Turuncu arılar

Arkadaşlar bugün kovanlarımı açtım ve genel durumlarına baktım.Durumları fena değil.1-2 çerçevenin iki tarafında birer avuçluk yavru var. Stoklar iyi sayılır. Kek verdim. Şuruplukları şurup ile doldurdum. Kovanların hepsini beşer çerçeve yaptım. Çerçevelerin iki tarafına strafor koyup boşlukları çuvalla doldurdum.Fakat arılara bakarken bazı arıların enseleri sırtları turuncu kırmızımsı olmuş. Bütün kovanlarda var. Polene bulanan arılar filan da değil bildiğin renkleri öyle. Acaba kış arıları mı bunlar.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Benimde dikkatimi çeken durum bu son çıkan arıların popolari ve genel görünümleri daha siyah özellikle popo kısımları, verilen varrova ilaclariylami alakalı veyahut kış arilarimi bu şekildemi anlamadım. Çünkü mart 'tan beri hiç bu görünümde arılar yoktu. Kovanin yarıya yakını bu şekilde değişti. Ağustosun sonundan itibaren varrova ilacı kullanıyorum.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Varroa’nın neye benzediğini biliyor musunuz?

O arılar yaşlı arılar, abdomenlerindeki tüyler döküldüğü için siyah görünüyor.

Bir tek kovandaysa uygun zamanda kovanı açıp bakın bakalım yumurta ve yavru var mı?

Bu dönemde yağmurların ardından kabaklarda çiçek açar.

Arılar bu büyük olan çiçeklerin içine girerler tozlar yapışır.

Yumurta ve yavru durumu iyi hatta el kadar dalak dahi örmüş suruplugun altina son beslenmeden sonra. Yarın diğer 2 kovanida inceler paylasirim.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

[emoji1] [emoji1] [emoji1]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Komik olan ne?

İsmail Bey arkadaşın varroayı bildiği muhakkak. Sorunuzu ‘hakir görme’ olarak algıladı.

İsmail Bey, daha önce açtığım ve sizinde cevaplanmış olduğunuz konu içerisinde varao mücadelesi yaptığımı yazmıştım. Siz böyle yazınca doğru söylemek gerekirse ilk anda dalga geçtiğinizi düşündüm. Fakat açtığım konulara yardımcı olmaya çalıştığınızı biliyorum kırdıysam özür dilerim…

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hocam arıların bulunduğu yerde kabaklar var. Fakat bu kabaklar yaz başından bu yana hep çiçekteler ve renkleri de sarı. Kovanlarda çiçek tozuna bulanan arıları daha öncede görmüştüm. Arıları biraz izlediğimde sarı renkli çiçek tozu taşıdıklarını gördüm. Fakat arılardaki renk kırmızıya çalan turuncu. Sanki kovanda farklı ırktan bir arı varmış gibi.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Rica ederim, sorun değil.

Başka ırkla çiftleşmiş olabilir mi? Bizim tanıdık da bir kaç kovan anadolu arısı getirmişti. Bunlardan oğul aldık. Aldığımız oğulların yavruları başka renklerde çıktı. Çevrede kafkas melezi arılar vardı, onlarla eşleştiler sanırım. Bir de ana arı bir kaç erkek ile çiftleşebiliyormuş. Belki farklı ırktan erkekler ile çiftleşip farklı renkte yavrular atmış olabilir.

Verdiğimiz gıdalar da hayvanların tüy ve renk yapısında değişmelere sebep olabilir. Köpeklerde bile havuç vermek veya barf yöntemi ile beslemek ciddi derecede tüy kalitesine etki ediyor. Belki de verdiğimiz vitaminli, proteinli kekler veya şerbetler daha canlı renkler almalarına sebep olmuştur.

Aynı durum bende de mevcut. Daha öncede yaşlı arı gördüm. Tüylerinin dökülmesiyle ilgili olabilir yinede kafama yatmadı.

Işin garibi bugün kontrolde poposu ve sırtı siyah olan arilardan var ama fazla miktarda değil. Bayaği azalmiş yaşli arılar olması daha mantıklı geldi ağırlıklı uçuş tahtasında görüyordum zaten. O da tarlaci ariyi destekliyor.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bir resim olsa…
Ne oldu ortaya çıkar.

Doğru dediniz. Umarım yakında paylaşacağım.


https://i.hizliresim.com/8NPDra.jpg


https://i.hizliresim.com/DyB4AO.jpg


https://i.hizliresim.com/mJ41DR.jpg

Bu gibi arılar daha önce dikkatimi çekmedi. Bunda yine 1 halka mevcut turuncu renk hakimiyeti var. Bazılarında 1 halka dahi yok. Olmayanlardan denk gelmedim bu sefer.

Formik asit uygulaması sebebiyle oluyor olabilir mi ? Sebebi nedir ?

Bu fotoğrafta anormal bişey gözükmüyor.
Tam net değil ama tüysüz yani yaşlı tarlacı arıya benziyor.
Yaşlı tarlacı arılar genelde bu şekilde olurlar.