Üst katta çıkmayan yavru gözleri

Arkadailar ben biliyrsunuz yeni yim bir kovanla başladım kaldığım yer şurası ilave attıktan sonra aşagıdan 2-9 çektikten sonra yavru gözleri kapalı 2 çıta daha çektim fakat 21 gün geçmesine rağmen iki çıtanın ortasında kapalı yavru gözü gördüm etrafı ballı ortası çıkmamış yavru gözleri çıkarmı yoksa arılar temizlermi bir yardım ne yapayım teşekürler…

Sayın gunaycan1,

Yaptığınız işlemleri biraz eksik anlatmışsınız…
Buna karşın, yaptığınız uygulamalar nedeniyle bazı endişelere kapıldım; bazı uyarılarda bulunmak istedim.

• Kuluçkalıktan alıp da ballığa koyacağınız çerçevelerin hangileri olması gerektiği konusunda takıntıya kapılmayın.
  • Kuluçkalıktaki çerçeveler arasında açıklık bırakmayın.
  • Kuluçkalıktaki ve ballıktaki kuluçkalı çerçeveler arasına temel petekli çerçeve koymayın.
  • Kovana gereğinden fazla çerçeve koymayın.
  • Ankara’da Temmuz ayında kovana temel petekli çerçeve verilebilmesi için çok özel koşullar gerekir; kısacası Temmuz’da, Ankara’da, kovana kat verilmez.

Kuluçkalığa koyduğunuz ilk iki ve son iki olmak üzere toplam olarak dört çerçevenin durumlarını, ballıktaki çerçevelerin durumlarını (arı yoğunluğu, kabartılma düzeyleri, petek gözlerindeki bal ve çiçektozu yönünden) değerlendirebilir misiniz?

Sayın gunaycan1,
Bu işlemleri çok önceleri yapmalıydınız… Demek ki, uygun zamanda yeterince gelişememiş…
Mart ve Nisan aylarında kaç çerçeveyi sıkı sıkı dolduran arısı vardı?

Kovanda yeterince arı varsa o kapalı gözlerden arılar çıkar;
yoksa, içindeki yavrular ölür…

Doğal koşullar altında, Ankara’daki bir koloni, bu tarihten sonra kendiliğinden gelişmez…
Koyduğunuz temel petekler yeterince kabartılmadıysa, iki seçeneğiniz var: Ya düzenli olarak besleyeceksiniz ya da fazlalık çerçeveleri alacaksınız.

Kolaylıklar dilerim.

hocam 4 çıta koydum haziran sonu falandı besliyorum kovanıda zaten haziran 15 te aldım bilmiyordum biraz geç almışım ama satan da söylemedi şöyle olur böyle olur diye doğru bir bilgi vermedi yörede muğlalı birisi göçer şekilde arı getirmiş bende 1 kovan aldım öğreneyim diye işte aşagı yumrtalığa hangilerin arasına temel petek koyma diyorsunuz anlamadım araları alt kat 10 çıta kabartması iyi idi en son kata çıkınca yumurta filan iyi idi yani kovan da arı sayısı iyi üste altta bayağı var

Hocam bu hafta sonu yine çıkmamışsa alayımmı o çıtaları etrafını bal ile doldurmuş ortası lokal aolarak kapalı yavru gözü ne dersiniz ballar sağlammıdır alırsam

Yılın hiçbir günü arı almak için geç değildir; ancak her günün ve her yörenin kendine özgü bir durumu vardır.
Haziran ortalarında alınan bir koloninin arı ürünleri üretmeye hazırlanmış olması gerekirdi. Yani hastalık etmenlerinden, arı parazitlerinden olabildiğince arındırılmış, arı nüfusu artmış, her bir çerçevedeki arı yoğunluğu yüksek bir koloni…

O tarihten sonra genellikle arı nüfusu artmaz, sabit kalır; yeni yavrular ölenlerin yerini doldurur. Kolonideki tarlacı arıların getirdiği balözü, bal olarak petek gözlerinde depolanmaya başlanmıştır. Çam balı üretimine odaklanmış olan arılarda bu süreç daha uzun sürebilir; çünkü çam balı üretimi yaz mevsimi biterken/bitince başlar.

Beslemeniz iyi olmuş.
Yumurta, yirmibirinci gün arı olmalı. Kuluçka dönemi kaliteli geçmediyse iki gün daha uzun sürebilir. Daha da uzun sürerse sorunlar çıkar.

Kovanın taban tahtasının üstündeki zemin kata ‘‘kuluçkalık’’ diyoruz. Bunun üstündekilere ise ‘‘ballık’’… Birinci ballık, ikinci ballık vb.

Petek gözlerinde yumurta, kurtçuk, pupa bulunduran çerçevelere ise ‘‘kuluçkalı çerçeve’’ ya da ‘‘yavrulu çerçeve’’ diyoruz.

Kovanın kuluçkalığında da olsa, ballığında da olsa kuluçkalı çerçeveler birbirine bitişik olarak bulunmalı; kuluçkalı çerçeveler arasına temel petekli çerçeve konulmamalı.

Ballar sağlamdır. :slight_smile:
Umarım pupalar da sağlamdır ve hafta sonu kontrolünüzde boşalan yerlerin balla doldurulmuş olduğunu görürsünüz.

inşallah hocam peki çıkmamışsa yavrular ne yapayım birde ham petek nereye verilir ozaman kuluçkalı olanlar dediğinize göre aşagıda ballıga petek çekerken pupalı olanları kapalı çekersek çektiğimiz yere ham petek versek olmazmı tam anlamadım birde hocam bunun şimdi yaptığı ballar benim beslememden dolayı oldu değilmi ilginize ayrıca teşekür ederim.

çıkmamışsa yavrular ne yapayım
Hafta sonunda da çıkmamışlarsa çıkmayacaklar demektir…
Bir bıçağın ucuyla açıp kontrol ettikten sonra kazıyıp temizlemeniz gerekir.
Bu durum kovandaki arı sayısının kovandaki çerçeve (petekli çerçeve) sayısına göre çok az olduğunu gösterir.

aşağıdan ballığa petek çekerken pupalı (kapalı) olanları çekersek, çektiğimiz yere ham petek versek olmaz mı?
Genellikle olmaz; bazan, tesadüfen olur…
İlk iletinizdeki 2 ve 9 numaralı konumlar kuluçkalıkta temel petek koymaya en uygun yerlerdir. Çünkü anaarı, yumurtlamaya kenarlardan değil, ortadaki çerçevelerden başlar. Dolayısıyla örneğin 9 numaralı yere konulan temel petek, yavrulu çerçevelerin yani kuluçkalı peteklerin arasına konulmamış olur.
Koloni Yönetimi konularını incelerseniz daha ayrıntılı bilgilere, uygulama yöntem ve gerekçelerine ulaşabilirsiniz.

bunun şimdi yaptığı ballar benim beslememden dolayı oldu değil mi
Yaptığınız beslemeyle doğru orantılı olarak, biraz öyle olmuştur. İlk yıl için hoşgörülecek bir durum.

tamam hocam hafta sonu yine size cevap niteliğinde bilgi vereceğim eğer çıkmamışlarsa o çıtaları çekeyim alayım değilmi ilginize teşekürler buarada şekerden balyapmayıda öğrendim galiba

Şekerden bal yaptırmanın en masum biçimini… :slight_smile:

Toplam kaç kg şeker vermişsinizdir ki…

Arıların çıkmamış olduklarını görürseniz, bir bıçağın ucuyla açıp kontrol ettikten sonra kazıyıp temizlemeniz gerekir.
Temizledikten sonra bunları kovana koyup diğer çerçeveleri, özellikle son konulan temel petekli çerçeveleri kontrol edin.
Alacağınız çerçeveler ya tamamen boş petekli çerçeveler olsun ya da en dolular…

Balözü geliyorsa hiç almayıverirsiniz. Orada ve ogün nasıl isterseniz…

tamam hocam kazıyıp koysam da olur alsam da olur değilmi toplam 10 kğ şeker filan olmuştur bu zamana kadar nasıl sizce

Görmeden karar vermek doğru olmaz…

Haziran, Temmuz için 10kg şeker çok…
Bu kadar beslenen bir koloni daha fazla gelişmiş olmalıydı.

Son durumunu görelim…

tamam hocam çok diyosunuz ama verdikçe yiyolar bunlar haftada 1.5-2 olsa yaklaşık okadar şeket tamamen sahte bal ozaman demi hocam

Arılar açgözlüdür; doymak bilmez, verdikçe alırlar.

Besleme biçimine ve zamana, çevre koşullarına bağlı olarak verdiğimiz besini yavru üretiminde kullanır ya da petek gözlerinde depo ederler.
Bu durum koloninin sağlıklı olduğunun göstergelerinden biri olarak yorumlanmalıdır.

Yeni alınmış bir koloninin büyük olasılıkla besin stokları yetersizdir. Yapılan uygulamalar da alınan sonuçlar da sadece yolgösterici olarak yorumlanmalı.

Besleme konularını inceledikçe göreceğiniz gibi ağırlıklı besleme, sonbaharda yapılmalı. Sonbaharda yapılan besleme ile hem yavru üretimi hem de stok tamamlama amacı güdülür. İlkbahar beslemesinde ise amaç, koloniyi yavru üretimine teşvik etmek olmalıdır. İlkbaharda verilen besinler tüketilmeli; depo edilememeli.

Siz önce Arıcılık gen tr nin önsözünü bir okuyun ondan sonra kafanızdaki soru işaretleri azalacaktır.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3836.0 :-\

Siz önce Arıcılık gen tr nin önsözünü bir okuyun ondan sonra kafanızdaki soru işaretleri azalacaktır.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=3836.0 :-
burayı inşallah seneye okuyup uygulayacağım sıfırdan başlayıp tek tek öğrenerek hocam