Arkadaşlar sürekli mesajlarımızda sizin bölgenizde farklı olabilir ile biten veya başlayan yazıar yazmak zorunda kaldığımızı fark ettim. Acaba foruma katılan arkadaşlar bir mesaj ile arıcılık yaptıkları bölgeyi (marmara, ege gibi değil) da kapsamda yazsa ve bununla birlikte arıların doğal oğul dönemlerini de belirtse en azıdan gidip gördüğümüz ama arılar açısından nasıl bir bölge olduğundan bilgimiz olmayan yerleri de az çok tanısak. Belki de konuya yeni meraklanan arkadaşlar da belli bilgileri almış olurlar.
Konuyu ben açtığıma göre ilk ben başlayayım bari…
İl : İstanbul
İlçe: Silivri
Arılarımın genel bölgesi : Marmara sahiline yakın, ağaçlar arasında bir bölge
Doğal oğul dönemi: Nisan 25 - Mayıs 30
Ana bal akım dönemi:
Kanolada : Nisan 5 - Mayıs 10
Ayçiçeğinde : Temmuz başı - Temmuz sonu
Ara dönemlerde mera çiçekleri
Hakan Bey konuyu açmış fakat ne yazık ki devamı gelmemiş.
Şimdilik altı binden fazla üyeye sahip olan bir ailenin birikiminin değerli olduğunu, bu birikim doğru biçimde kayıt altına alındığında önümüzdeki yıllar için önemli bir veri bankası oluşturacağına inanıyorum.
Her geçen gün bilimsel uygulamaların daha çok yaygınlaşacağını umduğumuz arıcılık alanında, doğrudan gözleme dayalı verilerin akademik bir değer taşıyacağını da düşünüyorum.
Bu bağlamda, her arıcı kardeşimiz fakat özellikle de sessiz çoğunluğu oluşturan arkadaşlarımız gördükleri oğulun çıkış gününü, görüldükleri saati, il/ilçe/köy adını yazsalar iyi bir birikime kavuşulmuş olmaz mı?
Biliyorum biraz gecikmiş bir öneri ama hiç değilse yakın tarihli gözlemler unutulmadan kayıt altına alınabilir.
Belki ileride bir “oğul haritası” da oluşturulabilir.
İl: Kastamonu
İlçe: Cide
Arılar cidenin orman ve kaya dibinde bir köyünde.
Tarımsal ilaçlama yok, organik üreticiler için nefis bir yer. Delibal ve kestane balı üretmek için oldukça uygun hatta boşalan biryer bile mevcut.
Olumsuz tarafları: Yağmur çok sık yağar, kar yağdığında en az 1 metre olur. Geçen kış 3 metreye ulaşmıştı.
Genel oğul dönemi:
20 Nisan - 30 mayıs
Ana bal akım zamanı:
15 haziran - 15 temmuz
Birilerinin işine yaraması umuduyla, saygılar…
Muharrem Bey, ilginize teşekkürler ama bence genel oğul dönemi tarihlemekten çok sizin bölgenizde oğul gördüğünüz günün tarihini not etmek daha doğru. Böylece birileri ilerideki yıllarda meteorolojik verilerle oğul çıkan tarihleri yan yana koyarak karşılaştırmalı bir çalışma yapabilir.
Örneğin,
Ankara/Ayaş/Ortabereket 28.05.2012 saat14.20 biçiminde tutulan bir kayıt basit fakat işlevsel olabilir.
Bu verileri toplamak bize kişisel olarak hiçbir yarar sağlamayabilir ama kayıt altına alınan her verinin değerli olduğunu düşünmekte yarar olmalı…
Selamlarımla,
Bugün İstemi Pektaş Beyle telefonla konuşurken mevsimden, çiçeklenme zamanlarındaki sapmalardan ve de bu yıl hiç oğul görmediğimizden söz ettik.
Yanılmışım…
Emekliliğinde boş veya ham petek takılmış çerçeve deposu olarak hizmet vermeye devam eden gardrop bölmesine oğul girmiş. Kapak kapalı olmasına rağmen, yan taraftaki cıvata deliği yeterli olmuş.
Bu durumda tarih düşeyim:
Ankara / Batıkent / U. Mumcu Mahallesi
05 Haziran 2012, saat bilinmiyor.
Dolaba en son pazar günü bakılmış olduğu ve yarım ham petek kabartıldığı için oğulun bugün geldiğini tahmin ediyorum.
Karanlık olduğu için yeterli gözlem yapılamadı ama tahminen 4 - 5 çerçeve…
İl: Konya
İlçe: Çeltik
Genel oğul dönemi:
15 mayıs - 15 haziran
Ana bal akım zamanı:
15 temmuz-20 ağustos
bizde biraz katkıda bulunalım, saygılar…
Rüştü Bey, teşekkürler ama bu tarihi değil sizin oğul aldığınız tarihi gireceksiniz.
27 Mayıs 2012 gibi… ![]()
Saat ve koloni büyüklüğünü de girebilirsiniz.
Yer Mustafakemalpaşa,
Bursa İzmir karayolu kenarı ilçeye 5 km.ova bal özü akımı ağustos sonuna kadar devam ediyor.
İlk oğulu 25 nisanda aldım(bölmelerden çıkan küçükleri saymıyorum ki üçünü ben aldım biri arkadaşın kovanına girmiş kaçanları bilmiyorum)
Birkaç oğulu da kaçırdığımı zannediyorum,analar yenilendi.
Geçmişte 10 Ağustos ta da oğul aldığım oldu.
Afyon /Sandıklı Rakım 1233
Oğul senesine göre değişien bir durum.
Örneğin geçen seneki vermli ve bol yağışlı yılda burada 30 hazirana kadar hala oğul çıkıyor du.
Ama bu sene mayıs döneminde havaların bir anda 25 gün gibi bir süre ciddi soğık gitmesi kovanları alt üst etti.
Öyleki bölme yapılan arılar soğuktan kireç hastalığın kapıldı ve gelişimleri durdu.Hatta geriliyorlar bile.
Bu sene biraz sıkıntılı muğladan gelen arıcı abilerde bu kanatte, öyleki 2 gün öncesine kadar arılar ölmesin diye şerbetleme yapıyorlardı.
Sandıklı bölgesinde 15 Mayıs 30 Haziran arası çoğunlukla oğul çıkış zamanı.
Başlıktan tasarruf edip yenisini açmayınca böyle oluyormuş demek ki…
Dostlar, sadece oğul aldığınız tarihler lütfen…
Katkılarınıza içten teşekkürler…
Yaaaa, organizasyon zor iştir…
Selamün Aleyküm kardeşlerim.Benim eski ve boş kovanlarımdan birine 3-4 gün önce 3 çıtalık bir oğul geldi ancak 3 gündür kovan ağzında kalabalık vaziyette beklemekte.Aynı günde 3 çıtalık başka bir oğulda diğer boş kovanlarımdan birine girmişti o da çok güzel işlemekte.Şimdi merak ettiğim kovan ağzında bekleyen arının derdinin ne olabileceği, arıyı bir kez kontrol ettim kovan içeriside çok hareketli.Ancak arı 3-4 çıtalık ben 3 çıta koydum yinede.Yorumlarınızı merak ediyorum.Bol kazançlar kardeşlerim.
şanslısınız kovanları arı ile doldu şimdi.
Kapısı kalabalık olan kovanda ana arı var mı?
kolay gelsin arkadaşlar.ben ilk oğulu 19 mayıs 2012 tarihinde son oğuluda 25 haziran 2012 tarihinde aldım.birecik/ş.urfa arılığım fırat nehrine 2 km mesafede.5 eylül polen gelişi çok hızlandı arılar son dönemleri sanırım.
Ben orhangazıde dün 5 nısan2013 ilk oğulu aldım.
Bugün Arılığın önünde çerçevelere temel petek takıyordum tam 5 metre yakınımda çalılara bir oğul konmuşdu farkında deyildim orda nekadar kaldı bilemem kalkışını duydum ama sen durdur durdurabilirsen.
Oğul gidiyor ben gidiyorum tahmını 700 metre kadar gitti eski bir arılıkda çok eski kovanlarvar birbirüstüne yiğilmiş kovanlar çerçeveler etrafda dağılmiş mumleri güve yemiş anlıyacağınız tam bir arılık harabesi .
Benim oğul o yığın kovanların kenarında deyilde orta yerinde birkovanvarki içinde 5 çerçeve var petekleri güve yemiş fare kağıtları yığmış yuva yapmış gelde sen o kovana gir
Arılığın sahıbını aradım bulamadım bir bayan biz bakıyoruz buraya dedi oğulu al bende oğulu aldım.
Birde derizki kovan temiz olacak güve olmıyacak,fare pıslığı olmıyacak
Yahu benim arı bukadar madara arımıydıki oraya gidip yerleşti.
bölge tıpatıp aynı
geçen sene benim hatam sonucu sıkışan kovan 13 mayısta oğul verdi
bu sezon ilk gördüğüm veya duyduğum oğul tarihini de eklerim
Yahu benim arı bukadar madara arımıydıki oraya gidip yerleşti.
ariciahmet Abi,
Yerini beğenmişlerdir. Manzara, işleklik, ne bileyim… ‘‘Onarılınca çok güzel olur’’ demişlerdir. ![]()
konuyu hortlatmak gibi olacak ama keşke devamı gelebilseydi.
Adana Karaisalı ilçesi. Mevki Çukurovanın bitimiyle Torasların başlangıcı gibi bir bölge. Geçiş bölgesi diyebiliriz.
Bu yıl ilk oğulu 18 Nisan 2014’te bir karakovandan aldım.