Varroa ile mücadele de kenez kullanimi

Merhaba arkadaşlar ve varroa ile mücadelede veterinerlerde satılan KENEZ ilacı çok etkili olduğunu duydum nasıl kullanıldığı hakkında bilgisi olan varmı

Evde büyükbaş veya küçükbaş hayvan varsa onlara kullanabilirsiniz.

Arılar için ruhsatlı değil,
Eskiden kullanılan insanlar için çok zarar lı bir ilaç,

Bal mevsimi dışında kullanacağım nasıl kullanıldığı hakkında bilgi verirmisiniz

Hepimizin bal mevsimi dışında ilaçlama yapıyor olması gerekir.

Bu durumda dahi kenaz kullanılmamalıdır.

Kenaz ilacının etken maddesi hakkında çok kısa bir bilgi:

Amitraz: Triazapentadiene grubunda yer alan amidin yapısında, insektisit ve akarisit olarak kullanılan böcek öldürücü zehirli madde.

Bal döneminde organik asitler, esansiyel içerikliler de dahil olmak üzere hiç bir mücadele aracı kullanılmaz.

Ağırıma giden bir şey de şu: Biz burada varroa mücadelesini organik asitler, esansiyel ürünler ve erkek gözü kesme yöntemleriyle yapıp amitraz, flumetrin, coumafos etken maddeli ruhsatlı ilaçları bile kullanmazken; antibiyotik, naftalin gibi ürünleri kullanmayı bırak, yakından bile görmemişken; ürettiğimiz tarımdan uzak doğal flora balını 40 liradan zor satıyoruz. Adamlar pestisit, naftalin, antibiyotik yüklü balları bilmem hangi bölgenin, bilmem hangi yaylanın balı diye bizim sattığımız fiyatın kat kat üstünde ellerini kollarını sallayarak satıyorlar ya >:(

Evet hüseyin bey bizim bu ilaç işine dikkat çekmemiz lazım,
Herkes şeker var mı diye soruyor
Ne ilaç kullanıyorsun diye soran yok.
Bende başlıyorum ilaç işini anlatmaya…
İlaçlı bal yerine şekerli balı tercih ederim.

Bal üretimi dışında denilince demek ki bal üretimi içind bile ilaç kullanılıyormuş gibi düşünüyorum.

Bu ilaçlar insanı öldürür. öldürmezse süründürür

Böyle ilaçların etkisi kısa süreli olmuyor sonraki nesillerde çıkıyor.

Vurdum duymazlığımız yüzünden Ülkemiz en zehirli ve bilinmedik ilaçların deneme yeri olmuş.

Bu ilaçları okuyunca aklıma şu gelir:

1. dünya savaşı sonrası kullanılan doğum kontrol haplarındaki etken maddeden etkilenen kolsuz ve bacaksız doğan çocuklar aklıma geliyor.

Bu sıralar İlçe Tarım Müdürlüğümüze gelen arıcılarımızın ilk sorduğu Kenaz’ı nerden bulabiliriz???

Kenaz; etken maddesi amitraz olan büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı ekzoparazitleri için ruhsatlı bir ilaç. Etken madde 125 mg amitraz

Elimizde aynı etken maddeli, ondan daha güçlü, arılarımız için ruhsatlı; Apıvar 500 mg amitraz, Rulamit-va 265 mg amitraz, Varroset 400 mg amitraz gibi ilaçlarımız zaten mevcut.

Şimdi bunların harici macera aramanın anlamı ne???

Burada ince bir fark şu arıcı açısından.

Ucuz

HB

Daha cok ögrenmemiz lazim cook

Kenaz ile Apivar daki etken madde aynı ise biri kulanılıyor diğeri kullanılmıyor bunun sebebi kullanım şeklimi,  kenaz'ın neden kullanılması sakıncalıdır.

Hüseyin Beyin yazdigi gibi zarari faydasindan cok
Balda ve Mumda Kalan ilac artigi hem insanlar hemde
Arilar icin zararli benim bulundugum yerde amitraz
Kullanimi Yasak sadece Coumason (Perizin) a kayit
Tutmak sarti ile yilda bir kez izin vermisler
Biz Niye kullanalim bizim kimden neyimiz
Eksikki , Biz dahami Az degerliyiz,ya zehir
Yesekte olur diye bilirmiyiz

Ve pratik. Emdir kartona at kovanın içine. Zaten şeritlere karşıda bir ön yargı var. Hiç fayda etmiyor boşuna takıyoruz gibi.

Kenaz sıvı formda bir ilaç. Bbaş, kanatlı ve kbaş için. Fakat biz bunu arıcılıkta uygulamak için doz ayarı yapamayız. Türk milleti olarak elimiz bol bola alışmış ve hala hadi buda benden olsun, arıma can feda mantığı var. Bazı arıcılarımız kartona, mukavvaya emdirerek direk kovan içerisine koyuyor, eminim daha etkili olsun diye sıvı olarak püskürtme yapan arıcımız da vardır.
Kullanılan her kimyasal çok tehlikeli.
Lütfen kendiniz ve sevdikleriniz için, ruhsatlı ilaçlarda, uygun görülen dozun üzerine çıkmayınız.
Kenaz arı sağlığında kullanmak için ruhsatlı bir ilaç değildir.

Her şerbetinizde önceden demlenmek şartıyla kekik kullanın şerbetin rengi koyulaşsın yeterli.

Varroa için tehilikeli ilaç kullanmayın.

Yanlış anlaşılmasın diye virgül ekledim mustafa bey.

:smiley: