Toprak (Bereket) TV de ana arı üretimi eğitim programları yayını

Değerli Arıcılar
Şubat ayı sonuna kadar Toprak (Bereket) TV de, her hafta Perşembe ve Pazar günleri 19:30-20:00 saatleri arasında “damızlık kafkas ana arı nedir? Nasıl kullanılır?” ve “Arıcıların kendi ana arılarını üretme teknikleri” konulu iki adet eğitim filmimiz yayınlanacaktır.
İlgilenen arıcı arkadaşlarımıza duyurulur.
MACAHEL Arıcılık A.Ş.

Sn. macahel arıcılık;

Sizin kim olduğunuzu öğrenmek isteriz.

Mehmet Ceylan doğru tespit mi?

Aslında neden gerçek isminizle yazmadığınızı da merak ederiz.

Bahsettiğiniz filmler sadece vizyon yaratır ama damızlık ana arı kullanımı ve ana arı üretimi üzerinde bir eğitim katkısı olacağını düşünmüyorum.

Kafkas arısının tanıtımı ile ilgili daha farklı eğitim çalışmaları yapmanız gerekiyor, geçtiğimiz yıllarda İller dolaşılarak bazı çabalar oldu ama görülen odur ki hedeflenen amaca ulaşılamadı…

Saf Kafkas ana arıyı, arı ürünleri üretiminde kullanan arıcıların varlığını biliyorsunuzdur umarım. Başarılı olması mümkün olmayan bu tekniği kullanan arıcının çevresine yapacağı negatif katkıyı hesapladınız mı?

Saf ismini duyduğunda arıcının nedense arı ürünlerinde bunların kullanılması gerektiği konusundaki bilgisizliğini sorgulayacak değiliz ama maalesef bu böyle.

“Saf aldık, hiç bal yapmadı hatta kışı bile çıkamadı.” söylemlerini sizde duymuşsunuzdur.

Saf Kafkas ana arı olarak nitelendirilen ana arıların yetiştirildiği damızlık materyallerin nasıl idame edildiklerini de merak ederiz?

“Kafkas melezleri ile çalışın” ifadesini kullanmak yetmez…

Kafkas melezlerinin hangi bölgede melezlendiğinin ne kadar önemli olduğunu kullanıcılarınıza anlatmalısınız.

Macahel’deki üreticilerden toplanan Kafkas melezlerinin İç Anadolu bölgesinde bile kışlama davranışlarını bizler yönetmekte zorlanırken, ülkemizin daha ılıman kuşaklarındaki durumu düşünemiyorum bile…

Eğer Kafkas melezi ile çalışılacaksa, bu melezlemenin arı ile çalışılacak bölgede yapılması gerektiğini üzerine basa basa söylemek gerekliliği ve bu konuda eğitim gerekliliği vardır ve bunu yapar iken Macahel bölgesindeki ana arı üreticilerinin üretim-satış dengelerini de bozmayı göze almalısınız.

Sahip olduğunuz ana arı yetiştirme konularındaki tecrübelerinizi yaymaktan imtina etmeyiniz.

Kafkas melezlerinin kışlatılması için gereken şartların nasıl oluşturulması gerektiği konusunda mutlaka çalışmalar yapmalısınız…

Elinizde suni dölleme imkanları var iken…

Kendi adıma bu imkanları yakaladığımda yapmak için 1 saniye bile düşünmeyeceğim melezlemeden bahsetmeliyiz.

Muğla bölgesinde 2 yıllık bir tarama süreci sonrası belirlenecek anaç kolonilerden üretilecek bakire Muğla hattı ana arıların Macahel bölgesine nakli sonrası damızlık Kafkas koloni erkeklerinden alınacak spermlerle suni dölleme yapılamaz mı?

Bu şekilde üretilecek melez ana arıların İç Anadolu bölgesinde çok başarılı olacakları düşüncesini taşıyoruz.

Eğer bu ve benzeri girişimlerde bulunmaz ve hala ısrarla ilk oluşum yıllarınızdaki stratejilerle devam ederseniz değişen iklim etkisini de gözönünde bulundurursak Kafkas ırkı ve melezlerine haksızlık edilmeye devam edilecektir.

Önerdiğiniz filmleri şahsen izleme imkanım yok ama umarım yeni bilgiler içeriyordur.

Toprak (bereket)  tv internet üzetinden izleme imkanı varmı ? nasıl izleriz.

http://www.berekettv.com/

Bende izleyemeyeceğimi sanıyordum ama ufuk açtınız bizlere de… ::slight_smile:

Benim ilğilendiğim '' Arıcıların kendi ana arılarını üretme teknikleri''   ufkumuzu biraz daha fazla genişletebilirmiyiz.

Güzel ve net. Önerilerde gönderilebilir. Teşekkürler.

Halil Bey,yüreğinize ve ağzınıza sağlık.Keşke herkişi düşüncesini bu kadar net ve düz ortaya koyabilse ne iyi olur.
Tek kelime ile tebrikler.

Dün internetten Sakarya gazetesine bakıyordum.09-02. Orada bir anne çocuklarını arıcılıkla okutuyor diye. Yanılmıyorsam ARTVİNde arıcılık firması.

Program başladı. :smiley:

Ne ana arı üretimi ama fosssssssssssssss

O imkanları versinler bana, Obama’nın Beyaz Saray’daki bahçesindeki kolonilerin ana arılarını Kafkas melezi yapayım…

amatörce ana arı üreticilerini okusalardı keşke…

halil abim yaparım derse yapar. Temanın bütün imkanlarını kullanıyorlar ama sonuç ortada. beni inandıramıyorlar…

İzlememekle doğrumu yaptık şimdi ?

Seyretmeyenler bir şey kaybetmediler bence.

İşte bilmek önemli değil anlatabilmek önemli.

Ellerinde bulunan alet, takım ve kovanlarla çok daha güzel yapabilirlerdi.

Ağır çalışan bir düzenleme var gibi gözüküyor.

kesinlikle haklısınız hiçbirşey kaybetmediler…

Arkadaşlar herkes mi tepkili? Kakası kendi bölgesinde değerledirelim derken biraz abartı mı oluyor ne? Şimdi diyeceksiniz ki bu işi yapanlar bölge ayrımı gözetmyor. Haklısınız tcaretin ahlakı olmuyor bazen malesef. Ama bu programı (seyretmedim ama) doğuda veya doğu karadenizde seyredenler fayda görmüş müdür acaba? Ne bileyim, Halil Bey gayet güzel sorular sormuş. Yazan Mehmet Bey ise onun bu şekilde yaz kaç yapacağını da sanmıyorum.

Bilemiyorum olayı nasıl irdelesek. Bu durum bizi kafkas düşmanı forum yapmasın da başka endişem yok.

Konu anlatılan ırk değil. Olmamalı bence.

Programı izleyen arıcıya ve dışarıdan bakan müşteriye yada arı ürünleri kullanıcısına pozitif  ne 

katkısı var bizim için önemli olan bu.

Bir ikinci konu yapılanları anlatırken, bir küçük ufuk açabiliyormu önümzüde yoksa bildik videolarda olduğu gibi kirli paslı maskelerin içerisinde uzun gagalı arı ırkının yaptığı balın çok üstün özelliklerinden mi bahsediyor sürekli ?

Kimseye karşı olmamak gerek ama sormadan, sorgulamadan yanında olmamızda beklenmemeli. 

Sayın Halil BİLEN sormuş gerekli olanları.

Benimde aklıma çok şey takılır bu konuda. Mesala yapılan seleksiyon çalışmalarını neden ıslah olarak tanımlar, ve büyük mesafeler kat edilmesi gereken süreler geçmişken neden hala bir tek tanımlı hibrit arımız olmadan yola devam ederiz. 

Yada bölgesel anlamda başarılı olabilecek melezlemeler üzerinde çalışmalar neden yapılmaz. Yapılıyorsa biz neden bu arıları görmüyor kullanamıyoruz. 

Yani açıkçası ırk işini arıcıya düşündürmeden sürekli olarak ihtiyacı olan kaliteli, bölgesine uygun ana arıyı sağlayacak sistemi kurabilecek kadar uzun zamandır, biz bu çalışmaları izliyoruz. Elimize her gecen broşürde verilen tarihler pek çok senedir çalışıldığını gösteriyor. 

O zaman doğal olarak şu soru doğuyor.

Bahçe nerede ? Ekilen fidan nerede ? Verdiği ürün nerede?

Genel konuşağım ama, görüp bildiğim odur ki

Ne bu forum camiası olarak, nede arıcılar olarak hiç bir ırka düşman değiliz.

Sadece verimli arıcılık yapmak, hangi ırkı yada melezlerini hangi bölgelerde kullanacağımızı bilmek, dolandırıcıların elinde yolunacak kaz durumuna düşmemek istiyoruz.

Birileri çıkıp verdiğimiz vergilerdende desteğini alarak tesisi, çitleştirme kutularını elindeki saf damızlık kolonileri, suni tohumlama imkanları ile gövde gösterisi yaparken 

Üretilen analardan verim alamayan üretici;

İzinsiz, belgesiz ve kontrolsuz üretilen cinsi belli olmadığı halde anası yurt dışından geldi diyerek, sakin diyerek, en iyi arı diye satılan ve devletine kuruş vergi ödemeyenlerin ürettiği arılara yönelmek zorunda kalıyorsa, o zaman bir tavır almak gerekmiyormu sizcede…

Aslına bakarsanız bu formda da farkına varmadan bazı ticari firmalara bedava reklam yapıyoruz. Örnek mi: saf bilmem ne ırkı arı alacakmış.Bilmemne ırkının melezi…

Adamın önüne sarıca arıyı koysan italyan sarısı diye yutacak aradığı ırka bak fotoğrafını görmemiş, birileri methetti diye peşine düşmüş.

Bu yazıları, bazı üretip satan arkadaşlar mı yazıyor diye şüphelenmiyor da değilim.

Arıları sınıflandırma işini bırakın da o işin uzmanları yapsın.Bizler balını yiyelim.
Ağzımızın tadı bozulmasın.

Hazır ana kullanan bir akrabama sordum hangi ırk ana alırsın diye.Elcevap; Cebime en uygun olandan dedi.Ortalama yılda 400 civarı ana alır, arı sayısının %40 yani.

Satılık … melezi ana .O kadar basit, nufus kaydı varmıki melezliği olsun.