Uğraşmaya Değer mi ?

Şu an elimde kılıç diye tabir edilen kovan var ve denildiği gibi çok sert bazen bakmaya bile üşeniyorum bal verimi iyi olsa bile bu arılarla uğraşmaya değer mi yoksa ananın kafasını ezip arı cinsini değiştirmek mi lazım.

Dur hele Hilmi iki kovan Ar’ın var birinin kafasını kopartıyorsun biraz antrenman yap zoru kolayı kıyasla ileride tecrübe edince çok kafa koparırsın.

Abi geçenlerde biri ayağımı soktu 3 gün ayakkabı giyemedim biraz onunda etkisi var sanırım :smiley: Doğru diyorsun biraz daha antrenman yapayım.Peki abi siz böyle hırçın arılarda ne yapıyorsunuz

Arının fena oluşu birazda ana arının çiftleştiği erkekler ile de alakalıdır.

Hırçın cinsli erkeğin dölleri bitiminden doğacak arılar biraz daha uysallaşır.

Bir arı sokmakla arının sert olduğu anlaşılmaz.

İlerde çok arı sokacak ama aldırmayacaksınız.

Bak Hilmi mümin abin ne güzel açıklamış bu tür dönemler olabiliyor tabi başka nedenlerde olabiliyor senin yapman gereken gözlemlemek ne zaman nasıl huyu suyu değişiyor,arılında kovan kapağının altına bir ajandam olacak her gittiğinde not alacaksın, bizim ne yaptığınıza gelince hemen kafa kopartmıyoruz gözlemleyip not alıyoruz.

Beni geçen yıl kovanın birinin ilkbahar bakımını yaparken 40-50 arı soktu. Önce dedim bir sinek ilacı sıkayım şu kovana hepsi gebersin. Sonra dedim hava soğuk, rüzgarlı ondandır dedim. 1-2 ay gerçekten hırçındı arı ama sonra uysallaştı.
Demem o ki kovanı açtığın zaman havanın soğuk ve rüzgarlı olması, vahşi hayvanlar tarafından kovanın rahatsız edilmesi gibi birçok sebep arının hırçınlığında etkili. Birde kraliçenin çiftleştiği erkeklerde etkili olabiliyor. Farklı erkeklerden doğan işçi arılar farklı karakter sergileyebiliyor.

Timur hocam son noktayı koymuş, benimde eklemek istediğim bir kaç nacizane önerim var. Sürekli aynı maske ve eldiven kullanıp yıkamıyorsanız bununda etkisi oluyor.Kalan iğnelerden biz hissetmiyor ve farkına varmıyoruz ama arı bunları fark edip kokudan dolayıda hırçın olabiliyor