Varooa doğal ilaçlar ve asitler

Arkadaşlar varooa ile mücadele nasıl yapılır doğal ilaçlar nelerdir ve varooa ya karşı hangi asitler kulanılır

Almanyada ünlü bi arıcı var Dr.Gerhard Liebig diye o yılda bir kez bahar ayında havalar 25 dereceyi geçmeden 20-22 derece civarında formik asit uygulamayı seviyor.Bizim rahmetli hocamız Prof.Dr.Muhsin Doğaroğlu da timol varroa için doğal mücadele araçlarından biri diyor.Formik asit doğada bitki olarak ısırgan otu/dalıgan/çincar dediğimiz otta var.Benim babam baharda bu otu arıların çerçevelerinin üzerine koyarak veriyor,timol de kekik nane gibi bitkilerde var defne de de var sanırım,doğu karadenizde çerçevelerin üzerine taze defne yaprağı koyan arıcılar görmüştüm ama etkisini bilmiyorum.Ben muhsin hocamızın tavsiyesi üzerine kekik yağı(timol) kullaniyorum hemde çok basit sadece çerçevelerin üzerine bir damla damlatmak yeterli.Ayrıca Muhsin hocamız kekik yağının kovandaki mantar vb…sporlara karşı da etkili olduğunu kovan dezenfektani olarakda işe yaradığını söylüyor,bazı arıcılar(herbokologlar) kekik yağının kovandaki faydalı bakterileride imha ettiğini söylesede ben rahmetli Profesör hocamız varken başkasını dinlemem.Kimyasal ilaç kullanacağıma timol kullanırım daha iyi.Eskiden varoa mı vardı ilaç mı vardı bu varroa yı ilaç firmalarının icat etmediğini bilen yok.Aslında ülke arıcıları olarak seferberlik ilan edilip tüm arıcıların aynı gün aynı saatte bu varoa mücadelesini yapması lazım ki başarı sağlansın.Varodan dolayı milyonlarca lira zarar ediyoruz tam bir savaş durumuna geçilmesi gerekli.(Bu savaşta sadece doğadaki ağaç ve kaya kovuğundaki oğullara müdahale edilemez)Aricilik birlikleri ve tarım il ilçe teşkilatlarını anca günlerini dolduruyor arada bir reklam vari hareketler yapıyorlar hepsi bu.

Kekik yağı varoa ya karşı ne kadar etkili ve nerden bulabilirim

kovanlarınızdan polen tuzaklı tabanlı kovanınız varsa temizleyip kekik yağını uygulayın ve 24 saat sonra polen tepsisini kontrol edin etkisi nekadar olduğu görülür.Her aktarsa bulunuyor.Ucuzluk olanlardan almayın bazılarının keskinliği nerdeyse hiç yok.Benim kullandığımın 20 ml si 65 lira ve kokusu keskin.Köylerde de ev yapımı olarak yapanlar oluyor kekik suyu kekik yağı.

Kovan içine verilen arıların dayanabileceği kadar baskın kokulu elemanlar varroları bulunduğu ortamı terke zorlar, keskin kekik yağı kokusu da aynıdır.

Burada bir sorun varrolar ölmez, bulunduğu ortamı terk eder, sonra yine gelebilirler.

Asıl sorun da kovanların hepsi aynı koktuğu için arıla tarla çıkışından sonra hangi kovana gireceğini bilemez, kavga, saldırganlık ve yağmacılık artar, arı kırılması çok olabilir.

O anda esen rüzgar kokunun yayılmasında veya yayılmamasında etkili olur.