Oksalik asit diğerlerine göre çok daha masum ve aynı etkiyi yapıyorsa,neden o zehirleri kovanlarınıza sokuyorsunuz sevgili arıcılar
Sanırım ilk etmen bilinmemesi. Ben bu forumu takip etmesem bir çok uygulamayı öğrenemem. Bir diğeri geçmişten gelen alışkanlıklar ve bunların daha kolay elde edilip uygulanabilir olması. Asitlerin uygulayıcıya verebileceği zararlarda korkutabilir.
Özgür bey yorumun için teşekür ederim…
Ben de bilinmemesine bağlıyorum. Bence ruhsatlı olmak şartı ile sezonda 1’den fazla etken madde kullanmakta fayda var.
Bir sezonda 4 değişik etken madde diyor ustalarımız.Hepsi uygun zaman ve şartlarda yapılacak,formik asitin uygun sıcaklık değerlerinde etkili olması gibi...
Şöyle bir örnek yapalım:
İlk baharda önce amitrazlı bir ilaç (Amitraz yasaklandı yerine ona yakın bir etken maddeli ilaç ) , havalar ısınınca formik asit.
Hasattan sonra formik asit, arkasından flumetrinli bir ilaç.
Kışın oksalik asit.
Bu yazdıklarım normal olabilecek bir uygulama.
Arada bir pudra şekeri dökmek.
Baharda erkek gözlü petekleri kesmek, hatta kovan güçlüyse işçi gözlü petekler bir imha edilebilir.
Arada kurumuş bitkiler yakılıp dumanı verilebilir.
Bilinmesi gereken ana balözü akımında hiç bir ilaçlama yapmamak.
İlk baharda önce amitrazlı bir ilaç (Amitraz yasaklandı yerine ona yakın bir etken maddeli ilaç ) , havalar ısınınca formik asit.
Merhaba Murat hocam amitraz içerikli ilaç bir ara piyasada yoktu teknovet firması tekrar üretime başladı.Şu anda piyasada gene yok ama bugünlerde yeni üretim ürünlerin piyasaya verilmesini bekliyoruz...
flumetrin ve amitrazı çıkarın artık hayatınızdan, farklı etken maddeler kullanmak istiyorsanız,kışın oksalik,baharda formik,sağımdan sonra timol,sonbaharda formik… AÇIKÇASI AMİTRAZ VE FLUMETRİN İLAÇ KULLANAN ARICI ARKADAŞIM DAHİ OLSA BALINDAN YİYESİM GELMİYOR…
Her bölgede timol etken maddeli ilaç vermek sıkıntılı hele bir da geç kalırsan yağmaya hazır ol.
Az da olsa sürekli bal özü akımı oluyorsa bir şey olmaz ama akım sıfıra yakınsa tehlikeli olabilir.
Timolu azar azar dozlarda 4 seans yapınca sıkıntı olmuyor murat hocam…sıkıntı her zaman doz aşımında oluyor…
SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İsmail Bey merhaba,
“…azar azar doz…” dediğinizi birazcık açarmısınız. Uygulama yöntemi, kullanılan timol miktarları vs.
4 seans yapınca sıkıntı olmuyor
Burayı da birazcık açmanız mümkünmü acaba. Seansar arası boşluklar, seans süreleri vs.
not:
Timolü rus kaynaklar/araştırmacılar +7 ~ +27 derece sıcaklıklar aralığında kullanılmasını tavsie etmektedirler. Ayrıca, timol balda kalıntı yaptığ da ifade edilir, eğer bal sağımına en az 7gün kala tedaviye sonverilmez ise, analizlerde thymol görüldüğünü ifade edilir.
…send from my device with using Tapatalk Pro
Merhaba timol bilindiği üzere keskin kokulu bitkilerden elde edilir ve en yüksek dozu kekikte olduğu belirtilmiştir, ilk timol uygulamamı geçen yıl nisanda bir arıcı marketten denesemmi acaba diye almıştım,koklayınca bu bildiğimiz kekik kokuyor dedim ve bir kovanın alt çekmecesine bir kavanoz kapağınin içine 2 adet pepsi şişesi kapağı döküp çekmeceyi kapattım,15 adet civarı dökülmüştü, bala gidiyoruz bu şişeyi sakliyım sonbaharda kullanırım derken kardeşim bulmuş ve su ile karıştırıp köpeyine spreyleniş ve birsürü pire ölmüş,bende bidaha bulamayınca kendim ürettim zeytin yağı ve kuru kekikle yaptım,bir fırça ile örtü bezinin altını 3-4 fırça hafiflen attım iyi dökulmeler olmuştu,bunuda sayfamda paylaştım…keskinlikteki kastım koku keskinligidir doz yani,çok keskinse miktarı azaltabilirsiniz-ki arılar çok tepki gösterir ve kovanlarıniz alt çekmeceli ise kontrol elinizdedir…
Formik asit, oksalik asit, timol etken maddeleri ve esansiyel yağlar kullanarak bir şekilde mücadele edeceğiz artık. Bunlarla beraber arımızı da ıslah etmeliyiz. Varroaya daha dirençli olan arıları çoğaltmamız lazım. Ülkemizde ırk karmaşası var. Bir çok hastalık ve parazit de bu karmaşa sonucu meydana çıktı. Tekrardan hastalıklara ve varroaya dirençli arılara ulaşmamız lazım. Bu arıları iyi bir bakım ile desteklersek varroa, nosema gibi sorunları arılığımızdan bir şekilde uzak tutarız diye düşünüyorum.
Erken baharda, yani şu sıralar hava sıcaklığı 0-7 derece arası yavru hazırlığı yeni başladığı sıralarda varoa için ne tavsiye edersiniz. timol için 7 derece üstü deniyor. formik için erken, amitraz denemedim. pudra şekeri için kovanı çok uzun süre açık tutmak gerekecek oksalik damlatmayı da aralık ayında yapmıştım. ama şimdi yine çekmecelerde görmeye başladım. hava sıcaklığı da düşük sadece güçlü kovanlardan çok az arı çıkıyor.
bu havada bence yine oksalik uygulanabilir,ama serbetle hazırlalanan değil,buhar ile yada gliserinli karışım(onu hiç denemedim) o halde buhar ama benim kovanlarımda varoa olsa şu anada yine oksalik yapacam,ki arıların diğer arılarla ortak alan kullanımına başladığı zamanda varoa bulaşıklığı başlıycak bende ona istinaden oksalik buharlaştırmayı bir daha uyguluyacağım,nisandada formik asiti uyguladıktan sonra birbuçuk ay sonrası bala gideceğim…
Malesef oksalik buharlaştırma aparatım yok. havaların ısınmasını bekleyip (yaklaşık 15-20 gün kadar) formik asitle mücadele etmem gerekecek ama o zaman da şimdi bir iki olan sayı bir hayli artar.
arıcılığa devam edecem diyorsanız,arıcılık için gerekli ekipmanları bulundurmanız lazım,varoanın sebep verdiği hasar o alacağınız malzemeden daha pahalıya gelir,260 tlye satılan cihazlar var,siz kendinizde yapabilirsiniz…forumda özer selçuk kardeşimiz çok düşük bir maliyele yaptı ve verimli bir şekilde kullanıyor…varoa büyük bir zararlıdır…
Ben yılbaşı öncesi oksalik asit gliserin su karışımını her kovana şırınga ile uyguladım.
Dökülme çok iyiydi.
Bal sezon sonu da iki sefer şerit takmıştım. Kendimizi aldatmışız.
Geçen hafta Salı günü yine oksalik asit şu ve gliserin karısını selpak peçeteye emdirdikten sonra, peçete ikiye bölünmüş olarak her kovana uyguladım.
Sonuçlar çarşamba gidebilirsem göreceğim.
Arılarımız bal polen topladığı sürece arılarımız da varoa olacaktır. Bizler önce kendi arılarımızı ve daha sonra çevremizdeki arici arkadaşların arılarını varoadan ne kadar iyi arındırırsak, varoa yi baskı altında tutabiliriz.
Onun için yapmış olduğumuz uygulamaları tüm arıcılar ile paylaşalım ki onlarda varoadan kurtulsun.
Formik asit uygulama başlama tarihine kadar başka bir ilaçla açılış yapmanı tavsiye ederim. Mesela Varostop.
Varroa için yapılabilecek ilaçların yapılma zamanlarını ayarlamak için önce hava durumunu, sonra kovanın durumunu, sonunda da cebimizin durumunu gözden geçirmeliyiz.
Bu günlerde kovanlar uzun süreli açılmayacağına göre dışarıdan veya kısa süre uygulamalı ilaçları düşünmeliyiz.
Formik asit olmaz buharlaşma için yeterli sıcaklık yok, öyleyse yapılması zordur.
Çok sayıda uygulamayla oksalik asit yapmakta sıkıntılı, eğer daha önce oksalik asitten etkilenen arılar kovanda az kalmış veya kalmamışsa olabilir ( arılar hayatında oksalik asitle 1 kere veya daha sayıda karşılaşmalıdır )
En uygunu: kovan dışından veya kovan açıp kısa sürede yapılacak ilaçlamalar düşünülmeli.