak vak lamaya başladılar,7 çerçede en az 15 adet çıkmak üzere ana arı memeleri vardı,çok dikkatli bakmama rağmen ana göremedim,tavsiyelere göre bir adet bıraktımeğer göremediğim içerde bir ana varsa bir tane meme de ben bıraktım bu kovan 3 gün sonra yine oğul atarmı teşekkür ederim.

Tural Kardeş ne yaptın sen
Üstadların affına sığınarak bunları yazıyorum.

1. "içerde 12 temmuzda çıkan oğulu kontrol ettim kovanda iki adet ana arı var hiç dokunmadım petek örmesi güzel kovanı sıkıştırdım kapattım*** bu ne demek anlamadım. niye 2 ana yanyana ananın birisini alsana
    2.memelerden bahsediyosun kırdığını söylüyosun. kovanları ayrı ayrı diyelimki numaralandırarak anlatsan.
    çünkü hiçbişe anlaşılmıyo
  2. sen bu sene oğula çalılştın Allahtan oğullardan bazılarını yakalayabildin.
  3. Biraz daha bilgi lütfen ayrı ayrı :slight_smile:

osman bey,kısaca tekrarlayım konu aslında anlaşılır bir biçimde ama…maddeler halinde şu şekil.
(oğul veren kovan 15 çerçeveydi)
1.madde:12 temmuzda oğul çıktı,iki ana oğulun içinde kendileri zaten birini atar yakında dışarı.
2.madde:bugün bir oğuldaha çıktı yarın kontrol edeceğim.(15 çeçevelik kovandan yine)
3.madde:oğul veren 15 çerçevelik kovanı kontrol ettim tabi 2 adet oğul verdikten sonra 9 çerçeveye düştü.
4.madde:kontrol esnasında 9 çerçeve kalan kovanda 15 adet çıkmak üzere ana memeleri vardı kovandaki anayı göremediğim için bir adet iyisinden ana memesi bıraktım.kısaca durum bundan ibaret.teşekkürler.

Tural Kardeş
“oğul veren kovanı kontrol ettim 9 çerçeve kalmış daha kapağı açtığımda analar yine ördek gibi vak vak lamaya başladılar”
Bu sözün hala geçerli ise Ahmet abinin söylediği yarın sabah yine gerçekleşecek değilmi ?
Bana sorarsan eğer aldığın oğullar önümüzdeki bahara çıkarsa zararın yok hatta karlısın :slight_smile:

osman bey,bende bunu merak ediyorum artık bekliyeceğiz sabah belli olacak memedeki ananın antenleri çıkmıştı bile birazdaha bekleseydim elimde doğacaktı :smiley: ahmet bey saat 8.veya 9 da oğul çıkacak demeseydi büyük ihtimalle kaçardı.ayrıca kendisine teşekkür ediyorum.oğullar bahara çıkarmı bilemeyiz nasip meselesi inşaallah çıkarlar.saygılar osman bey.

Bizden de bilmukabele Tural kardeş. Sakın beni yanlış anlamayın siz benden daha tecrübeli ve bilgilisiniz. Ben sadece meramınızı paylaşmak Bu aradada tecrübelerinizden faydalanmak istedim. :slight_smile:
Hayırla kalın .